PHP While Döngüsü Kullanımı

Bir çok farklı programlama dilinde birden fazla döngü çeşitleri bulunmaktadır. Bizim şuanda kullanacağımız dil olan PHP ‘de ise diğer programlarda görmüş ve görecek olduğumuz döngü çeşitleri yer almaktadır. PHP While döngüsü ile bizler istediğimiz işlemleri belirli bir koşula bağlı olarak yaptırabiliriz.

 

Temel olarak göreceğimiz döngü çeşitleri do while, while ve for döngüsü olarak 3 ‘e ayrılmaktadır. Karar yapılarını gördükten sonrasında ise artık bizler döngüler sayesinde yazacağımız kodlar dahilinde istediğimiz işlemi koşul gerçekleşinceye kadar yaptırabilme beceresini kazanacağız.

 

 

PHP While Döngüsü

Bizim göreceğimiz bu döngü çeşidi aslında biraz sakıncalıdır. Neden sakıncalıdır diye düşünecek olur isek yanlış yapmış olduğumuz bir işlem sonrasında sonsuz döngüye girebilir ve PHP ile oluşturacak olduğumuz internet sitelerinde yanlış işlemler yapmamıza çıkmaza girmemize sebebiyet verecektir. Bunun için ise mutlaka ve mutlaka döngünün içinde bir sayaç kullanmalıyız.

 

<?php
$a = 10;
while($a <=20)
{
 echo "Merhaba benim sayım $a"."<br>";
 $a++;
}
?>

 

Yukarıda yer alan PHP While Döngüsü Örnekleri için baktığımızda temel olarak bir while döngüsünün söz dizimi hakkında temel bilgi edinmemiz gerekmektedir.

 

While döngüsü söz dizimi için ise öncelikle while döngüsü komutunu yazdıktan sonrasında yapmamız gereken işlem bizim parantez içerisinde bir koşul belirtmek olacaktır. Belirteceğimiz bu koşul sayesinde artık döngümüz bu koşula bağlı olarak çalışacaktır. Daha sonrasında süslü parantez açıp bizim yapmamız gereken işlemler döngünün koşulu sağlandığı sürece çalıştırılacak kodları yazmamız gerekmektedir.

 

Mutlaka ve mutlaka unutmamız gereken şey ise bizim bu döngü çeşidinin içine bir sayaç eklememiz gerekmektedir. Sayaç bu sayede her döndüğü süre içerisinde değerini değiştirerek koşulu sağlamaya bir adım daha yaklaşacaktır.

 

Şimdi bizim yazmış olduğumuz kod parçacığına gelecek olur isek baktığımız zaman bir a isminde değişken tanımlayıp bu değişkene 10 değerini atamış. Daha sonrasında döngü olarak while döngüsünü kullanacağımızdan dolayı while yazıp parantez içine bu değişkenin 20 ye eşit ve 20 den küçük olduğu sürece çalışmasını istediğimizi belirtiyoruz. Süslü parantez açıp buraya bu döngü sayesinde içerisinde ki kodu ne kadar dönecek ise o kadar çalışmasını sağlamış olacağız. Döngünün şartının gerçekleşmesi için ise döngünün içine her döndüğünde a değişkeninin ifadesinin 1 arttırılması gerektiğini sayaç yardımı ile belirtiyoruz.

 

Bu sayede artık bizim yazmış olduğumuz kodlar ekrana tam tamına 10 tane “Merhaba benim sayım 10” ve daha sonra döndüğünde “Merhaba benim sayım 11” şeklinde 20 ye kadar yazacaktır. Toplamda 10 kere dönmüş olacaktır. Eğer biz sonsuz döngüye girmesini istiyor isek yapmamız gereken şey sayacı silip deneyebilirsiniz. Koşul hiç bir zaman tamamlanmayacağından dolayı sonsuz döngüye girecek ve tarayıcıda açtığınızda bu sayfayı sürekli olarak scrool bar ‘ın aşağıya kaydığını göreceksiniz.


] }

Yorum yapın