Daha yaygın “Active Server Pages” olarak kullanılan ve bizim dilimizde ki karşılığı ise “Etkin Sunucu Sayfaları” anlamını taşımaktadır. Microsof`un dinamik ve etkileşimli web sayfaları oluşturmanıza olanak sağlayan ilk sunucu tarafı komut dosyası altyapısıdır.
ASP Nedir ?
Bu programlama dili kullanıcı tarafına etkileşimli, dinamik web sayfaları göstermek için kullanılır. Bu dil sayesinde kodlamanız bittikten sonrasın da kullanıcının sadece sonuçta oluşan HTML sayfalarını görmesi olayıdır. Yani sizin kodlamış olduğunuz ASP kodlarınızın gösterilmemesidir. Sunucunuz onun için hazırladığı HTML kodlarını gösterir. En büyük avantajlarından biri kullandığınız scriptlerin saklı kalmasıdır.
ASP İle Neler Yapılabilir ?
Cevap basit ASP ile aklınıza gelebilecek her türlü şeyi kod bilginiz sayesinde yapabilirsiniz. Bunlara internet siteleri de dahildir. Yinede siz benden bir kaç örnek ‘ten söz etmemi ister iseniz ;
- Web sayfasındaki içeriği dinamik olarak düzenler, değiştirir ya da yeni içerik eklersiniz.
- Kullanıcıların HTML formları ile gerçekleştirdiği sorgularına yanıt verir ve gönderilen verileri kullanırsınız.
- Bir veritabanına bağlanıp veri kaynağındaki bilgileri alır, düzenler, üzerinde işlem yapıp siler, yenilerini ekler ve sonuçlarını kullanıcıya iletirsiniz.
- Kullanıcı arayüzünü kişiselleştirebilir ve kullanıcılar için daha kolay ve işlevsel bir kullanım sunabilirsiniz.
- ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
gibi bir çok işlemi bu programla dili sayesinde yapabilirsiniz.
Bir ASP dosyası Nedir ?
ASP uzantılı bir dosya temel olarak HTML dosyası ile aynıdır.
ASP ; VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilen bir dosyadır. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft’un IIS web sunucusuna ihtiyaç duymaktadır.
IIS, Windows 2000, Windows NT 4.0, Windows XP Professional ve Windows 7 Ultimate CD’sinde bulunan hazır bir program paketidir ve Windows 95/98‘de PWS (Personel Web Server) ile de ASP kodlarını çalıştırabilirsiniz.
ASP ‘de Kullanılan Nesneler
ASP sayfalarında özel 6 adet nesne kullanılır. Bunlar ;
Application:
ObjectContext:
Request:
Response:
Server:
Session:
‘dır. ASP kodları aşağıda belirtmiş olduğum iki değer arasına yazılır. Bunlar ;
<% %>
‘dır Genel olarak bir ASP dosyası bu şekilde kodlanır.