C Sharp’ ta bir şeyler yapacağımız zaman ve hangi döngü çeşidi ile yapacağınızı bilmiyor iseniz birden fazla döngü çeşitleri bulunmaktadır. Bugün ise C# while döngüsü konusu ile beraberiz. For döngüsü, while döngüsü ve do while döngüsü olarak döngü çeşitlerimizde ise hepsini kullanacağımız farklı bir yer farklı bir amaç bulunmaktadır.
While döngüsünün öncelikle çalışma mantığını anlamalı ve yazım kurallarına dikkat etmeliyiz. While döngüsü temel olarak koşul doğru olduğu sürece çalışmakta ve içinde ki değerler doğru olduğu sürece çalışmaktadır. Dikkat etmemiz gereken diğer nokta ise içine bir sayaç ekleyip sayacı her seferinde değerinin değişmesini sağlamalıyız. C# while döngüsü kullanımı biraz tehlikelidir. Nedeni ise yanlış yazdığımız bir kod olduğunda programız sonsuz bir döngüye girerek hata almamızı sağlamaktadır.
C Sharp While Döngüsü Kullanımı
Öncelikle While döngüsünde bir koşul belirtmeliyiz ve bu koşul doğru olduğu sürece çalışmaktadır. While döngüsünün içinde komutlar bulunur ve koşul sağlanıp sayaç artırıldığında belirttiğimiz koşul doğru ise döngümüz çalışacaktır. Eğer koşulu sağlamıyor ise döngümüz çalışmayacaktır.
while (koşul)
{
komutlar
sayac++
}
Temel olarak yukarıda yer alan şekilde bir yazım mantığı bulunmaktadır. İsterseniz şimdide While döngüsü kullanıma ve iç içe While döngüsü oluşturma işlemine geçebiliriz.
[accordion] [accordion_content title=”C Sharp While Döngüsü Kullanımı” icon=”” active=”active”]Öncelikle kolay yoldan başlayabilmek adına for döngüsünde olduğu gibi belli bir sayıları yazdırma işlemi ile başlayabiliriz. Bunun için ise form ‘a bir adet buton ve listbox nesnesi yerleştiriyorum.
int x = 0 while (x<5) { listBox1.Items.Add(x.ToString()); x++; }
Yukarıda yazmış olduğumuz kodlarda öncelikle bir değişken tanımlayıp değerinin 0 olduğunu belirttik ve eğer koşulda x değişkeni 5 sayısından sürekli ise bu 5 olana kadar çalışacak anlamını taşımaktadır. Daha sonrasında ise butona tıkladığımızda artık bizlere 0 ‘dan 4 ‘e kadar sayıları listbox nesnesinin içine eklemiş olacaktır. Eğer biz tanımladığımız değişkenin değerini 5 sayısından büyük bir değer vermiş olsaydık hiç bir şekilde bu döngümüz çalışmayacaktı.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp İç İçe While Döngüsü Kullanımı” icon=”” active=”active”]İç içe for döngüsünde olduğu şekilde dilediğiniz taktirde iç içe while döngüsü oluşturabiliriz. Temel olarak sizlere oluşturma prensibinden bahsederken kullanma amacınız tamamen sizlere bağlı olarak değişmektedir. İç içe while döngüsü kullanmak için ise :
int a =1; int b; while (a<4) { b=1; while (b<=4) { listBox1.Items.Add("#"); b++; } listBox1.Items.Add(" "); a++; }
Yukarıda yer alan örnekte ise 4 tane # işareti ekleyecek ve ardından bir boşluk bırakıp tekrar 4 er adet # ekleyecektir. Bu sayede her iki while döngüsü de koşul geçerli olana kadar bu işlem devam edecektir. Yani biz ilk a değişkenini birden başlatarak 4 ‘e kadar 4 dahil olmayacağı şekilde 3 adet boşluk eklemesini sağlıyor ve diğer içeride yer alan while döngüsü sayesinde ise b değişkeni sayesinde 4 adet # işareti eklenmesini sağlıyoruz.[/accordion_content] [/accordion]
Artık C Sharp while döngüsü kullanımını ve mantığının nasıl işlediğini öğrenmiş bulunmaktayız. Dikkat etmemiz nokta ise bir program yazdığımızda bir işi birden farklı şekilde döngüler sayesinde yaptırabiliriz. Bu tamamen sizin hangi döngüden keyif aldığınıza ve bir programcı olarak tamamen sizlere bağlı olacaktır.