www Nedir ?

Küçüklüğümüzden beri kullanmış olduğum internet ama ne yazık ki araştırmayı pek sevmiyoruz. Kaç kişiye “www nedir ?” diye bir soru sorsak eminim ki bu internet dünyasının baş rolünde oynayan bir çok internet site sahibi olan kişiler bile pek cevap veremeyeceklerdir.

 

Araştırma yapımız olmadığından dolayı pek merak etmediğimiz bu konuda küçüklüğümüzden beri kullanmış ve hala da kullanacağımız olan “www ne işe yarar” hakkında hiç bir bilgimiz olmadığıdır.

 

 

WWW Nedir ?

 

Kısaltılmış hali “WWW” olan fakat uzun hali ise “World Wide Web” olmasına rağmen bu bize ne ifade ediyor diyebilirsiniz. Tamamen Türkçeye çevrilmiş hali ise “Dünya çapında web” olacaktır. İnternet dünyasında yayınlanan bir birinden farklı dokümanlardan oluşan bir bilgi sistemidir. Doküman diye bahsettiğimiz her bir şey aslında bir internet sitesidir. İnternet sitelerinde ise her hangi bir metin, yazı, video ve çeşitli dosyalar bulunabilir. Bu sayfalara ise internet tarayıcısı dediğimiz olmaz ise internete giremeyeceğimiz programlar sayesinde erişilir.

 

 

World Wide Web Yapısı

 

İnternet meydana geldikten sonrasında web kurulmuştur. Web internetin en tepesinde bulunan genel servislerdir. İnsanların bilgi ve istediklerini paylaşmak için World Wide Web kurulmuştur. Olay tamamen şöyle çalışmaktadır. Siz internet tarayıcısını çalıştırarak istemci yazılımını çalıştırmış olursunuz. İnternet sitesinin bulunduğu sunucu ise web yazılımını çalıştırır. Bu sayede sizin aranızda oluşacak olan bağ istemci-sunucu etkileşimi adı verilir. Bu durumda ise www ibaresi sunucuların HTTP ile anlaşan sunucuların ağını ifade etmekte kullanılır. World Wide Web ise oluşturulan bu internet sitelerinin açığa çıkmasını sağlıyor.

 

 

World Wide Web Nasıl Çalışır ?

 

Temel prensibi olarak biz internet sitesi kurmak için bir firmadan hosting ve alan adı gibi benzeri hizmetler alırız. Her bir sunucunun kendi ip’si bulunmaktadır. Bu ipleri akılda tutmak ise zorlaşacak olduğundan dolayı bu firmaya bir alan adı kayıt ederiz. Bu sayede biz o siteye gitmek ister isek ip adresi yerine artık alan adını gireriz. Bu durumda ise kullanıcıların işini kolaylaştıran bir yöntem olan bu işlem biz internet tarayıcımızı çalıştırdığımızda ve her hangi bir siteye girmek istediğimizde tarayıcı o alan adının kayıt olduğu firmaya giderek sunucunun ip adresini alır. Bu sayede bu ip adresine bağlanarak o sunucunun içinde ki internet sitemize ait dosyaları görüntüler. Bu işlemler ise bir kaç milisaniye içinde olarak bizleri hiç bir şekilde bekletmez.


] }

Yorum yapın