Photoshop Dosya Uzantıları ( Detaylı Anlatım )

Photoshop‘ta görüntüler yan yana ve üst üste dizilen renk kutularından oluşmaktadırlar. Piksel olarak adlandırılan bu renk kutuları bitmap resmini oluşturur. Dijital fotoğraflar bitmap resmine örnek olarak verilebilir.

 

Photoshop ta görsellere yaklaştığınızda piksellere ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise sizlere Photoshop’ta düzenleme yarar iken kaydedeceğiniz dosya uzantıları hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz ☺.

 

 

Photoshop Dosya Uzantıları

 

 

psd

PSD (Photoshop Drawing)

Photoshop programının temel dosya biçimidir. Ayrıca döküman içinde katmanlar, maskeler ve kanallar istenildiğinde çalışmaya devam edebilmek üzere kaydedilip saklanır. Özellikle basılı medya için üretilen tüm görsellerin bu formatta kaydedilmesi gerekmektedir.

 

 

tiff

TIFF (Tagged File Format)

Yüksek kaliteli ve Alpha kanalı içeren dosya uzantısıdır. PSD gibi basılı medyada kullanılan bitmap dosya biçimdir.

 

 

jpg

JPEG (Joint Photosgraphic Expert Group)

Sıkıştırılmış dosya formatı olan jpeg uzantısı neredeyse tüm görsel dosyaların temelini oluşturur. Basılı medyada kullanılmaması gereken bir uzantıdır. Çünkü görselleri sıkıştırarak piksellerin bozulmasına sebep olmasına rağmen web tasarımında en çok kullanılan bir görsel uzantıdır. Dijital fotoğraf makineleri bu uzantıda dosyaları kaydederler.

 

 

gif

GIF (Graphics Interchange Format)

Jpeg uzantısına benzer özellikler taşıyan Gif uzantılı dosyaların farkı ; hareketli görüntüleri de içinde barındırabilmesidir. Özellikle web tasarımında kullanılan bu formatta arkaplan transparan/şeffaf olarak belirlenebilir ve istenilen zemin/renk üzerinde görsel yerleştirilebilir. Jpeg gibi sıkıştırılmış bir formatta yer aldığı için basılı medyada kullanılmaz.

 

 

raw

RAW

İngilizcede ham olmamış anlamındadır. Dosya uzantısı olarak anlamı işlenmemiş görsel veya ses dosyasıdır. Özellikle Dijital Slr Fotoğraf Makinelerinde bu formatla çekilen fotoğraflar kusursuz olarak düzenlenebilirler. Bu format kayıplı bir sıkıştırma dosyası olmadığından çok yer kaplar. Raw fotoğraflarda ISO/ASA ile enstantane ve diyafram ayarları dışında hiç bir fonksiyonun fotoğraf üzerinde doğrudan etkili olmadığı için Photoshop Camera Raw seçeneğiyle istenen düzenlemeler yapılabilir.

 

 

png

PNG (Portable Network Graphic)

Jpeg kalitesinde ve Gif gibi Alpha kanalı ve şeffaflık özelliği bulunur. Web tasarımı yaparken logo ve gibi görselin arkaplanı şeffaf olarak olarak saklayarak Dreamweaver veya Flash programında tasarım bütünleşmesini sağlar.

 

 

pdf

PDF (Portable Document File)

Adobe markasının geliştirdiği, işletim sistemi font veya görsel gibi içeriklerinin bağlayıcılığı olmadan tüm dijital ortamlarda paylaşmak için kullanılan dosya formatıdır. Adobe Reader programıyla okunabilir. Acrobat programı ile düzenlenebilir ve Phostohop, Illustrator, Indesign programlarından tasarımların baskıya gönderilmesinde işe yarayan bir uzantıdır.

 

 

eps

EPS (Encapsulated PostScript)

İki çeşit EPS dosyası vardır. Bunlar’dan biri ; Adobe Illustrator veya Corel Draw ile açılıp değiştirilebilen vektör tabanlı çizim dosyası uzantısıdır. Diğeri ise, Photoshop gibi programlarda oluşturulan bitmap tabanlı bir görsel dosyasıdır. Pek çok görsel düzenleme programı ile açılabilir.


Sıkça Sorulan Sorular

Photoshop dosya uzantılarını şu şekilde sıralayabiliriz. JPG, PNG, JPEG 2000, RAW, GIF, TIFF, PSD, EPS, PDF

Photoshop dosya uzantılarını şu şekilde sıralayabiliriz. JPG, PNG, JPEG 2000, RAW, GIF, TIFF, PSD, EPS, PDF

Yorum yapın