C Programlama Dili While Döngüsü

C programlama dili ile bir şeyler yapacağımız zaman ve hangi döngü çeşidi ile yapacağınızı bilmiyor iseniz birden fazla döngü çeşitleri bulunmaktadır. Bugün ise C while döngüsü konusu ile beraberiz. For döngüsü, while döngüsü ve do while döngüsü olarak döngü çeşitlerimizde ise hepsini kullanacağımız farklı bir yer farklı bir amaç bulunmaktadır.

 

While döngüsünün öncelikle çalışma mantığını anlamalı ve yazım kurallarına dikkat etmeliyiz. While döngüsü temel olarak koşul doğru olduğu sürece çalışmakta ve içinde ki değerler doğru olduğu sürece çalışmaktadır. Dikkat etmemiz gereken diğer nokta ise içine bir sayaç ekleyip sayacı her seferinde değerinin değişmesini sağlamalıyız. C while döngüsü kullanımı biraz tehlikelidir. Nedeni ise yanlış yazdığımız bir kod olduğunda programız sonsuz bir döngüye girerek hata almamızı sağlamaktadır.

 

 

C Programlama Dili While Döngüsü

Öncelikle While döngüsünde bir koşul belirtmeliyiz ve bu koşul doğru olduğu sürece çalışmaktadır. While döngüsünün içinde komutlar bulunur ve koşul sağlanıp sayaç artırıldığında belirttiğimiz koşul doğru ise döngümüz çalışacaktır. Eğer koşulu sağlamıyor ise döngümüz çalışmayacaktır.

 

while (koşul)

{

komutlar

sayac++

}

 

Yukarıda yer aldığı şekilde bir söz dizimine sahiptir. Temel olarak bir while yazıp yanına parantez içine koşulunu belirtmeliyiz. Bundan sonrasında ise süslü parantezin içine bu döngünün koşulları sağlandığı sürece çalışması için gereken komutlar yazılmalı ve sonsuz bir döngüye girilmemesi için sayaç kullanılmalıdır.

 

int x=0;

while (x<9)

{

printf("%d Merhaba C programlama dili\n",x);

x++;

}

 

Yukarıda yer alan örnekte ekrana 0 ‘dan başlayıp 9 ‘a kadar tekrar ederek Merhaba C programlama dili yazdırmayı sağladık. Eğer her seferinde sayaç arttırma işlemini yazmamış olsaydık değer sürekli 0 olacağı için sürekli olarak program yazdıracak olduğumuz kelimeyi girecek ve sonsuz bir döngüye girmiş olacaktı.

 

int x;

printf("İstediginiz sayiyi girin");

scanf("%d",&x);

while (x<50)

{

printf("%d İstenilen degeri girdiniz\n",x);

x++;

}

 

Yukarıda yer alan örnekte ise kullanıcıdan alacağımız sayıya göre kaç kere tekrar etmesi gereken komutu kullanıcıdan aldığımız sayı ile belirlemekteyiz. C while örnekleri bu sayede birden fazla şekilde çoğaltılabilir. Önemli olan ise sizlerin kendi kafanızda oluşturacağınız sorunun çözümünü denemeniz ve kendiniz ortaya bir şeyler koymanız gerekmektedir.

 

Temel olarak bundan sonrasında C programlama dili için while döngüsü kullanımını biliyorsunuz. Ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını öğrenmeniz en önemli tavsiyemdir. Nedeni ise ne işe yaradığını ve nasıl kullanılmadığını öğrenmediğiniz sürece nerede kullanmanız gerektiğini bilmez, sürekli olarak ezberleme ile kullanır ve bir süre sonrasında karıştırma işlemin gerçekleştirirsiniz.


] }

Yorum yapın