WordPress Multisite Nasıl Kurulur ?

İnternet sitemizi WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetiyor isek ve ana alan adımıza da WordPress içerik yönetim sistemi kurulu ise oluşturacağımız subdomain ve subfolderlarada WordPress kurma ihtiyacı taşıyor isek bize bu konuda WordPress kolaylık sağlamış. WordPress Multisite kurma işlemini yaparak sunucumuzda fazla WordPress dosyalarından kurtuluruz.

 

WordPress Multisite nasıl kurulur ve ne işleve yarar soruları çok önemlidir. WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetmiş olduğumuz internet sitemizde eğer her hangi bir subdomaine yada subfolder’a WordPress kuracak isek bu bağlamda WordPress sunucumuzda tekrar tekrar WordPress dosyaları değilde ana alan adınıza kurulu olan WordPress’i kullanacaktır. Tek WordPress dosyalarını kullanıp kalmamakla beraberinde bir eklenti kurduğunuzda isterseniz tek bir internet siteniz için dilersenizde subdomain yada subfolder’da ki kurulu olan internet siteniz içinde çalıştırabilme manasına gelmektedir.

 

Bu yüzden fazla dosyalardan kurtulmak ve subdomain yada subfolder’a kuracağımız sitede WordPress içerik yönetim sistemini kullanacak ise ayrı ayrı cPanel’den WordPress kurmak yerine bir kerede subdomain yada subfolder’a WordPress Multisite kurma işlemini yaparak kurtulabiliriz. Bu işlem bir kereye mahsus kalmayıp dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar siteyi WordPress admin paneline eklenecek özelliklerden site oluşturabilir, silebilir ve yönetebilirsiniz. Bunun yanı sıra tek bir admin paneli üzerinden bütün siteye hakimiyet kurarsınız.

 

 

WordPress Multisite Nasıl Kurulur ?

 

WordPress multisite kurmak aslında direk olarak admin panelinden yapılacak bir şey değilidir. Admin panelinden işlem yapacağız evet ama öncelikle yapmamız gereken özellik admin paneline bu görevi atamak olacaktır.

 

 

Admin paneline Multisite Kurma Yetkisini Vermek İçin :

 

Yapacağımız işlem FileZilla yada benzeri ftp programları sayesinde bağlanıp bazı dosyalarda ki kodları değiştirmekten başlayacaktır. Bunun için ise yapmamız gereken işlemler :

 

  • FileZilla yada benzeri ftp programları ile internet sitenizin bulunduğu sunucuya bağlanın.
  • Yapacağımız işlem “public_html” klasörüne girmek olacaktır.
  • public_html klasöründen ise bulacağımız dosya “wp-config” olacaktır.
  • Bu dosyayı masaüstünüze kopyalayın. Ardından dosyanın içine girerek “* Hepsi bu kadar. Mutlu Bloglamalar! */ ” yazısından sonra aşağıda vermiş olduğum kodu yapıştırın.
    define('WP_ALLOW_MULTISITE',true);
  • Kodu yapıştırdıktan sonrasında ise dosyayı kaydedip tekrardan aynı dizine atın.

 

WordPress’in dosyalarından biri olan wp-config’e eklemiş olduğumuz bu kod sayesinde artık admin panelinden multisite kurulumuna geçebiliriz.

 

 

Admin Panelinden Multisite Kurulumuna Devam Etmek İçin :

 

Bundan sonrasında ise artık işimiz basit. Admin paneline gireceğiz ve bir kaç basit adımda işi bitireceğiz.

 

  • WordPress admin paneline giriş yapınız.
  • Sol tarafta yer alan menüden “Araçlar” başlığı altından “Ağ Ayarı” butonuna tıklayınız.
  • Karşımıza daha önce WordPress te olmayan bir pencere ve wp-config dosyasına eklediğimiz kod sayesinde aktifleşen bir panel göreceğiz.
  • İlk başta seçeceğimiz ayar multisitenin “Alt alan adları” şeklinde mi olacağı yoksa “Alt dizinler” olarak mı kurulacağı seçmek olacaktır. Bir kez seçtikten sonrasında geri dönüşü yoktur.
  • Seçim işlemimizi yaptıktan sonrasında ise “Kur” butonuna basıyoruz.
  • Seçmiş olduğumuz seçeneğe göre Kur butonundan sonrasında karşımıza kodlar çıkacak ve nereye yapıştıracağımız yada neresini değiştireceğimizi söylemektedir. Bu kodları ve gerekli dosyalara yapıştırıp değiştirdikten sonrasında ise yapmamız gereken işlem ise sayfanın en altında bulunan “Giriş” butonuna basmak olacaktır.

 

Tekrardan WordPress admin paneline giriş yaptığımızda başarı ile WordPress Multisite Kurma işlemini gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta multisitelerin eğer subdomain şeklinde olmasını seçmiş isek yapmamız gereken tek işlem cPanel’e girip alt alan adlarına “*” adında bir subdomain eklemek olacaktır. Bu sayede artık seçim yapmış olduğunuz subdomain şeklinde ki WordPress multisiteniz çalışacaktır. Eğer diğer bir seçenek olan subfolder seçeneğini seçmiş isek yapmamız gereken bir işlem yoktur. Gerekli kodları yerlerine kopyalama işlemini eğer doğru yaptıysak sorunsuz bir şekilde WordPress multisite kurulumunu gerçekleştirmiş olduk.

 

Eğer WordPress multisite kurduktan sonrasında bu özelliği kaldırmak istiyor iseniz “WordPress Multisite Nasıl Kaldırılır ?” adlı yazıya tıklayarak bu özelliğin nasıl kaldırabileceğini öğrenebilirsiniz.


] }

“WordPress Multisite Nasıl Kurulur ?” üzerine 15 yorum

  1. Paylaşım için teşekkürler. Teknik bilgi noksanlığımdan dolayı aklıma takılan şeyler var. Cevaplarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
    1. Halihazırda var olan anadomain üzerine kurulu olan wordpress’i mi multisiteye çeviriyoruz yoksa yeni bir wordpress mi kurmak gerekiyor?

    2. Multisiteyi kurarken “Subdomain Nasıl Oluşturulur?” başlıklı yazınızda belirttiğiniz adımları uygulamamız gerekecek mi? (Yeni bir veri tabanı oluşturmak vs gibi) Yoksa sadece wordpress üzerinden subdomain girdiğimizde veritabanı otomatik olarak mı oluşacak? WordPress üzerinden multisite ayarlarını tamamlayıp altalan adlarını da ekledikten sonra mı cpanele girip yeni altalanlarımızı tanımlayacağız?

    3. Multisiteden aynı zamanda anadomain sitemizi de kullanabilecek miyiz?

    Umarım soruları anlaşılır bir şekilde sorabilmişimdir. Sürçü lisan ettiysek affola 🙂

    Cevapla
  2. Merhaba;
    Şuan param yetmediği için subdomain özellikli bir ssl sertifikası alamıyorum. Multi wordpress kuracağım için daha sonrasında seo sorunu yaşamamak adına ilk etapta tek domainlik ssl almak istiyorum. Fakat merak ettiğim konu şu. https://alanadi.com adresimde sorunsuz çalışırken subdomain.alanadi.com adresim ssl im subdomain desteklemediği için hata verirmi. Yoksa http protokolu üzerinden açılmaya devammı eder. Tahminimce wordpress link yapısını https olarak ayarladığımız için google subdomainleride böyle görüp sorun yaratacak. Sizin düşünceniz nedir ? subdomainlerin açılmasında sıkıntı olurmu ?

    Cevapla
    • Ücretsiz olan Let’s Encrypt şuanda wildcard için SSL sertifikası sağlamaktadır. Yani subdomaine açıp kolay bir şekilde subdomainde SSL kullanabilirsiniz. Http yada https kullanmak tamamen size bağlıdır. İstediğiniz subdomainde kullanabilir istemediğinizde aktif etmeyebilirsiniz. Yani eğer subdomaine ssl yoksa http yapın yoksa bu site güvenli değil ibaresi ile karşılaşırsınız.

      Cevapla

Yorum yapın