Adsense Gelirlerinin Vergilendirilmesi

İnternette site sahipleri birçok yasal yoldan kazanç elde edebiliyorlar. Adsense, link satışı, link kısaltma, tanıtım yazısı gibi kazanç türlerine sahipler.

 

Adsense bu kazanç türleri arasında en çok kullanılan ve kazandıran reklam sistemidir. Bu kazanç, sizin sitenizin hiti ne kadar yüksek olursa o kadar artan bir kazançtır. Bu yazımızda son dönemlerde söylenti halinden çıkıp, icraata dökülmüş bir olayın araştırma sonucunu sizlerle paylaşacağız.

 

Kazançlarınızın banka hesabına yatmasından dolayı, özellikle yüksek kazançlar kimi zaman vergi denetimine takılabiliyor. Vergi denetimine takıldığınızda, eğer o zamana kadar banka hesabınıza yatan kazancınızın %18 KDV ve yılsonu Gelir Vergisini yatırmadıysanız, sizi geçmişe dönük 5 yıl vergi mükellefi yapıp karşılığında bir meblağ ödemeniz istenir. Dediğimiz gibi eğer bu çok yüksek rakamlardaysa, ödemeniz gereken rakamın neredeyse yarısı miktarına el sıkışıp anlaşma yapabilmeniz mümkün.

 

Peki, Adsense Kazanç Sahipleri Vergi Ödemek Zorunda mı ?

Ülkemizde henüz internet üzerinden reklam verme/yayınlama konusunda net bir düzenleme bulunmamaktadır. Adsense kazancı olan kişiler ülkemizde, somut mal ve hizmet satışları için çıkarılmış kanunları uygulamak zorunda bırakılıyor.

Google Adsense merkezi İrlanda`da bulunuyor. Bu demek oluyor ki, Google bütün kazançlarının vergisini İrlanda`da ödüyor. Peki biz neden vergisi ödenen bir kazancın tekrar vergisini ödemek zorunda bırakılıyoruz ?

Google yetkililerine bu soruyu sorduğumuzda, Türkiye ile İrlanda arasında bir vergi anlaşması olduğunu, kendilerinin bu kazançların vergisini İrlanda`da ödediklerini söylüyorlar ve kesinlikle bizim vergi ödememiz gerektiğini söylüyorlar. Hatta bununla alakalı resmi gazete yayınlanan kararı bize sunuyorlar.

[vurgu color=”#81d742″]http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/08/20100810-3.htm

Resmi gazete yayımlanan bu karar şunu ifade ediyor;

İki ülkenin vatandaşı, iki ülkede de ticari faaliyet gösteriyorsa, vergisini iki ülkeden birinde ödüyorsa ve bu vergi oranları eşit ise diğer ülkede vergi ödemek zorunda değildir. Bu karar, “Gelir Vergisi” ile alakalı alınmış bir karardır. Bu karar “KDV”`yi kapsamaz.

İnternet site sahiplerinin Adsense ile çalışması bir nevi ticarettir. Kararda dediği gibi, iki ülkede ticaret gerçekleştirmediğiniz için, aylık KDV ve yıllık Gelir Vergimizi ödemek zorundayız.

Vergi Ödemek İçin Bir Limit Bulunuyor mu ?

Bir ülkenin vatandaşı, bir işten, faaliyetten sürekli bir gelir elde ediyorsa vergisini ödemek zorundadır. Bunun için bir limit bulunmuyor. Fakat aylık KDV, üç aylık muhtasar, yıllık vergi ve muhasebe ücretlerini topladığımızda, aylık 500 TL kazancın altında bir geliriniz var ise, vergi ödemeki demek, her ay cebinden ekstra para koymak demektir. Burada gelirinizi arttırıp vergi ödemeye başlamak sizin için daha yararlı olacaktır. Tabii buda bir risktir.

Yazımızın sonunda şunu söylemek isterim. Yaptığımız uzun araştırmalar sonucu, danıştığımız muhasebeciler olsun, bu işin içinde uzun yıllardır bulunan kişiler olsun, kesinlikle bir şahıs şirketi kurup vergi vermemiz gerektiğini söylüyorlar. Eğer bir ticari faaliyette bulunuyorsanız ve rakam gerçekten yüksekse kesinlikle vergi ödemekten kaçmayın. Eninde sonunda takibe yakalanıp, misliyle ödemek zorunda kalabilirsiniz.

 

 


] }

“Adsense Gelirlerinin Vergilendirilmesi” üzerine 3 yorum

  1. merhaba, yeni girdim bu işlere ve pek bilim yok. Ben bir blog açtım yaklaşık 5 6 ay önce ve kişisel gelişim yazıları paylaşıyordum. Bir kaç gün önce de adsense e kayıt oldum. şu sıralar 3 5 kuruş kazanıyorum ben bunun vergisini ödeyecek miyim ? Yani sistem nasıl pek anlamadım .

    Cevapla

Yorum yapın