WordPress Çok Dilli İnternet Sitesi Nasıl Yapılır ?

WordPress içerik yönetim sistemi ile oluşturacağımız internet sitelerinde hizmetlerine ve amaçlarına göre farklı dil destekleri sunabiliriz. Bu dillerin başında en yaygın ve popüler olarak kullanılan İngilizce ‘de gelmektedir. Artık sadece İngilizce ‘ye bağlı kalmadan ve İngilizce haricinde de bir çok dil ekleyebiliriz.

 

Vermiş olduğumuz hizmetlere göre çok dilli internet sitesi oluşturma işlemi aslında çok basittir. Siteniz önceden beri yayın hayatında olsada dahi uygun url dönüşümleri yapıldığında hiç bir SEO kaybı yaşamadan sitenizi ikinci yada birden fazla dilde ki çevirilerini ziyaretçilerinize sunabilir o dile ait arama motorlarında ki yerinizi alabilirsiniz.

 

Önemli husus ise yazıların otomatik olarak Translate aracı ile değil sizin kendi elleriniz ile oluşturmuş olduğunuz çevirilerden kaynaklanıyor olmasıdır. Bu işlemde zaten doğru tercüme ile internet sitenizi önlere çıkarır ve kaliteli olma yolunda bir artı puan kazandırmış olur. İnternet sitesinde yer alan bir içeriğin hem Türkçe hemde her hangi bir dilde ki sürümünü tarayıcı dilimiz yada WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetmiş olduğunuz internet sitenizin bir Menü ‘süne koymuş olduğunu butonlar sayesinde görebiliriz.

 

 

WordPress Çok Dilli İnternet Sitesi Nasıl Yapılır ?

 

WordPress çok dilli bir internet sitesi yapmak yada WordPress ikinci dil ekleme işlemi aslında oldukça basit bir işlemdir. İnternet sitenizin ister eskiye dayanan ve indexli bir hali bulunmuş olsun isterseniz de yeni açılacak bir site olabilir. Bunu tercihinize göre url yapısını düzenleyerek elde edebiliriz. Hatta ve hatta başka bir url’ye dair dönüşümleri yapabilmemiz mümkündür.

 

WordPress’in kendi içinde bulunmayan fakat eklentiler sayesinde Çok Dilli WordPress Site ‘si oluşturabiliriz. Her bir aynı yada farklı resimler için gösterileceği dili seçebilir, her birine farklı etiketler girebiliriz. Bu durum Türkçe ve ekleyeceğiz dilde ki yazılar içinde geçerli olacaktır.

 

 

Polylang Eklenti Kurulumu ve Ayarları

 

İnternet sitemizi başarı ile başka dillerde yayın hayatına sokabilmemiz için bize yardım sağlayacak eklenti Polylang olacaktır. Bu eklenti sayesinde internet sitemizi başka dillerde yayın hayatına sokabilir gerekli ayarları yaptıktan sonrasında sizlere bu eklenti ile nasıl farklı dillerde içerik girebileceğimizi göstereceğim.

 

https://tr.wordpress.org/plugins/polylang/

 

Yukarıda ki ekte vermiş olduğum eklentiyi indirip WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetmiş olduğunuz internet sitenize kurarak etkinleştirin. Ardından yapmamız gereken işlemler bu eklentiye dair ayarlar olacaktır.

 

[vurgu color=”#dd3333″]Kullanacağımız dilleri ayarlamak için :

 

  • Eklentiyi etkinleştirin.
  • Eklenti etkinleştirme işleminden sonra sol tarafta ki menüde “Dil” adlı bir buton belirecektir.
  • Dil menüsüne tıkladığımızda karşımıza “Yeni Dil” ekle adlı sayfa çıkacaktır. Buradan öncelikle şuanda kullanmış olduğumuz dili eklemeli ve yan tarafında ki bulunan yıldız butonuna basmanız gerekecektir. Bu işlem sayesinde öncelikli dilimizi seçmiş olacağız.
  • Kendi kullanmış olduğumuz dili ekledikten sonrasında internet sitemize eklemek istediğimiz diğer bir dili yada birden fazla dili seçiniz.

 

Bu işlemler sayesinde artık internet sitmizde kullanacağımız dilleri yani diğer bir söyleyiş ile WordPress Çok Dilli Site Oluşturma aşamasının ilk basamağını tamamlamış oluyoruz. Artık bu sayede WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetmiş olduğumuz internet sitemizin çevirisini yapacağımız dilleri bir bir seçmiş bulunduk.

 

Sırada ki işlem ise internet sitemizde yer alan temamız da bulunan kelimelerin değişimi olacaktır. Her bir dile göre bu kelimelerin değişimini artık yapmamız gerekmektedir. Örnek olarak internet sitemizde ki yer alan arama kutusuna tıkladığımızda Türkçe’de “Ara” olarak yazar iken internet sitemize İngilizce dili üzerinden giriş yapanlara “Search” olarak göstermemiz faydalı olacaktır.

 

[vurgu color=”#dd3333″]Tema’da Yer Alan Kelimeleri Dillere Göre Çevirmek için :

 

  • Sol tarafta yer alan “Dil” menüsü altından “Cümle çevirisi” adlı butona tıklayın.
  • Karşımıza gelecek olan ekranda temamız da yer alan kelimeler gözükmektedir. Bunlardan en çok göze çarpanı Devamını oku, ileri, sonra gibi yazılar olabilir. Bunların yanında bir başka dil ile internet sitemize gelen ziyaretçilerin saat vb ayarlarını bu başlık altından değiştirmeliyiz.
  • Uygulama otomatik olarak değiştirme işlemi yapılacak kelimeleri karşımıza çıkardıktan sonrasında biz dile uygun şekilde çevirisini yapmalıyız.
  • O kelimelerin çevirilerini yaptıktan sonrasında ise yapmamız gereken “Değişiklikleri kaydet” butonuna basmak olacaktır.

 

Bu ayarı da tamamladıktan sonra artık hangi dil ile internet siteniz görüntüleme alıyor ise o dile uygun temanız da ki kelimeler değişmiş olacaktır. Bu sayede uyumlu bir şekilde çok dilli wordpress sitesini oluşturma basamaklarını adım adım çıkıyoruz. Bunların haricinde ise hangi dilde bileşenler kısmında ne göstermesini ve o ziyaretçilere özel olarak gösterimini de bu eklenti sayesinde sağlayabiliriz. Bunun için ise “Bileşenler” kısmına girdiğinizde ve her hangi bir bileşene bir şey eklediğinizde kaydetme işlemini yapmadan önce “Kaydet” butonun üzerinde “Yalnızca şu dilde gösterilsin” adlı bir seçenek bulunacaktır. Bunu seçerek o dil üzerinden internet sitenizi kullanılan ziyaretçilerinize özel bileşenleri ekleyebilirsiniz.

 

Bu işlemi de başarı ile tamamladıktan sonrasında ise yapmamız gereken artık internet sitemizde bunun ayarları olacaktır. Url dönüşümlerinden tutunda tarayıcıdan hangi dil ile girilirse o dilin gösterilmesi gibi ayarları artık bu başlık altından yapacağız.

 

[vurgu color=”#dd3333″]Sitemize Dair Kalıcı Ayarları Yapmak İçin :

 

  • Sol tarafta yer alan “Dil” menüsü başlığı altından “Ayarlar” butonuna tıklayınız.
  • Karşımıza bu eklentiye dair ve internet sitemizde bu eklentinin neler yapacağına dair ayarlar gelmiş bulunacaktır.
  • İlk ayar olan “Url Dönüşümleri” ne tıklıyorum. Burada dikkat etmemiz gereken nokta artık yazılarımızın nasıl görüneceği ve url yapısını seçmek olacaktır. Karşımıza alan adımızdan sonra “/en” şeklinde gelebileceği gibi alan adımızdan önce subdomain gibi görünebilecek şekilde  yani “en.” şeklinde gibi bir çok farklı seçeneği seçebiliriz. Eğer siteniz yeni açılmış ve hiç bir içerik girilmemiş ise kafanıza göre seçim yapabilirsiniz. Fakat internet sitesinin bir geçmişi olan insanların url yapılarını bozmaları durumunda çok büyük bir seo kaybı yaşar ve index almış eski url’leriniz çalışmaz. Bunun için ise yapmamız gereken işlem sadece ana sayfanın alan adınızdan sonrasında “/en” ekini almasını sağlamak ve yazılarınızın eskisi gibi olduğu şekilde gözükmesini sağlamak olacaktır. Bunun için ise seçeceğimiz seçenekler “Dil içerik üzerinden ayarlanır” butonunu seçip sağ tarafında bulunan “Url’de varsayılan dil için dil belirtecini gizle” butonuna tik atmak olacaktır. Artık bu sayede url yapınızı bozmamış olacaksınız. Bu seçenekleri iyi anladıktan sonrasında ise tamamen seçim size kalmış ve eklenti bir farklı seçeneği daha bizlere sunmuş bulunmaktadır. Başka bir alan adına yönlendirme yapmak olacaktır. Kendinize en uygun URL Dönüşümlerini seçtikten sonrasında bir başka ayarlara geçebiliriz artık.
  • İkinci seçenek olan “Tarayıcı dilini algıla” seçeneğini aktif ettiğimizde arama motorundan gelen ziyaretçi hangi dil’i kullanıyor ise ana sayfanızı ona göre ve yazılarını o dilde göstermesi olacaktır.
  • Ortam” seçeneğini aktif ettiğimizde ise aynı resmi hem bir dilde hemde farklı bir dilde göstererek hemde sunucumuzda bir resim olmasını sağlamaktır. Bu sayede bu resimler Ortam adlı butona tıkladığınızda iki tane gözükmesine rağmen dillerine ayrı olarak gözükecektir. Ve siz sunucunuz da bulunan bir resme dillerine göre etiketler yazabilirsiniz.
  • Diğer ayarlarda ise pek bir önemli olmayıp “Tools” başlığı altında ki seçeneği aktif ettiğinizde bu eklentiyi artık kullanmamız durumunda veritabanız da oluşturmuş olduğu tablolaları silecektir.

 

Artık tam manasıyla eklentiyi kurulumunu yaptık geçerli bağlantıları oluşturduk şimdi sıra artık içerik eklememize geldi. Bundan sonrasında ise yapacağımız tek şey yazıları oluşturup bir birleri arasında bağlantı kurmak olacaktır. Her hangi bir yazıda iken “Dil Değiştirme” butonuna bassak dahi o yazının o dilde ki sürümünü görüntüleme’ye yönlendirmesi gerekecektir.

 

 

Farklı Dillerde İçerik Nasıl Eklenir ?

 

Farklı dillerde içerik eklemek ise oldukça kolay bir yöntemdir. Bunun için ise en önemli olan şey farklı dillerde yer alan aynı yazıların bir birleri ile çevirilerini aynı tutmak olacaktır. Çok dilli bir içerik oluşturmak için ise yapmamız gerekenler epeyce basit bir işlem olarak karşımıza gelmektedir.

 

  • WordPress ‘in sol tarafında yer alan menüsünden “Yazılar” başlığı altından “Yeni Ekle” butonuna tıklayınız.
  • Normal olarak karşımıza gelen içerik ekleme bölümünde sağ tarafta “Dil” adlı bir sidebar açılmış olacaktır.
  • Seçmiş olduğumuz birinci dil olan Türkçe’de ki yazımızı girdikten sonrasında “Dil” başlığı altından o yazının o dilde ki karşılığını girerek “+” ikonuna basınız.
  • Artık istediğiniz dilde ki o yazının çevirisini yazabilirsiniz.

 

Bu sayede de yazılar arasında ki bağlantıyı kurmuş bulunduk ?. Her bir içeriğe özel seo ayarlarınızı girebilir aynı içeriklere aynı resimleri vb ortam dosyalarını ekleyebilir ve hepsine farklı farklı etiketler girebilirsiniz. Kategoriler arasında ki bağlantıları da başarılı bir şekilde dönüştürme işlemini yaptığınızda artık geriye hiç bir sorununuz kalmıyor.

 

Başarı ile çok dilli WordPress Sitesini oluşturmuş oldunuz ?. Temel olarak WordPress içerik yönetim sistemi ile yönetmiş olduğumuz internet sitemize bu sayede ikinci bir dil yada birden fazla dil ekleyebiliriz.

 


] }

“WordPress Çok Dilli İnternet Sitesi Nasıl Yapılır ?” üzerine 24 yorum

  1. Bu eklentide sorun yaşamıştım. Kurulumu kaldırdım ve tekrar adım adım gittim ve sorunsuz bi şekilde kurdum. Yazınız için teşekkürler

    Cevapla
  2. hocam peki menü geçişlerini nasıl ayarlayacağız? her dil için birer menü oluşturuyorum. mesela ingilizceye tıkladığımda menü ingilizce olması gerekirken Türkçe olarak görünüyor. Bir türlü menü değişikliğini yapamadım. Bu konuda bilginiz var mı?

    Cevapla
    • Hocam bunun için ise yapmanız gereken şey yeni menü oluşturup oluşturmuş olduğunuz ingilizce kategorileri menünün en altında yer alan menü ayarlarından ingilizce olarak gösteri seçmeniz gerekmektedir. Bu sayede ingilizce menüleri ingilizce seçtiğinizde gösterebilirsiniz

      Cevapla
        • Ama iki ayrı menü oluşturmanız gerekiyor bunun için bir menüden bu ayrımı yapamazsınız. Header menüsü var ise header ingilizce menüsü oluşturarak alt tarafta ki ayarlardan ingilizcede gösterilsin olarak seçmeniz gerekir aynı işlemleri bileşenlerde dahi yapabilirsiniz. Örnek olarak metin bileşini açtığınızda ingilizce, Türkçe yada her ikisinde gösterilsin ayarı çıkar bu menüler ve tüm bileşenler için böyledir.

          Cevapla
          • rica etsem mail adresime yazarmısınız. site bilgilerimi ileteyim kendiniz inceleyin. dediklerinizin tamamı bende mevcut ama yine de olmuyor 🙂

          • Tatildeyim şuan 1 hafta içinde dönücem. Yanımda bilgisayarımda yok hocam. Olmadı eklentiyi silip yeniden kurun

  3. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Çok dilli site, özellikle avrupa ve amerikadan ziyaretçi gelmesini sağladığı için adsense gelirlerini katlıyor. Ülke içerisinde ciddi tıklama sayılarına ulaşan sitelerin bunu görmezden gelmemesi gerekiyor.

    Cevapla

Yorum yapın