Zyxel markasının VMG1312-B10A, VMG1312-B10D, VMG3925-B10B, VMG8924-B10A ve P-1302-T10D gibi birbirinden farklı pek çok modeli de bulunmaktadır. Bu modemlerin modelleri farklı olsa dahi modem kurulumları temel olarak aynıdır. Lütfen aşağıdaki kurulum adımlarına geçmeden evvel cihazlarınızı doğru bir şekilde bağladığınızdan emin olmanız gerekir.
Zyxel Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?
-Kullandığınız internet tarayıcısından bir tanesini açın ve adres çubuğuna da 192.168.1.1 yazın ve Enter tuşuna basın.
– Karşınıza gelen bu ekranda kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi de girmeniz sizden istenecektir. Modemlerinizi TTNET tarafından almışsanız kullanıcı adı bölümüne admin şifre kısmına da TTNET yazmanız gerekir. Eğer ki farklı bir yerden almışsanız da şifre bölümüne 1234 yazın ve “Oturum Aç” butonuna tıklayınız. Kullanıcı adı ve şifre alanları da büyük ve küçük harfler ile duyarlıdır. Bu yüzden de klavyenizin Caps Lock tuşunun açık olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
– Modem yönetim ara yüzü açıldığında da alttaki kısımdan “Ağ Ayarları” menüsünde “Geniş Bant” bağlantısına tıklayınız.
– Geniş Bant menüsündeki ADSL kullanıcısıysanız 1. Satırdaki, VDSL kullanıcısıysanız da 3. Satırdaki düzenle (kalem) ikonuna tıklamanız gerekir.
– Karşınıza çıkan sayfada servis sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre bilgilerini giriniz. Bu bilgiler de sizlere verilmiş olan sözleşmelerde yer almaktadır. Eğer ki sözleşmelerinizi bulamıyorsanız da servis sağlayıcınızın teknik destek hattı ile iletişime geçerek de bu bilgileri öğrenmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.
– Kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girmenizin ardından da Uygula butonuna tıklayınız.
Bu bütün adımları tamamladığınızdan kısa bir süre sonra da modeminiz servis sağlayıcınız ile bağlantı sağlayacak ve IP adresi de alacaktır. Bu işlemlerin sonucunda da internet bağlantınızın sağlanmış olması gerekmektedir.
Zyxel İnternet Işığı Kırmızı Yanıyor
Eğer ki modemlerin kırmızı ışığı yanıyor ise bağlantı problemi yaşıyorsunuz demektir ve cihazlarınız IP adresi alamamaktadır. Bu durum da kullanıcı adı ve şifrenizi yanlış girmenizden olabileceği gibi servis sağlayıcınızdan olabileceği bir problem de olabilmektedir.
İnternetinizi ilk kez kullanmaya başlayacaksanız ve modemin internet ışığı da kırmızı yanıyor ise kullanıcı adı ve şifrenizde hata olması yani modem kurulumu sırasında hata yapmış olma ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Bu bilgileri de doğru girdiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Eğer ki internet hizmetlerinizi daha da önce sorunsuz kullanmanıza rağmen aniden bu sorun ile karşı karşıya kaldıysanız da en iyi çözüm servis sağlayıcınızı arayarak arıza kaydı oluşturmaktır. Teknik ekipler de mümkün olan en kısa süre içerisinde bu sorunu çözeceklerdir.
Modem Kullanıcı Adı ve Şifresi Nasıl Öğrenilir?
Modemin yönetim ara yüzüne ulaşabilmek için de birer kullanıcı adı ve şifre kullanılması gerekir. Bu kullanıcı adı ve şifreler de fabrika çıkışlarında standart olarak admin gibi değerler olarak da belirlenebilmektedir. Fakat bu değerler de cihazdan cihaza göre farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla akılda tutulması da düşünüldüğü kadar mümkün değildir. Modemlerinizin kullanıcı adı ve şifresini unuttuğunuzda bu bilgileri tekrardan edinmek için de birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu bilgilerin nasıl öğrenileceği hakkında sizlere bilgiler aktaracağız.
Modem Kullanıcı Adı ve Şifreleri
Standart olan kullanıcı adı ve şifre değerleri genel olarak modemleriniz ile beraber verilen kullanım kılavuzları içerisinde ve modemlerin alt kısmında bulunan etikette de yer almaktadır. Burada bulunan değerleri kullanarak da modem yönetim ara yüzüne kolaylıkla giriş sağlayabilirsiniz. Fakat şifrenizi daha önce değiştirmişseniz ve şu anda bunu hatırlamıyorsanız da bu bilgiler ile giriş sağlamanız mümkün değildir. Bunun için de sonraki adımları takip etmeniz gerekir.
Modemi Resetlemek
Eğer ki daha önceden şifre değişikliği yaptıysanız ve şifrenizi de hatırlamıyorsanız ilk 2 yöntem ile modem ara yüzüne giriş sağlayamazsınız. Dolayısıyla da yapılacak tek bir şey modemi resetlemek yani fabrika ayarlarına döndürmek olacaktır. Bu işlemi yapmadan daha önce de internete bağlanmanız için gerekli olan ve servis sağlayıcısı tarafınca sizlere verilen bilgilerin bir kaydını da aldığınızdan emin olmanız gerekir. Aksi bir durumda modemi resetledikten sonra internet bağlantılarınız da kesilir.
Modemleri resetlemek için de cihazların arka kısmında bulunan reset tuşu ya da deliği kullanılmaktadır. Kaza ile bilgilerin silinmesini önlemek adına yeni cihazlarda reset düğmesi de pek fazla kullanılmaması ile beraber eğer ki tuş varsa buna belirli bir süre basılı tutarak veya deliğin içerisine bir iğne yardımı ile bastırarak resetleme işlemini de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Resetleme işlemi tamamladıktan sonra da modemin bütün bilgileri gibi kullanıcı adı ve şifre değerleri de sıfırlanmış olacaktır. Böylelikle gereken tüm bilgilere tekrardan kolaylıkla ulaşmış olacaksınız.
Modem IP Adresi Nasıl Bulunur?
Modem üstünde herhangi bir değişiklik yapabilmek için de modem yönetim ara yüzüne erişmek gerekmektedir. Bunun için de modemlerinizin yönetim sayfasına erişim için tahsis edilen IP adreslerini bilmek gerekmektedir. Modem yönetim sayfaları adına tahsis edilen IP adresleri de genel olarak 192.168.1.1 ve 192.168.0.1 olmaktadır. Bunların dışarısında da IP adresleri olduğu için en garanti yollardan birisi de cihazlarınız için belirlenen gerçek olan IP adresini bulmak olacaktır.
Modem IP Adresi Bulma
-Windows’un Başlat menüsüne tıklayın ve bunun ardından da arama kutusuna “Çalıştır” (işletim sistemleriniz İngilizceyse “Run”) yazarak listede en üst sırada olan programı çalıştırın.
– Açılan programda da metin alanına “cmd” yazın ve bunun ardından “Tamam” butonuna tıklayınız.
– Karşınıza siyah olan bir komut ekranı gelecektir. Bu ekrandayken de “ipconfig” yazın ve ardından Enter tuşuna basınız. Ekran üzerinde görüntülenen “Varsayılan Ağ Geçidi” bölümü de modemlerinizin yönetim ara yüzüne erişebilmek için tahsis edilen IP adresini sizlere göstermektedir.
– Elde ettiğiniz IP adresini de kullanmakta olduğunuz tarayıcı üstünden modem ara yüzüne giriş yapmak için de kullanmanız mümkün olacaktır.
Bu adımları takip ederek modemlerinizin IP adresini de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Modem Güvenlik Önlemleri
1-Şifreleme Algoritmasını Değiştirmek
Kablosuz ağ şifrelerinizde WEP algoritmasını kullanıyor iseniz bunu da WPA2 ile değiştirmeniz son derece de önemli olmaktadır. WPA2 algoritmasıyla beraber tahmin edilmesi zor bir şifre kullanmanız da güvenliğinizi büyük bir ölçüde arttıracaktır.
2-Kablosuz Ağ Adını Gizlemek
Kablosuz ağ adı yani SSID değerlerinin görünür bir şekilde olması da kötü bir niyetli kişilerin brüte force yoluyla şifrenizi çözme ihtimalini de arttırır. Kablosuz ağ adı görünmez olduğunda ağa bağlanmak için de şifreden evvel kablosuz ağ adının bilinmesi gerekir.
3-Kullanılmayan Protokolleri Devre Dışı Bırakmak
FTP, TELNET ve SNMP gibi kullanılmayan protokollerin devre dışı bırakılması da modemlerinizin güvenlik seviyelerini oldukça fazla arttıracaktır. Bu ayarları da yine modem yönetim ara yüzünden kolaylıkla düzenleme imkanınız da bulunmaktadır.
Bu şekilde modem güvenlik önlemlerinizi de kolaylıkla alabilirsiniz. Bu aşamalar doğrultusunda modem güvenliğiniz adına gereken önlemleri de kolay bir şekilde almış olursunuz. Sizlere burada modemler hakkında detaylı bütün bilgileri aktarmış bulunmaktayız. Bu aşamalar doğrultusunda hareket etmeniz sizler için faydalı olacaktır.
Ayrıca TP-Link Modem Kurulumu‘nu da okuyabilirsiniz.