HTML5 ders videoları ve yazılı içeriğin devamı niteliğinde olan bu videolu ve yazılı içerikte ise HTML5 Paragraf Etiketlerine bir göz atacağız.
HTML5 ile bir internet sitesi oluşturur iken içerisine gireceğimiz metinlerde o derecede önem göstermektedir. Şiir yada normal paragraf yazmak için kullanacağımız farklı türde etiketler vardır. Bunlardan daha da önemlisi bir paragrafı kısa bir kelime ile açıklamak ister isek paragrafa bir başlık ekleyebilme gibi bir imkanımız daha bulunmaktadır.
HTML5’de Paragraf Etiketleri Nelerdir ?
HTML5 ‘de paragraf oluşturmak yada HTML5 ‘de önceden biçimlendirilmiş metin oluşturmak için kullanacağımız iki farklı etiket vardır. Bunlar :
<p></p> <pre></pre>
‘dir. <p> etiketi sayesinde normal bir paragraf oluşturabilir iken <pre> etiketi sayesinde önceden biçimlendirilmiş metin oluşturabilirsiniz.
<p> etiketi içine yazmış olduğunuz her şey düz bir metin olarak gözükür. Kelimeler aralarına boşluk bıraksanız yada “Enter” tuşu sayesinde aşağıya indirseniz dahi metin bir alt satıra inmeyecek ve aralarında boşluk bıraktığınız kelimelerde aralarında bir boşluk var gibi gözükecektir. Eğer belirli bir kelimeden sonrasında bir alt satıra geçmek istiyor iseniz kullanacağınız etiket :
<br></br>
olacaktır. <p> etiketi içine istediğiniz kelimeden sonrasında <br> etiketini yazdığınızda o kelimeden sonrasında ki gelen kelimeler bir alt satıra inecektir. Fakat şiir gibi metin yazacak iseniz kullanmanız gereken etiket <pre> olacaktır. <pre> etiketi girmiş olduğunuz metinde ki aralıkları otomatik olarak boş bırakıp ve bir alt satıra inip yazdığınız kelimeler için <br> etiketini kullanmanıza gerek kalmayacaktır.
Fakat yazmış olduğunuz paragrafa dair paragrafın üzerine gelindiğinde kısa bir açıklama görünmesini istiyor iseniz yazmanız gereken kod ise
<p title="yazacağınız kısa açıklama"></p>
sayesinde üzerine geldiğinizde o paragrafta kısa bir buton açılarak içerisine yazmış olduğunuz kısa açıklama kısmı görünecektir. Bu sayede HTML5 paragrafa açıklama ekleme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
<p title etiketini kullanmak örnek verecek olur isek bir kurumun yada bir yerin kısaltma harflerini yazdığınızda üzerine doğru mouse ‘u götürürseniz bir kutu açılarak içerisine o kurumun tüm adını yazabilirsiniz.