10 Dakikada Algoritma

İnternet sitemizde oluşturmuş olduğumuz yeni kategori olan Yazılım kategorisinde programlama dilleri eğitimi vermeden öncesinde ilk işimiz bir programı yazmadan öncesinde oluşturulacak olan Algoritmadır. Algoritmanın önemini bir program yazmaya başlarken anlayacağımız için öncesinde bu eksikliğimizi gidermek ilerleyen zamanlarda bizlere kolaylık sağlayacaktır.

 

800 ‘lü yıllarda yaşamış olan matematikçi Muhammad ibn Musa al Khwarizmi’nin yaptığı çalışmalar ile ortaya çıkmıştır. Algoritma bilgisayar dünyasına girmeden öncesinde matematik alanında problemlerin çözüm yolunu belirlemeye dayalı olarak kullanılmaktaydı. Teknoloji ilerledikçe ve bilgisayarların gelişmesiyle beraberinde sorunların çözülmesi için bu alanda da kullanılmaya başlandı.

 

 

Algoritma Nedir ?

Bir sorunu çözmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Yapacağınız projenin bir yazılım dili ile kodlanması işin basit olan kısmıdır. Önemli olan nokta ise algoritmayı sıralı ve mantıksal bir şekilde oluşturabilmektir.Genel olarak ise bir problem çözümünde ki yapılacak adımların tümüne algoritma denir. Programlamaya başlamadan öncesinde ise Algoritma nedir ve Algoritma niçin kullanılır gibi sorulara cevap bulabilmek ve aklınıza mantığınıza uygun bir şekilde yerleştirmeniz ilerleyen zamanlarda sıkıntı çekmemeniz adına önemlidir.

 

 

Algoritma Nasıl Olmalıdır ?

Algoritmayı doğru dürüst yazabilmek ve oluşturabilmek bizlere programı kodlama aşamasına geçtiğimizde işimize yarayacak en büyük etken olacaktır. Algoritma nasıl olmalıdır başlığı altında ki etkenleri bilirsek algoritma yazarken bir o kadar az sorun ile karşılaşacağız demektir. Algoritma oluşturma mantığını kavramak bizlere ilerleyen zamanlarda bir program kodlarken o kadar az sorunla karşılaştıracaktır. Temel olarak algoritma yazmaya başladığımız zaman şu 5 etkeni göz önünde bulundurmalıyız.

 

[accordion] [accordion_content title=”1. Etkinlik” icon=”” active=”active”]Bilgisayarlar düşünemez oldukları için bu yüzden yazacağımız adımlar anlaşılır ve kesin bir biçimde olmalıdır. Herkes tarafından yorumlanmamalı ve okunduğu zaman her okuyan kişiye aynı düşünceyi oluşturmalıdır. Belirsiz ifadelere yer verilmemeli ve gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır.[/accordion_content][accordion_content title=”2. Sonluluk” icon=”” active=”active”]Sonsuz bir döngü içinde olmamalı algoritmanın başlangıç ve bitiş noktası olmalıdır.[/accordion_content][accordion_content title=”3. Kesinlik” icon=”” active=”active”]Aynı veri için her bir yeni çalıştırmada aynı sonucu karşımıza getirmelidir.[/accordion_content][accordion_content title=”4. Giriş / Çıkış” icon=”” active=”active”]Üzerinde işlem yapılacak değerler ve yapılan işlemler içinde üretilen bir sonuca sahip olmalıdır.[/accordion_content][accordion_content title=”5. Başarım / Performans” icon=”” active=”active”]Amaç donanım gereksinimini göz önüne alarak performansa ve çalışma süresine dikkat ederek yüksek başarımlı program yazmaktır.[/accordion_content] [/accordion]

 

 

Algoritma ile Problem Çözmek

Karşımıza çıkan bir problemi çözebilmek için bize algoritma oluşturmak yol gösterecektir. Algoritma problem çözme aşamalarını anlamak bizlere problemi en doğru şekilde ve en mantıklı şekilde çözmemize yol gösterecektir. Eğer algoritma oluşturmaz isek yapacağımız işlem basamaklarını karıştırır ve karışan yumağı çözmek zaman alacaktır. Problemi çözmek için algoritma geliştirmenin temel adımları şöyledir :

 

[accordion] [accordion_content title=”1. Problemi Tanımlamak” icon=”” active=”active”]Algoritmanın amacı belirli bir problemi belirli basamaklara ayırarak daha kolay çözülmesini sağlamak ve her adımda ne yapılacağını unutmayıp istikrarlı adım atmaktır. Bu yüzden oluşturacağınız algoritmada problemi tanımak ve doğru işlem basamaklarını oluşturmak ileride ciddi sıkıntılar yaşamamızın önüne geçer ve bizi doğru çözüm yoluna iletir.[/accordion_content][accordion_content title=”2. Girdi ve Çıktıları Belirlemek” icon=”” active=”active”]Problemi çözerken yazacağım programda ki parametreleri iyi bilmeliyiz. Bizim bulacağımız şey problemin çözüm yoludur. Ama problem algoritmaya döküldüğünde problem içerisinde ki parametreleri bilmek bizim çok işimize yarayacaktır.[/accordion_content][accordion_content title=”3. Çözüm Yolları” icon=”” active=”active”]Bir problemi çözmek için birden fazla çözüm yolu olabilir. Bunun için ise aklımıza gelen ilk çözüm yolunu denemek yerine farklı bir çözüm yolları arayarak işimizi daha da kolaylaştırabilecek bir duruma sokabiliriz.[/accordion_content][accordion_content title=”4. Çözümün Sınanması ve Denenmesi” icon=”” active=”active”]Algoritma oluşturulduktan sonrasında program üzerinde denenmeden öncesinde kağıt üzerinde de olsa algoritma denenmeli ve ortaya çıkarılacak hatalardan giderilmelidir.[/accordion_content][accordion_content title=”5. Algoritmanın Kodlanması” icon=”” active=”active”]Artık bir probleme bulmuş olduğunuz çözüm yönteminin programa dökülmesine sıra gelmiştir. Yazmış olduğunuz adımlara göre programı kodlamak sizler için artık bir kolaylık olacaktır. Hangi adımda ne yapacağınızı biliyor ve programı kodlar iken ona göre hareket etmeye başlayabilirsiniz.[/accordion_content] [/accordion]

 

 

Algoritma İfade Şekilleri

Algoritmayı ifade ederken 3 farklı şekilde kağıda dökebiliriz. Kağıda dökeceğimiz algoritmanın ifade şekilleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, algoritma illa ki şu ifade şekli ile yazılır diye bir kural yoktur. Yazılımcı istediği Algoritma ifade şekilleri ile algoritmasını kağıda dökebilir. Yazılımcı algoritmasını kağıda dökme konusunda serbesttir ve kendisinin en rahat ettiği şekilde algoritma yazılabilir. Yazılımcının algoritma ifade biçimleri 3 farklı dala ayrılır ve bu dallar kendi içinde algoritmayı okuyan her kişinin anlayabilmesi adına nitelikler barındırır.

 

[accordion] [accordion_content title=”1. Satır Algoritma” icon=”” active=”active”]Yazacağımız algoritma adım adım metin olarak yazılır ve her bir satıra bir numara verilir. Bu numara adımların numarası olur. Başla ile başlayıp dur yada son ile bitirilir. Bu algoritma oluşturma şeklinde ise yazılanların hepsi tamamen günlük konuşma dili şeklinde olur.[/accordion_content][accordion_content title=”2. Akış Diyagramı” icon=”” active=”active”]Algoritmanın belirli dikdörtgen şekillerin içine yazılması ile oluşturulmasıdır. Bu dikdörtgenlerin her bir anlamı vardır ve bu anlamda tüm dünyada geçerlilik göre bir algoritma yazış şeklidir. [/accordion_content][accordion_content title=”3. Pseudo Code” icon=”” active=”active”]Yazacağımız algoritmada eğer, iken gibi koşul bildiren kelimeler içeriyorsa ve >=< gibi ifadeler ile yazılan algoritmaya Kaba kod olarak yazılması denir. İyi biçimde yazılmış sözde koddan ( yarı programlama dili yarı konuşma dili içermesidir) programlama diline kolaylıkla geçilebilir. [/accordion_content][/accordion]

 

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz Algoritma ifade biçimleri programcının alışkanlığına göre ve kendini rahat hissetmesine göre yazabileceği algoritma ifade etme şekilleridir. Şuanda Algoritmanın ne olduğunu, Algoritmanın nasıl olması gerektiğini, Algoritma ile problem çözme adımlarını ve Algoritmanın ifade edilme şekillerini öğrendiniz.

 

Bundan sonra ki videolu ve yazılı anlatımımızda ise Algoritma İfade Şekillerinin her birine örnek videosu ile karşınızda olup aklınızda kileri pekiştirme yoluna gideceğiz.


] }

Yorum yapın