İnsanlar için tarım çok önemlidir. Bir ülkede, belirli birey sayısına yiyecek sağlamaktan daha da önemlidir. Tarım sadece günlük besin alımımızı karşılamayı sağlamaz. Aynı zamanda çoğu imalat sanayisinin ve birçok insanın da gelir kaynağıdır. Tarım ciddiye alınmazsa, ülke ekonomik açıdan dengesiz olabilir.
Sizlere bu yazımızda Tarımda Teknolojinin Önemi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
TARIMDA TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ
Toplumsal gelişme isteği zirveye çıktığında, teknolojinin tarımdaki önemi de büyük oranda artış gösterdi.
Tarım sektörünün geliştirilmesinde teknolojinin önemi büyük rol oynar. Günümüzde tarımsal biyoteknoloji kullanarak bir çölde bitki yetiştirmek bile mümkündür. Bu teknoloji ile bitkiler kuraklık koşullarında hayatta kalmak için tasarlandı. Genetik mühendislik sayesinde bilim adamları, mahsulleri kuraklık ve zararlılara karşı dirençli hale getirmek amacıyla mevcut genlere özellik eklemeyi başardılar.
Farklı bir örnek vermek istersek, Tarlada mevcut olan çim miktarını hesaplama işlemini mobil uygulamalarla yapabilmemiz mümkündür. Bu çiftçi için oldukça avantajlı bir durumdur. Hem zamandan tasarruf sağlar hem de masraftan.
Teknoloji çiftçiliği gerçek bir işletmeye dönüştürmüş vaziyettedir. Günümüzde çiftçiler her süreci elektrik yardımıyla daha da basite indiriyor.
Aşağıda sizlere tarımda teknolojinin önemi başlığı altında alt başlıkları sunacağım.
Çiftliklerde Makine Kullanımı
Günümüzde bir çiftçi çok daha az emek harcayarak dönümlerce araziyi, yeni teknolojik ekipmanlar ile ekim ve hasat süreçlerini ve maliyetlerini azaltabilirler. Bunlar için ekiciler, biçerdöverler veya traktörler çok fazla kullanılan teknolojik makinelerdir. Tarımda zaman ve üretim çok önemlidir; ekinini zamanında ekmelisin, zamanında hasat yapmalısın ve alıcıya zamanında ulaştırmalısın. Modern teknoloji sayesinde, az sayıda insanla çok miktarda üretim yapılması sağlanır.
Modern Ulaşım Tesisleri
Üretilen ürünler, hasat yapılmadan piyasaya sunulmaktadır. Bunu sağlayan modern ulaşım araçlarıdır. Modern ulaşım tesisleri, çiftçilere ihtiyaçlarını kolayca taşımalarını sağlamakla beraber aynı zamanda tarımsal ürünlerin tedarikini çiftliklerden tüketicilere ulaştırmaktadırlar.
Soğutma Tesisleri
Üretilen ürünlerin piyasaya sürülmeden önce taze kalmasını sağlayan teknolojik bir sistemdir. Soğutma tesisleri gıda taşıma kamyonlarına da monte edilebilmektedir. Bu sayede domates gibi kolay bozulabilen ürünlerin taşıma esnasında taze kalması sağlanır. Bu hem tüketiciler hem de çiftçiler için kazan-kazan modelidir. Tüketiciler taze ürün tüketirken, çiftçiler de ürünleri bozulmadan bütün ürünlerini satabilmektedirler.
Bitkilerin Sulanması
Kurak yerlerde, çiftçiler mahsullerini sulamak için teknolojiye ihtiyaç duymaktadırlar. Örneğin; Mısır`da çiftçiler, Nil nehrinden bitkilerine su toplamak için su pompaları kullanmaktadırlar. Bir örnek daha verelim, pirinç yetiştirmek için bol suya ihtiyaç duyulduğundan, kurak alanlarda ileri teknoloji sulama yöntemiyle pirinç yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Gelişmiş su fıskiyeleri büyük tarlaları sulamak için kullanılıyor. Bu da daha kısa sürede ihtiyaçları olan suları daha iyi almalarını sağlıyor.
Bu başlıkları çoğaltmak tabii ki mümkündür. Bizim aklımıza gelenler bu kadar. Eğer sizin de eklemek istediğiniz maddeler olursa, yazımıza eklemekten memnuniyet duyarız.
Güzel bir yazı olmuş cengiz bey teknoloji artık hayatımızın her alanın da oldukça büyük yer kaplamakda umarım teknolojiyi hep faydalı kullanırlar teşekkürler.
Teknolojinin hayatımızın her yerinde yer alıyor ilerleyen zamanlar da hayatımız teknoloji olacak