Başlığı okuduğunuz da her ne kadar kafanızda bir şeyin canlanmadığını bilsem de Windows ‘un tarayıcısı olan İnternet Explorer kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptığınız her bir internet sitesinde ki kullanıcı adı ve şifrenizi açık bir şekilde gösterebilme yetkisine sahiptir. “Nasıl oluyor bu yahu !” diyebilirsiniz. Şahsen aynı tepkiyi bende yaşadığımı söylesem yalan olmaz. İşte bu yüzden bilgisayarınızı başka bir kişi ile paylaştığınız da karşınıza gelebilecek sorunların en başında bu hesaplarınızın çalınması gelebilir ki buda başlı başlına epeyce bir Horror Story ?.
İnternet Explorer Şifreleri Nasıl Öğrenilir ?
Windows işletim sisteminin tüm sürümlerin ‘de bu şifreleri öğrenmek aslına bakarsanız çok kolay bir iştir. Hatta ve hatta 8.1 ve 10 diye adlandırılan sürümlerinde genellikle İnternet Explorer ‘ın son sürümü kullanıldığı için bu durum daha da basit hale gelmektedir.
Windows 8.1 ve Öncesi ya da 10 olarak ayrılan bu işletim sistemlerininde şifreleri öğrenmek farklı yollardan sağlansa’da sonucumuz hep aynıdır. Bilgisayar ‘da bulacağımız dosyalar bütün Windows sürümlerinde aynı yerde saklanmaktadır. Windows 8.1 ‘de bu şifrelere ulaşabilmek için iki farklı yöntemden yararlanabilirken Windows 10‘da bu yöntem tek bir yolla sağlanmaktadır.
Windows 8.1 Ve Öncesi Sürümlerde İnternet Explorer Şifrelerini Öğrenmek
1. Yöntem
- Tarayıcı’da sağ üst tarafta bulunan “Ayarlar” ikonuna tıklayınız
- Açılan menü ‘de “İnternet Ayarları” seçeneğine tıklayınız.
- Açılan pencerede yer alan üst tarafta ki menülerden “İçerik” ‘in seçili olduğuna dikkat ediniz.
- Bu pencerede yer alan Otomatik Tamamlama adlı başlıkta bulunan “Ayarlar” yazısına tıklayınız.
- Buradan “Parolaları Yönet” butonuna tıklayın ve böylece “Kimlik Bilgisi Yöneticisi” penceresi açılacaktır.
2.Yöntem
- “Başlat Menüsüne” tıklayınız.
- Başlat Menüsünden direk olarak “Kimlik Bilgisi Yöneticisi” adında bir arama yaparsanız’ da karşınıza kayıtlı olan şifrelerin olduğu kısım gelecektir.
Windows 10 ‘da İnternet Explorer Şifrelerini Öğrenmek
Windows ’10 da yeni bir internet tarayıcısı kullanıldığı için Windows 8.1 ve Öncesi sürümlerde yapılan 1. Yöntem işlem basamakları geçersiz olacaktır. Bu yüzden “Arama Kutucuğuna” gelerek “Kimlik Bilgisi Yöneticisi” yazarak hiç uğraşmadan kayıtlı olan şifrelere ulaşabilirsiniz.
Sonuç
Son olarak İnternet Explorer ‘da kaydedilen bütün şifrelerinizin internet site adreslerine göre bir listesini karşınızda göreceksinizdir. Bu sitelerden birinin üzerine tıklarsanız o site için kullandığınız kullanıcı adı ve parolayı görebilirsiniz. Fakat parolayı “…” şeklinde göreceksinizdir. Parolanın sağında yer alan “göster” yazan yere tıklarsanız ise ufak bir pencere açılarak sizin buraya bilgisayar’da bulunana admin hesabının şifresini soracaktır. Eğer hiç bir şifre kullanılmıyor ise direk olarak kaydedilen bu şifreleri görebilirsiniz.