Rüzgar Türbini Nedir? Nasıl Çalışır?

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgarı kullanmak, elektrik üretebilmenin en temiz, en sürdürülebilir yollarından biridir. Rüzgar enerjisi toksik emisyon üretmez ve küresel ısınmayı etkileyen ısı tutucu emisyonların hiçbirini üretmez. Bu sebeple ve uygun maliyetli enerji kaynaklarından birisi olması, sağlığımıza zarar veren ve çevreyi tehdit eden fosil yakıtlara uygulanabilir bir alternatif haline getiriyor.

 

Rüzgar enerjisi dünyanın en hızlı büyüyen elektrik kaynağıdır. 2012 verilerine göre, dünya çapında 45.000 megawatt (MW) yeni kapasite kuruldu. Bu rakam, 2011 rakamlarına göre %10 artış göstermiştir.

 

Rüzgar Türbininin Tarihi

Rüzgar türbinlerinin ilk kullanımı, 1870 yıllarında çiftçilerin su pompalamak için kullanılmıştır. Küçük rüzgar türbinleri 1920`lere kadar kırsal alanlarda kullanılmaya devam edildi. 1940`larda daha büyük makinelerin prototipleri yapıldı. Bu tarihten sonra, kırsal alanlara şebeke elektriği verilmeye başlandığında, rüzgar türbinleri kullanılmamaya başlanmıştı.

 

1970`lerde yaşanan elektrik kriziyle rüzgar enerjisine tekrar ilgi başladı. Bu ilgi 1981 yılından sonra, girişimcilerin ve şirketlerin ilgisini çekmeye başladı. Amerika, San Francisco`da her sakine yeterli güç sağlamaya başlanıldı ve nitekim bir ticaret haline döndü. Yüksek fosil yakıt maliyeti, nükleer enerji konusunda bir moratoryum ve çevresel bozulma endişesiyle bastırılan Amerikan Hükümeti, rüzgar gücünü teşvik etmek için vergi teşvikleri sağlamaya başladı. Amaç rüzgar endüstrisinin kalkınması sağlayabilmekti. 1985`ten sonra vergi teşviklerinin sona ermesiyle büyüme yavaşladı fakat sürekli olarak devam etti.

 

1990`ların başlarında, teknolojideki gelişmeler, türbin güvenilirliğinin artmasına ve düşük üretim maliyetlerine yol açarak, rüzgar enerjisini kullanmada başka bir destek sağlamıştır. Bunun yanı sıra, küresel ısınma ve Körfez Savaşları`da enerji politikasının bu yönde değişmesine sebebiyet vermiştir.

 

Rüzgar Enerjisi Nasıl Çalışır?

Rüzgar hızı sıklığı enerji maliyetinde önemli bir role sahiptir. Bir rüzgar türbininin gücü, rüzgar hızının küpü olarak yükselmektedir. Başka bir deyişle, eğer rüzgar hızı ikiye katlanırsa, güç çıkışı sekiz kat artar.

 

Rüzgar hızları yediye ayrılır. Birinci sınıf en düşük, yedinci sınıf en yüksek hız seviyesidir. Rüzgar türbinleri sınırlı bir rüzgar hızı aralığında çalışırlar. Rüzgar hızı çok yavaşsa dönüş yapamazlar, hız çok yüksekse, zarar görmemeleri için kendini korumaya almak amacıyla çalışmasını durdurur. Üçlü sınıflardaki rüzgar hızları (saniyede 6.7 – 7.4 metre (m / s)) ve üzeri, ekonomik olarak enerji üretmek için tipik olarak gereklidir.

 

Spesifik verim ölçümleri baz alındığında, dönerek süpürdüğü alanın metrekare başına yıllık enerji üretimini ölçer. Genel olarak rüzgar türbinleri rüzgardaki enerjinin yüzde 20 ila 40`ını yakalar. Bu nedenle, ortalama rüzgar hızı 7 m / s olan bir alanda, tipik bir türbin yıllık metrekare başına yaklaşık 1.100 kWh üretim sağlar. Türbinin 40 metre uzunluğunda kanatları varsa, toplam 5.029 metrekarelik bir süpürülmüş alan için, güç çıkışı yaklaşık 5.5 milyon kWh olacaktır.

 

Turgar Turbini Enerji Kazanci 300x177

 

Türkiye`de Rüzgar Enerjisinin Geldiği Nokta

Ülkemizde, 2007 verilerine göre kurulu kapasite 146 megawatt kapasitesindeyken bu rakam 2017 verilerine göre 6.500 megawatt kapasitesine yükselmiş durumdadır.

 

Türkiye`de en çok rüzgar türbininin bulunduğu ilimiz İzmir`dir. İzmir`de 1.333 MW kurulu güç bulunmaktadır. İzmir`i, Balıkesir 1.069 MW ve Manisa 650 KW ile takip etmektedir.

 

Ulkemizde Rugar Turbinleri

 

Türkiye günümüzde 11 GW rüzgar enerjisi stokuna sahiptir. Bu rakamın 2023 yılına kadar 20 GW kapasitesine ulaşılması planlanmaktadır.

 

*Rakamlar 2017 verilerine göre verilmiştir.

 

 

 


] }

Yorum yapın