C Sharp Size, Enabled, Visible Kullanımı

C Sharp derslerine kaldığımız yerden devam ederken ilk başlarda öğrenmemiz gereken komutlardan bazıları da Size, Enabled ve Visible komutları olmalıdır. Bir uygulama yazmaya başladığımız zaman bu komutlar bizim bir bakıma bir çok farklı bakımdan işimize yarayacak ve hayat kurtaran bir şey olacaktır.

 

Herkes kafasında aman ya ne işime yarayacak gibi şeyler sorabilir fakat, bir program yapmaya başladığınızda bir şeylerin boyutlarını, özelliklerini ve görünüp görünmeyeceğini ayarlayabilmek adına asıl önemli olan komutlar C# Size Kullanımı, C# Enabled Kullanımı, C# Visible Kullanımı gibi arama terimleri ile arama motorunda arama işlemine başlarsınız sonra.

 

 

C Sharp Dersleri

Başlıktan da anlayacağınız üzere bugün ki konumuz ise temel olarak bu 3 farklı komutun özelliklerine değinmek olacaktır. C Sharp Size komutunu kullanmanın hemen hemen isminde anlaşabileceği gibi ne ifade ettiğini temel olarak çözebiliyoruz. Fakat Enabled ve Visible gibi terimler bir şey ifade etmiyor ise gelin bunları hep birlikte aşağıda yer alan akardiyon menü sayesinde ne işe yaradıklarını öğrenelim.

 

[accordion] [accordion_content title=”C Sharp Size Kullanımı” icon=”” active=”active”]C Sharp ‘ta size komutunu kullanmak isminden de anlaşılabileceği gibi bir şeylerin boyutu ile alakalıdır. Biz bu aşağıda yer alan örneğimizde ise iki tane buton ekleyerek butonların birine tıklandığında diğerinin boyutunun artmasını sağlayabiliriz. Fakat dikkat etmemiz gereken bir nokta ise C Sharp programlama dilinde yazmış olduğumuz ölçüler “twip” ile sayılmaktadır. 1440 twip bir inç sayılacağını unutmamak gerekir ve internet ortamında kolaylıkla bu değerlerin dönüşümünü sağlayabilirsiniz.

private void button1_Click(object sender, EventArgs e) 

{ 

button2.Text = "gökmen";
button2.Height = 150;
button2.Width = 150; 

}

Yukarıda yer alan kodlarda ise bir bakıma baktığınızda buton 1 ‘e tıklandığı zaman buton 2 ‘nin yazısını “gökmen” olarak değiştirdik ve ardından yükseklik ve genişlik değerlerini 150 twip yapmış bulunuyoruz. Bu kodun çalışması için ise buton 1 ‘e bir kez tıklamayı unutmuyoruz. Bu sayede artık C Sharp ‘ta objelerin boyutlandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. [/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp Visible Kullanımı” icon=”” active=”active”]Visible özelliği ise bir bakıma baktığınızda bu kelimenin İngilizce ‘den Türkçe ‘ye çevirdiğinde “gözle görülür” anlamını taşımaktadır. Artık bir şeyin görünmez yapmayı ve görünebilir yapmayı ise C Sharp Visible özelliği sayesinde yapabiliriz. True ve False olarak iki değer üzerinden çalışır. True görünür anlamına gelirken False ise görünmeyeceği anlamına gelmektedir.

private void button3_Click(object sender, EventArgs e) 

{ 

button2.Visible = false; 

}

Yukarıda yer alan örnekte ise formumuza bir üçüncü butonu ekleyerek bu butona tıklandığında buton 2 ye visible özelliği atayarak artık buranın görünmez olacağını belli etmiş bulunduk. İsterseniz dördüncü buton ekleyerek bu butona da true değerini atayarak buton 2 yi tekrardan görünebilir hale getirebilirsiniz.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp Enabled Kullanımı” icon=”” active=”active”]Enabled özelliğini kullanmamızda ki amacımız ise artık bizim o kısmın doldurulamaz ve bir şey yapılamaz haline geldiğini belli etmek isteyişimizden kaynaklanmaktadır. Örnek olarak bir yazı kutusu objesi koyar ve bir butona tıklandığında bu obje için artık veri girişi izni vermeyebiliriz. Visible özelliğinden farkı ise görünebilir olmasıdır. Benzer olan bir kısmı ise bu özelliğinde True ve False ile değer atamamız gerektiğidir.

private void button5_Click(object sender, EventArgs e) 

{ 

textBox1.Enabled = false; 

}

Yukarıda yer alan örnekte formumuza bir adet metin kutusu yerleştiriyoruz ve buton 5 ‘e tıklandığında artık bu alanın doldurulamaz bir şekilde olacağı özelliğini atamış bulunuyoruz. Altıncı butonu ekleyerek bu butona da true değerini tanımlar iseniz bu butona basıldıktan sonrasında ise artık bu metin kutusunun içine bir şeyler girebiliyor olacaksınız.[/accordion_content] [/accordion]

 

C Sharp ile form uygulamaları oluştururken karşımıza gelecek olan ve görüntüsünün boyutunu ayarlamak istediğimiz kısımları sizinde taktir edeceğiniz gibi yükseklik ve genişlik belirler iken c# enabled visible farkını ise bir bakıma baktığınızda birinin görünür ve gizlenebilir olması ile, diğerininde içinin artık kullanılamaz olması ile hatırlamamız ileri ki bir çok oluşturacağımız uygulamalarda işimize yarayacaktır.


] }

Yorum yapın