İşletim Sistemleri Neden Mavi Ekran Verir? Çözüm Aşamaları Nelerdir?
Bilgisayar sistemleri her zaman çeşitli sorunlar oluşturabilen aygıtlardır. Her daim sıkıntısız bir şekilde çalışmamaktadırlar ve çoğu zaman belirli periyotlar dahilinde bakımlara ihtiyaçları vardır. Bu bakımları da sürekli olarak yapılmadığı zaman bazı problemler oluşturabilir. Mavi ekran problemi de bu sistemlerde oldukça sık karşılaşılmakta olunan sorunlar arasında yer alır. Özellikle belirtmek gerekirse, Windows işletim sisteminde son derece sık rastlanılmaktadır. Bir mavi ekran hatası ile ilk başta karşılaşmadan bu hata karşısında ne gibi çözümler uygulayabileceğimizi ve ne gibi yollara başvurabileceğimizi öğrenmemiz oldukça önemlidir.
Neden Mavi Ekran?
Mavi ekran hatalarının işletim sistemlerinde ortaya çıkmasındaki en büyük sorun genellikle sürücüler olabilmektedir. Yanlış yüklenen çeşitli sürücüler mavi ekran hatalarına sıkça neden olabilir. Bu sürücülerden sonrada yine anti virüs programları gelir. Anti virüs programlarından ziyade bilgisayar kullanıcılarının yüklediği yanlış programlar birbirleri ile bilgisayar başlangıcında çakışabilir. Bu sebeple de program yüklemeden önce bu programları kullandığınız işletim sistemi ve sürümü ile uyumlu olup olmadıklarını kontrol etmeniz oldukça önem arz eder. Fakat biz en sık şekilde karşılaşılmakta olunan probleme gelelim. Makalemizin başında sürücüler dedik. Bilgisayarınızda olan, kasanıza takılı halde duran ekran kartı ve ses kartı gibi çeşitli kartlar yazılım olarak sürücüler ile çalışırlar. Sürücüler beraberinde işletim sistemi yine kasada olan kartları tanımaktadır ve bu kartları kullanırlar. Bu tanıma esnasında da yine oluşabilen bazı çakışmalar genellikle mavi ekran hatalarına sebebiyet vermektedir.
Mavi Ekran Hatasının Çözümü
Böyle oluşan çeşitli mavi ekran çözümü için ilk başta yapmanız gereken sisteminizi güvenli moda almaktadır. Bilgisayarınızı güvenli moda aldıktan sonra da en son yüklediğiniz sürücüyü tespit edin. Sonra o sürücüyü ortadan kaldırın. Sonra da bu sürücü hakkında kayıt defterinde bulunan bütün verileri silin. En sonunda aynı sürücüyü tekrar bilgisayarınıza yükleyin. Ancak bu seferki işletim sisteminiz ile doğrudan uyumlu olmalıdır. Son olarak sürücüyü yükledikten sonra sisteminize en son yüklediğiniz programları kaldırın. Büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.