Yeni Başlayacaklar İçin En İyi 5 Linux Dağıtımı

Şuanda bir çok Linux dağıtımı mevcuttur. Linux işletim sisteminde eğer yeniyseniz yada bir yerden başlamak istiyorsanız, nereden başlayacağınız hakkında bir fikriniz olmayabilir. Yeni kullanıcılar ve Linux işletim sistemini ilk kez kullanacaklar için en iyi 5 dağıtımını sizler için seçtik. Böylece ilk seçiminiz en son seçtiğiniz Linux dağıtımı yani en sonunuz olmayacak.

 

Dağılımlara başlamadan öncesinde bilmemiz gereken birkaç şey var. Bunlar :

  • Burada bulunan dağıtımlar standart PC donanımı (hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlar) üzerinde çok iyi çalışır.
  • Bu dağıtımlar ücretsizdir ve .iso görüntü dosyaları olarak indirilebilir.
  • ISO görüntülerinin bir CD / DVD’ye veya USB flash sürücüye aktarılması gerekir (Bu, Rufus gibi bir araçla gerçekleştirilebilir).
  • Burada bulabileceğiniz tüm Linux dağıtımları “canlı” örnekler olarak çalıştırılabilir (yani, işletim sistemini CD / DVD veya flash sürücüden önyükleme yapabileceğiniz ve tek bir şey yüklemeden doğrudan bilgisayarınızın RAM’inden çalıştırabileceğiniz anlamına gelir) .

 

Bu temel bilgilerle beraber Linux yeni başlayanlar için en iyi 5 dağıtıma bir göz atalım.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]1 Elementary OS

Elementary Os

Hiç MacOS kullandıysanız, Ubuntu tabanlı Temel İşletim Sistemi size tanıdık gelebilir. Bu zarif, Ubuntu tabanlı dağıtımın geliştiricileri, sadece masaüstünü anında tanıdık hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda tasarım globaldir, yani masaüstünün her elemanı benzer bir görünüm ve his veriyor.

 

Bu birleşme, İlköğretim OS deneyimini çok kullanıcı dostu ve hoş bir hale getirmeye yardımcı olur. Masaüstünün düzeni anında tanıdık olacaktır. Uygulamalar Uygulamalar menüsünden veya Dock’tan başlatılabilir. Üst çubuktaki Tarih / Saat’i (Wingpanel olarak adlandırılır) tıklatarak takviminize hızlı erişim kazanın. Wingpanel’in sağ tarafında ses, bildirim, ağ ve güç seçenekleri bulacaksınız.

 

Kutudan çıkınca, Temel İşletim sistemi aşağıdan aşağıya doğru bir uygulama seçkisiyle gelir, ancak korkmayın; Temel İşletim Sistemine dahil, işinizi yapmak için ihtiyacınız olan her şeyi yükleyebileceğiniz bir AppCenter’dır. İlk işletim sistemi, yeni başlayanlar için mükemmel bir Linux dağıtımıdır. Acısız, güzel ve bir şampiyon gibi hissettirir.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]2 Ubuntu

Ubuntu 18.04

Ubuntu Linux’u dahil etmeden Linux dağıtımlarının hiçbir listesi tamamlanmayacaktır. Ubuntu, Debian’a dayanırken, bir dizi Linux dağıtımı Ubuntu’ya dayanıyor. Bunun bir nedeni vardır: Ubuntu, mevcut en kararlı ve kullanıcı dostu dağıtımlardan biridir.

 

Ubuntu’nun en son iterasyonu (18.04, aka Bionic Beaver), Ubuntu’ya benzeyen bir görünüm ve his ile GNOME 3 masaüstünden olağanüstü bir şekilde yararlanıyor. Uygulamaları açmak için yalnızca GNOME Dash’a sahip olmak yerine, geliştiriciler Sık Kullanılanlar’ın sabitlendiği masaüstünün sol kenarına kullanışlı bir yuva eklediler.

 

Tüm modern iyi işletim sistemleri gibi, Ubuntu da binlerce uygulamanın üzerine binlerce uygulamanın bulunabileceği ve kurulabildiği Ubuntu Yazılımı adı verilen kendi uygulama mağazasını içerir. Ubuntu Linux masaüstü bilgisayar hemen tanıdık gelmemesine rağmen, bir bilgisayar veya mobil cihaz kullanan herkes hemen hemen sıfır öğrenme eğrisi dahil, kendini evinde gibi hemen hissedeceklerdir.

 

Temel İşletim Sisteminden farklı olarak, Ubuntu Linux biraz daha yüklü bir yazılımla birlikte gelir. LibreOffice ofis paketi, Firefox web tarayıcısı, Thunderbird e-posta istemcisi, Cheese web kamerası yazılımı ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]3 Linux Mint

Linux Mint

Linux Mint Ubuntu’ya dayanan başka bir dağıtımdır. Ubuntu ve Linux Mint arasındaki fark öncelikle masaüstü bilgisayarların seçiminde yatıyor. Ubuntu Linux GNOME 3 masaüstünü tercih ederken, Linux Mint kullanıcılara üç seçenek sunuyor:

  • Cinnamon
  • Mate
  • Xfce

Her seçimin güçlü ve zayıf yönleri vardır ve başlangıç ​​olarak kullanıcılar ya Xfce üzerinde Cinnamon veya Mate’i düşünmelidirler (Xfce masaüstünden en iyi şekilde yararlanmak için bir öğrenme eğrisine sahip olduğundan). Neredeyse herhangi bir başlangıç ​​Linux kullanıcısı evde ya Cinnamon ya da Mate masaüstüyle hissederdi. Geliştiriciler, değişimin herkes için tam olarak kolay olmadığını anladığından. Bu amaçla Linux Mint, masaüstünde tanıdık öğeleri kullanıyor (tıklanabilir simgeler, “Başlat” düğmesi, sistem tepsisi, vb.). Yani Linux için yeni iseniz ve biraz tanıdık bir masaüstü arıyorsanız, Linux Mint iyi bir seçimdir. Ve bir rock-solid Ubuntu üssü var göz önüne alındığında, Linux Mint masaüstünün hatasız çalışacağından emin olabilirsiniz.

 

Linux Mint Mate sürümü de çok hafiftir, 512 MB RAM ve 9 GB sabit disk alanı yeterli olacaktır. Bu, eski bilgisayarlarınıza yükleyebileceğiniz ve daha yeni bir donanıma yüklemeden önce bir test verebileceğiniz anlamına gelir.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]4 Zorin OS

Zorin Os

Windows 7’nin bir hayranıysanız, Zorin OS sizin için mükemmel bir Linux dağıtımı olabilir. Anında tanıdığı ve hissedeceği bir masaüstü arayüzüyle Zorin, kullanımı kolay olduğu kadar güzel. Pencere 7’yi sevmediyseniz, Zorin OS için farklı bir arayüz seçebilirsiniz. Bu, Ayarlar penceresine dahil olan, Windows 7 benzeri bir arayüz, Windows XP benzeri bir düzen veya geleneksel bir GNOME 3 düzeni arasında geçiş yapma aracıdır. Masaüstü tema aracı ayrıca başlık çubuğu düğmelerini sağ taraftan sol tarafa geçirmenizi, masaüstündeki belirli simgeleri etkinleştirmenizi / devre dışı bırakmanızı ve masaüstü animasyonlarını etkinleştirmenizi / devre dışı bırakmanızı sağlar.

 

Zorin OS, Windows kullanıcıları kendilerini evde hissettirmek için sıfırdan tasarlandı. Aslında, Zorin OS burada Wine dahil listelenen tek dağıtımdır. Wine, Windows uygulamalarının Linux üzerinde yüklenmesini mümkün kılan bir uyumluluk katmanıdır. Ve Zorin OS ile, Şarap aslında kullanımı oldukça kolaydır. Aslında, dağıtım bile, Windows uygulamaları için bir Linux uygulaması olan PlayOnLinux’u Linux’a kurmayı içerir.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]5 Ubuntu Budgie

Ubuntu Budgie

Yine bir başka Ubuntu tabanlı Linux dağıtımı, Ubuntu Budgie sadece çok acemi dostu değil, aynı zamanda muhteşem! Ubuntu Budgie ismi dağıtım için kullanılan masaüstünden geliyor. Budgie :  Masaüstü GNOME ya da başka bir masaüstü bilgisayarının bir çatalı değil, aynı türden. Ancak bunu düşünmeyin, çünkü Budgie’nin tasarımcıları ve geliştiricileri yeni bir şey yapmayı seçtiler, bu yeni başlayanların kapsamınında ötesinde. Aslında, tam tersi doğrudur: Budgie yeni başlayanlar için harika bir işletim sistemidir.

 

Budgie masaüstünde, bir dock, ana menü ve bildirimleri ve birkaç ekstraları içeren bir panel bulacaksınız. Yüklenen her şeye anında erişmek için ana menüye tıklayın. Konuştuğunuzda, kutunun dışında çalışmak için ihtiyacınız olan her şeyi bulacaksınız:

  • LibreOffice
  • Chromium web browser
  • Geary Email
  • Cheese webcam booth
  • Rhythmbox Music Player
  • GNOME MPV movie player

 

Geceleri çok çalışmak ve parlaklığı azaltmak isteyenler için Budgie ayrıca bir gece lambası seçeneği içerir. Güzelliği ve sadeliği ile sizleri etkileyecek olan bu Linux dağıtımı ile de Linux işletim sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.


] }

Yorum yapın