Android Flashlamak Nedir? Nasıl Yapılır?

Android Flashlamak cihazda bulunan işletim sistemi dosyalarınızın sil baştan silinip yeniden yazılmasıdır.

Başka bir şekilde ise cihazınızın yaptığı orijinal yazılım güncellemelerini Flashlayarak ta yapabilirsiniz. Bu güncellemeler genellikle büyük güncellemeler olarak adlandırılırlar. Kullandığınız telefonun firmasından gelen güncellemelerin olmasının yanı sıra bilgisayarınız dan ya da CWM (recovery menü) kullanarak yapabileceğiniz ROM yüklemeleri olarak adlandırdığımız işleme Flashlamak denir.

ROM Nedir ?

Android platformunu ile ilgili en iyi şeylerden biri, orijinal işletim sisteminden memnun değilseniz, Android’in birçok değiştirilmiş sürümünden birini yükleyebilmenizdir. Bunlar ROM olarak adlandırılır. Yeni bir ROM, üreticinizden önce size en son Android sürümünü getirebilir veya üretici tarafından değiştirilen Android sürümünüzü temiz bir standart sürümle değiştirebilir. Veya mevcut sürümünüzü alabilir ve harika yeni özelliklerle ölçeklendirebilir.

Linux’u biliyorsanız, bu biraz farklı bir Linux dağıtımı kurmak gibidir. İşletim sisteminin her versiyonunun akılda belirli bir amacı vardır ve bu nedenle diğerlerinden biraz farklıdır. Hangisini seçtiğiniz önceliklerinize ve cihazı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Önyükleyicinizin kilidini açmanız ve özel bir kurtarma işlemi yapmanız gerekir, ancak bir kez anladığınızda, çok zor değil.

Android Flashlamak Nasıl Yapılır ?

Üst paragrafta anlattığımı bu paragrafta ise daha basit cümleler ile anlatıma yer vermek istiyorum. Flashlama yapmak demek en basit olarak ROOT yetkisine sahip olan Android telefonlar da Recovery  Menüsünü kullanarak ROMları  cihaza yükleme olarak ya da hazırlanan Android uygulamalarını direk sistem dizinine yüklemek için yapılan bu işlemine verilen ad ; Flashlama yapmakttır. 

Temel olarak Recovery Menü üzerinden yapılan yükleme işlemine Android Flashlamak denildiğini anladık. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli husus yapılacak yüklemelerden önce sistem yedeği almanızda fayda vardır. Nedeni ise uyumsuz bir dosya flashlandığın da sistemin içeriğine zarar vererek telefonunuzun çökmesine veya hatalı çalışmasına hatta telefonunuzun çalışmamasına neden olabilir.

Bu yüzden yükleyeceğiniz dosya öncesinde Recovery Menüde yer alan “Backup” sekmesini kullanarak sistem dosyalarınızın tam olarak yedeğinizi alabilirsiniz. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız tekrardan Recovery Menüde yer alan “Restore” seçeneğiniz den almış olduğunuz sistem yedeğinizi geri yükleyebilirsiniz. Android flashlamak konusunda bilgi sahibi olduğunuza göre sizlerde bunu kendi telefonlarınıza uygulayabilirsiniz. Ancak yukarıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir.


Sıkça Sorulan Sorular

Android Flashlamak cihazda bulunan işletim sistemi dosyalarınızın sil baştan silinip yeniden yazılmasıdır. Kullandığınız telefonun firmasından gelen güncellemelerin olmasının yanı sıra bilgisayarınız dan ya da CWM (recovery menü) kullanarak yapabileceğiniz ROM yüklemeleri olarak adlandırdığımız işleme Flashlamak denir.

Başka bir şekilde ise cihazınızın yaptığı orijinal yazılım güncellemelerini Flashlayarak yapabilirsiniz.

Yorum yapın