WordPress Yazı İçi Başlıklara Nasıl Link Verilir ?

Wikipedia’da alışık olduğumuz konu içi linkleme sistemi bizlere internet sitemizde kullanıcılara en doğru sonuca ulaşabilmeleri açısından olumlu bir sonuç verir. WordPress yazı içi link vermek için ise yapmanız gerekenler WordPress’in marketinde bulunan bir uygulamayı indirmekten kaynaklanacaktır.

 

WordPress yazı içinde başlıklara link vermek tıklandığında doğrudan o konu başlığına gitmenizi ve en doğru sonucu bir kerede bulunmasını sağlar. Örnek olarak verilecek ise her hangi bir yazıyı başlıklar ardında sıraladığınızda örnek olarak ; Oluşumu, Tarihi, Evrimi gibi başlıklara ayırdığımızda sayfanın başında bulunan tablodan Tarihi adlı butona tıkladığımızda bizi direk olarak Tarihin olduğu kısma yönlendirecektir.

 

 

WordPress Yazı İçi Link Nasıl Verilir ?

WordPress başlıklara link verme işlemi için ise yapmamız gereken işlemler bir eklentiye ihtiyaç duyuyor oluşumuzdur. Bu eklentiyi temin edebilmek için ise sizlere ekte vermiş olduğum :

 

Table of Content Plus Eklentisi

 

bu eklentiyi indirip internet sitenize kurmanız olacaktır. Yazı içi link verme işlemi aslında sitenizin SEO bakımından oldukça faydalı ve botların içeriğinizi daha iyi taramasını garantilemektedir. Arama sonuçlarında siteniz çıktığında sitenizin altında yatay şekilde küçük başlıklar oluşur yani jump to link oluşturma işlemi yapmış olursunuz.

 

 

Eklenti Kurulumu ve Ayarları

Eklentiyi kurduktan sonrasında ise yapmamız gereken işlemler :

 

  • WordPress yönetici paneline girdikten sonrasında “Ayarlar” başlığı altından “TOC+” butonuna tıklayın.

 

Bu sayede artık bu eklentinin yönetim paneline ulaşmış olduk. Şimdi yapmamız gerekenler ise kendi internet sitenize özgü bir şekilde bu eklentinin ayarlarını değiştirmek olacaktır. Bunun için ise karşımızda bulunan ekranda ki terimler :

 

  • [vurgu color=”#1e73be”]Position : Konu içi linkleme tablosunun nerede var olacağını buradan seçebilirsiniz.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Show When : Bu başlık altından ise yazımızın içinde ne kadar başlık olduktan sonrasında konu içi linkleme tablosunun ne zaman görünür olacağını kılıyoruz. Buraya sayısal bir değer girmeniz gerekiyor.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Auto İnsert : Bu özellik ise bizlere Post ve pages seçeneklerinin aktif ettiğinizde yazılar yada sayfalar için yada ikisi içinde aktif edebiliriz. Bu sayede yazılar ve sayfalarda artık konu içi linkleme tablosu görünecektir.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Heading Text : Bu başlık adı altından da tablonun başlığında ne yazacağını belirliyoruz. “Allow the user to tog” adlı özelliği aktif eder iseniz ziyaretçiye istediği taktirde konu içi linkleme tablosunu gizleme ya da görünür kılma özelliğini tanımlamış olursunuz. Eğer Show Text adlı özelliği içinde gösterme butonu için ne yazılmasını ayarlayabilir, “Hide Text” içinde gizleme butonun içine ne yazılması gerektiğini ayarlayabilirsiniz. “Hide the table of contents” Adlı özelliği aktif ettiğimizde ise içerik tablosu sayfa açılısında sayfamıza giriş yapan ziyaretçiye gösterilmez. Ziyaretçinin tabloyu görmesi için Göster butonuna basması gerekir.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Show Hierarchy : Bu seçeneğini aktif ettiğinizde ise aynı sayfa içinde link verme işleminin sırası içeriğinizde bulunan başlıktan aşağıda bulunan başlıklara doğru link verme işlemi yapılır.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Number List İtems : Aktif edildiğinde sadece numara verilmiş başlıklar için link verme işlemini yapar.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Enable Smooth Scroll Effect : Tablo içinde yer alan başlığa tıklanıldığında aşağı doğru kayar bir biçimde ki efekt ile o konu başlığına ziyaretçiyi götürmesini sağlar.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Width : İçerik tablosunun genişliğini buradan ayarlayabilirsiniz.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Wrapping : Başlık linkleme tablosunun sola, sağa yada ortada durmasını buradan sağlayabilirsiniz.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Font Size : Başlık linkleme tablosunda yer alan başlıkların yazı fontlarını bu başlık altından ayarlayabilirsiniz.
  • [vurgu color=”#1e73be”]Presentation : Yazı içine link verme tablosunun tasarımını ise bu başlık altından seçebilirsiniz.

 

Bütün ayarları internet sitenize uygun bir şekilde ayarladıktan sonrasında ise “Update Options” butonuna tıklayarak ayarlamalarını kaydedebilirsiniz.

 

 

Eklenti Nasıl Çalışır ?

Eğer bazı başlıklara link verme işlemini yapmak istemiyor isek yapmamız gereken işlemler yazının başına “[no_toc]” kodunu eklemekten ibaret olacaktır. Bu sayede yazı içinde ki başlıklardan hangisinin yazı içi linkleme tablosunda görünmesini istemiyor iseniz bu komut işimizi görecektir.

 

Eğer bütün yazılarınızda bu tablonun görünmesini istemiyor ve sadece sizin istediğiniz yazılarda görünmesini istiyor iseniz yapmanız gereken işlem “Auto Insert” seçeneğinin aktifliğini kaldırmak ve manuel olarak yazılara link vermek için ise başlıklara “[toc]” kısa kodunu eklemeniz gerekecektir. Bu sayede artık tüm yazılarınızda değil kendi istediğiniz yazılarda yazı içi linkleme tablosunu gösterebilirsiniz.

 

Eklentinin diğer bir özelliği ise yazı içi linkleme tablosu oluşturmak için yazının içini bölerek değilde sağ bileşen alanınızda çıkarak oluşturmasını sağlamaktadır. Bu sayede yazınızın içi kaba görünmek yerine bileşen panelinde yer alabilir. Fakat ne yazık ki bileşene eklediğimiz bu eklentinin widget’i mobil kullanıcılar için gözükmeyecektir.


] }

Yorum yapın