Temel olarak baktığımızda bilgisayarımızın aygıt ve donanımlarını yönetmek için kullandığımız teknoloji olan BIOS ‘un yerin almasını beklediğimiz ve daha gelişmişi olan teknoloji UEFI ‘dir. UEFI nedir diye sorulduğu zaman ise öncelikle İngilizce olarak baktığımız zaman karşımıza Unified Extensible Firmware Interface kelimesi çıkmaktadır. Bu kelimeyi Türkçe ‘ye çevirdiğimiz zaman ise Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi kelimesi ile karşılaşmaktayız.
UEFI Ne İşe Yarar ?
Temel olarak baktığımızda BIOS menüsü bizlere yaşadığımız çağa oranla daha karmaşık ve anlaşılabilir olmayan olarak gelmektedir. Günümüzde ise UEFI çıkartılarak sanki bir işletim sistemi kullanıyor edası ile kolaylıkla bilgisayarınızın aygıt ve donanımlarını yönetebilir, boot seçeneklerini değiştirip bir çok şeyi yapabilirsiniz.
Aslında BIOS ile UEFI ‘nin yaptıklarını aynı gibi görsek bile temelde aynı şeyler yapmalarına rağmen UEFI ‘ye baktığımızda zaman BIOS ‘a göre hem grafiksel anlamda daha gelişmiş olup hemde yazılımsal olarak daha gelişmiş bir sistemdir. Eğer BIOS hakkında fazla bir bilgiye sahip değilseniz öncelikle BIOS nedir adlı mavi kısma tıklayarak BIOS hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuzda artık aşağıda anlatılanları daha iyi kavrayabilecek duruma geleceksiniz.
Şimdi ise UEFI ‘yi BIOS ‘tan ayıran detaylara göz atmak ister isek :
- BIOS bilgisayar üzerinde gömülü gelen ve bilgisayarın ilk çalıştırdığı yazılımdır. UEFI ise intel firması tarafından geliştirilen BIOS standartlarıdır.
- UEFI farklı fare kontrollerini destekler, sabit diskinizi yedeklemeye imkan tanır.
- UEFI internetinizi kullanarak bilgisayarın ihtiyacı olan sürücüleri kurabilir. BIOSta bu özellik yoktur.
- BIOS yalnızca metin arayüzü ile yönetilebilir; UEFI de grafiksel bir arayüz mevcuttur.
- BIOS tek dil seçeneği sunarken, UEFI çoklu dil seçeneği sunarak kullanımı kolaylaştırır.
- BIOSun aksine, UEFI firmware manager and system software manager şeklinde 2 modül mevcuttur.
- UEFI açılış süresü daha kısadır.
- UEFI C diliyle geliştirilmiştir, BIOS ise ASM diliyle
- 6-bit modunda çalışır; UEFI- 32-bit veya 64-bit modunda
- Herhangi bir işletim sistemi olmadan UEFI üzerinden internette dolaşmak mümkün olabilir.
- UEFI hataları düzeltmekte ve arızaları onarmakta daha iyidir.
Temel olarak artık günümüzde ki tüm anakart modelleri UEFI ile meydana gelmektedir. Eğer bu konularda pek bilginiz yok ise ve sizin anakartınız da UEFI olup olmadığını anlamak için bilgisayarınızdan dosya ve disk yöneticisine baktığınızda EFI isminde bir sistem ayrıldı yazısı var ise anakartınıda UEFI kullanıyor demektir. Fakat sadece sistem ayrıldı kısmı çıkıyor ise bu sefer ise artık klasikleşen bios ‘u kullanıyorsunuz demektir.