USB-C Nedir ? Kullanım Alanları

Hepsine hükmedecek tek bir standart, kişisel teknoloji alanında çoğunlukla zorlayıcıdır. En iyi ihtimalle, tamamen yeni bir teknoloji ortaya çıkana kadar bir biçim savaşı var ve bir kaç yıl boyunca galip gelen bir tanesi var. VHS, Betamax’ı yedikten sonra tamamen DVD ‘nin yerini aldı.

 

Ancak USB-C farklıdır, belki de evrensel olarak bile (Universal Serial Bus) kısaltmasıyla evrenseldir. Artık basit harici sabit sürücülerden akıllı telefon şarj kablolarına kadar her türlü cihazda bulunur. Ancak her USB-C portu aynı gözükürken, her biri farklı özellikleri sunmaktadır. İşte yapabileceğiniz her şey için bir rehber ve bir sonraki USB-C cihazınızı satın alırken hangi özelliklerden yararlanmanız gerektiğini anlatan bir kılavuz.

 

 

USB-C Nedir ?

USB-C, veri ve güç iletmek için endüstri standardı bağlayıcısıdır. USB-C konektörü, USB standardını geliştiren, onaylayan ve destekleyen standart şirketler olan USB Implementers Forum tarafından geliştirilmiştir. Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft ve Samsung dahil olmak üzere üyeliğinde 700’den fazla şirkete güveniyor. Bu önemlidir, çünkü USB-C’nin PC üreticileri tarafından neden bu kadar kolay kabul edildiğinin bir parçasıdır. Bunu, Apple ürünlerinin ötesinde sınırlı bir kabul görmüş Apple-promoted Lightning ve MagSafe konektörleri ile ve USB-C yüzünden yakında tamamen eski olmayacak şekilde kontrastlayın.

 

 

Mikro USB gibi mi ?

USB-C konektörü, ilk bakışta bir mikro USB konektörüne benziyor, ancak en iyi özelliğini sağlamak için daha oval şekilli ve biraz daha kalın olmasına rağmen: Lightning ve MagSafe gibi, USB-C konektörü yukarı veya aşağı yönelime sahip değil. Konektörü düzgün bir şekilde hizalayın ve fişe takmak zorunda kalmazsınız. Kablolar da her iki ucunda da aynı konektöre sahiptir, böylece hangi ucun nereye gittiğini anlamanız gerekmez. Son 20 yıldır kullandığımız tüm USB kabloları bunlara dahil olabilir.

 

 

USB-C ve USB 3.1

USB-C konektörlü varsayılan protokol, 10Gbps hızında, USB 3.0 kadar teorik olarak iki kat daha hızlı olan USB 3.1’dir. Küçük kırışıklık, USB 3.1 bağlantı noktalarının orijinal, daha büyük biçiminde de mevcut olabileceğidir; Bu portlara USB 3.1 Type-A denir. Ancak, masaüstü bilgisayarların yanı sıra, USB 3.1 bağlantı noktaları ile USB 3.1 bağlantı noktalarını görmek daha yaygın.

 

USB Uygulayıcılar Forumu (USB-IF), USB 3.1 Gen 1 standardını USB 3.0 ile aynı arabirim ve veri sinyalleşme hızlarını karşılayacak şekilde tanımlamıştır. Bu nedenle, USB 3.1 Gen 1’i gördüğünüzde, temel olarak USB 3.0 ile aynı 5 Gbps hızında çalışır. USB 3.1 Gen 2, USB 3.0’ın iki katı olan 10Gbps’de veri sinyalleşme hızlarını ve tek kanallı Thunderbolt’un hızlarını eşleştirmeyi ifade eder.

 

 

USB-C Port Desteği

USB-C’nin eşzamanlı video sinyalleri ve güç akışları gönderme desteği, yerel bir DisplayPort, MHL veya HDMI cihazına bağlanabildiğiniz ve bunlara güç verebileceğiniz veya uygun adaptör ve kablolara sahip olduğunuzu varsayan başka herhangi bir şeye bağlanabileceğiniz anlamına gelir. USB-C özelliği, ses aktarımlarını da içerir, ancak şu ana kadar Essential Phone PH-1 gibi telefonlarda olduğu gibi bilgisayarlardaki 3,5 mm kulaklık jakını değiştirmemiştir. Bu ve Google Pixel 2 XL gibi diğer bir çok ileri teknoloji Android telefonlar, geleneksel bir 3,5 mm kulaklık dahil olsalar bile, eski USB kablosu yerine, şarj etmek ve veri aktarımı için USB-C arayüzünü kullanıyor.

 

Satın almayı düşündüğünüz herhangi bir PC’deki özellikleri kontrol ettiğinizden emin olun, çünkü tüm USB-C bağlantı noktaları aynı değildir. Şimdiye kadar gördüğümüz her şey, USB-C üzerinden hem veri aktarımlarını hem de güç dağıtımını destekliyor. Ancak USB-C standardı, DisplayPort ve / veya HDMI ekranlarını bir adaptörle bağlamayı desteklerken, her PC üreticisi, portları her sistemin grafik donanımına bağlıyor.

 

 

Thunderbolt 3

Belki de en kullanışlı protokol olan USB-C destekleri Thunderbolt 3’tür. Bu, 40Gbps bant genişliğini, düşük güç tüketimini ve 100 watt’lık güce ulaşma yeteneğini ekler. Thunderbolt 3 ile bir USB-C portu, tek bir kablo, birçok dizüstü bilgisayar üreticisine ait bir bilgisayar gibi karmaşık bir cihaza bile büyük miktarda bilgi (iki adet 60Hz 4K ekran dahil) ve hatta büyük miktarda bilgi aktarmak ve aktarmak için ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. faydalanmak için hızlı olmuştur. Apple’ın MacBook Pro’nun en üst sürümü olan bu dörtten dördü, bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla, ve daha önceki USB sürümlerinden daha fazla genişletme potansiyeli sunuyor.

 

 

USB-C Adaptörler ve Kablolar

USB-C, eski USB 3.0 bağlantı noktaları ile elektriksel olarak uyumludur ve yukarıda tartıştığımız gibi, USB 3.1 bağlantı noktaları ile tamamen uyumludur. Ancak, yeni bağlantı noktası nedeniyle, USB-C fişine sahip olmayan herhangi bir şeyi bağlamak istiyorsanız, gerekli fişlerin her ikisine sahip adaptörler veya kablolar gereklidir. Bazen yeni bir dizüstü bilgisayar bunlarla birlikte gelir, diğer durumlarda bunları ayrı olarak satın almanız gerekebilir. Apple, örneğin, Lightning (1 metrelik bir kablo için 25 $) veya Ethernet (bir adaptör için 34.95 $) gibi diğer teknolojilere bağlanmak için çeşitli USB kabloları ve adaptörleri satıyor. Ayrıca, çevrimiçi perakendecilere göz attığınızda, bunlardan çeşitli PC’ler de bulabilirsiniz. Bazıları, yıllar önce sahip olduğunuz bir cihazın günümüzün donanımı üzerinde çalışmasını sağlamak için eski veya daha fazla ezoterik protokolleri destekliyor: Örneğin, USB-C – to-DVI bağdaştırıcılarını bulmak kolaydı; iki adet RS-232 seri bağlantısı.

 

Ancak iyi haber şu ki, bir çift normal USB-C kablosuna yatırım yapıyorsanız (fiyat 10 ila 30 dolar arasında değişiyor), USB-C’yi destekleyen her şeyle ve her şeyle çalışacaklar. Bu, yakın geçmişin durumuna göre büyük bir adım attı. Mikro USB donanımlı cep telefonunuzu şarj etmek için çantanızdaki mini bir USB kablosunun çekilmesi neredeyse bir Nokia Pop-Port veya Sony Ericsson şarj cihazı almak kadar işe yaramazdı.

 

 

USB-C Yerleştirme Prosedürleri

Sadece bir adet USB-C portu var mı? Artık hem Dell, hem de HP gibi bilgisayar üreticilerinden ve Belkin, Caldigit ve OWC gibi üçüncü parti aksesuar üreticilerinden yararlanabileceğimiz çoklu USB-C yerleştirme çözümleri olduğundan endişelenmeyin. Bu rıhtımlar dizüstü bilgisayarınızı yeniden şarj edebilir, Ethernet, HDMI, USB 3.0 ve VGA gibi ekstra portlara erişmenizi sağlar ve birden fazla monitör için destek ekler.

 

 

USB-C’ye İhtiyacınız Var mı ?

Bir USB-C portunun varlığı (veya yokluğu), bir PC satın alırken giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Ultra ince bir dizüstü bilgisayar satın alırsanız, neredeyse kesinlikle ekosisteme otomatik olarak girecek olan bir USB-C bağlantı noktasına sahip olacaktır. Masaüstünün sevgilisinden daha fazlaysanız, özellikle de üst düzey ve oyun masaüstlerinde de buradaki bağlantı noktalarını bulmak neredeyse kesin. Birkaç yıl içinde, eski Tip-A stili konektörünü kullanan USB bağlantı noktalarının bulunması çok daha zor olacak ve bu noktada ne kadar zayıf hızlarına sahip olmak isteyecek?

 

Artık USB-C’ye ihtiyacınız olmasa bile – ve güç kullanan kullanıcılar bile, özellikle de Thunderbolt 3’ün dahil olması durumunda, tamamen görev yapabilecek çok fazla donanıma sahip olmadıklarından, çok geçmeden. Biz sadece USB-C neler yapabileceğini en yüzeysel ediyoruz, ama bir şey kesin: çapraz platform konnektörleri nesil hızla orijinal USB standardı yerini tıpkı eski bekçi değiştirilmesi Apple Desktop Bus (ADB), FireWire Mac’ler ve PC’ler üzerinde paralel, PS / 2, SCSI ve seri portlar. USB-C gerçekten hepsini yönetmek için bir bağlantı noktasıdır.


] }

Yorum yapın