PHP Veri Tipleri Nelerdir ?

Bir önce ki dersimiz olan PHP Değişkenler dersinde bir bakıma baktığınızda aslında yukarıda bir veri tipi olmadan da bir şey tanımlamıştık. Bu tanımladığımız kısımlara ise aslına bakarsanız bir veri tipine göre yapmış bulunmaktayız. Tanımladığımız bu değerleri ise bizlere PHP otomatik olarak türünü belirlemektedir.

 

Otomatik olarak belirlenen bu değişken tiplerini görmek ve PHP ‘de değişken tiplerine göz atmak için ise bu sefer tanımladığımız değerleri echo etiketi yerine başka bir şey ile yazdırıp PHP veri tiplerine bir göz atacağız.

 

 

PHP Veri Türleri

PHP veri türlerini öğrenmek ise aslına bakarsanız çok basittir. Sadece bu tanımladığımız değişkene yazdığımız her hangi bir şeyin veri tipini öğrenmek için echo etiketini değil başka bir etiket kullanarak veri tipi hakkında bilgi edineceğiz.

 

Bir bakıma baktığınızda C, C#, Delphi gibi ve daha bir çok farklı programlama dilinde bir değişkene değer atayacağımız zaman tipini de belli etmemiz gerekiyordu. Fakat PHP’de değişkene atadığınız her değer sizin yazmış olduğunuz atamaya göre kendisi otomatik olarak değer almaktadır.

 

PHP Veri Türleri ise :

  1. String
  2. Integer
  3. Float
  4. Boolean
  5. Array

 

olarak ayrılmaktadır. Zaten aşina olduğumuz bu değerlere kısa bir açıklamak yapmak gerekir ise :

 

Veri TipiAçıklama
StringKarakterlerden oluşur. Örnek olarak ismimizi yazacak isek bu bir string değerdir.
IntegerBir tam sayı veri türü olan Integer -2,147,483,648 ve 2,147,483,647 arasındaki bir sayıdır.
FloatFloat ise kesirli sayıları ifade eder. Eğer ondalıklı bir sayı yazacak iseniz bunun veri tipi Float’tır.
BooleanBoolean ise bizim karşımıza true ve false değerlerini döndürür. Bir işlemin olması yada olmaması anlamına gelir.
ArrayArray veri tipinde ise eğer o değişkene birden fazla belirli bir şeyler atayacak isek bunun içinde Array veri tipi işimize yaracaktır.

 

Yukarıda artık PHP ‘de veri tiplerinin ne işe yaradığını öğrenmiş olduk. Fakat biz bir önceki dersimizde yaptığımız gibi temel php kodlarını yazdıktan sonrasında bir değişken oluşturup bu değişkene değer atadıktan sonrasında ise bu değişkenin veri tipini ekranda çıktı olarak gösterebilmek için ise yapmamız gereken işlem aşağıda yer gösterilen var_dump kodunu kullanmak olacaktır.

<?php

$ad ="gökmen";

var_dump($ad);

// Yukarıda ki kısımda ekrana gökmen değeri ve string olduğu yazdırılacak.

$sayi1 =10;

var_dump($sayi1);

// Yukarıda ki kısımda 10 sayısı yazılacak ve bu sayının veri tipinin integer olduğu yazdıralacak.

$sayi2 =10.5;

var_dump($sayi2);

// Yukarıda ki kısımda 10.5 sayısı yazılacak ve bu sayının veri tipinin float olduğu yazdıralacak.

$arabalar =array("Volvo","BMW","Ford");

var_dump($arabalar);

// Yukarıda ki kısımda ise birden fazla değer verdik ve bu değerleri ekrana yazdırıp hangisinin hangi veri tipinde olduğu ekrana yazdırılacaktır.

<?

 

Yukarıda gördüğünüz “var_dump” komutu içine oluşturmuş olduğunuz değişkenin ismini yazdığınızda ekranınıza bu değişkenin veri tipini yazacaktır. PHP ‘de bizim bir veri tipi tanımlamamıza gerek kalmadan kendisi otomatik olarak veri tipini tanımlamaktadır. Bu sayede ‘de artık PHP veri tiplerini görmek istiyor iseniz yukarıda yeni öğrenmiş olduğumuz komutu kullanabilir, eğer değişkeni ekrana yazdırmak içinde “echo” komutunu kullanmamız gerektiğinin farkındasınızdır.


] }

Yorum yapın