Rom bellek öncelikle bilgisayarınızın anakart üzerinde barınır. Bu barınan parça bilgisayarınızın çalışması açısından çok önemli bir parçadır. Çoğu kişi Ram bellek ile Rom belleği karıştırır. Buna nazaran ikisinin birbirleriyle bir alakası yoktur aksine birbirleriyle zıttırlar.
Ram Bellek ile Rom Belleğin Arasındaki Fark ?
Ram bellek geçici hafıza özelliğini taşırken rom bellek kalıcı hafıza özelliğini taşımaktadır. Ram bellek bilgisayarınız açık durumdayken yapmış olduğunuz işlemleri hafızada depolar. Bilgisayarınız kapandığında ise tüm işlemleriniz kapandığı için ram belleğin görevi biter. Rom bellek bundan yanı sıra kalıcı hafıza özelliğini taşır. Bilgisayarınız açılırken Rom bellek üzerinden açılır. Rom bellek de BIOS gibi anakartın yazılımı ve işletim sistemi bulunur. Güç düğmesine bastığınız anda devreye girer.
Rom Bellek İçerisinde Değişiklik Yapmayın !
Örneğin Rom belleğin içerisinden BIOS ayarlarında bir oynama yaparak bir şey sildiniz diyelim. Bu da bilgisayarınızın çalışmamasını sağladı. Bunu tekrar düzeltmek öyle kolay değil. Yazılımı tekrar eski haline getirmek için elektrik ile değiştirmeniz gerekir. Bu uyarıyı dikkate alarak Rom bellek içerisinde değişiklik yapmamanızı öneririz.
Rom Bellek Çeşitleri Nelerdir ?
- Standart Rom : Kesinlikle içerisindeki yazılımında değişiklik yapılamaz, silinemez.
- PROM : Programlanabilir rom çeşitidir ve bir kere bilgileri yazmanıza izin verir sonrasında yazdığınız bilgiler kalıcı olarak çalışır.
- EEPROM : Boyutları küçük olan verileri saklamaya yarar. Ram belleklere göre EEPROM’a yazmak daha hızlıdır. Bu Rom çeşidi silinebilir ve değiştirilebilirdir.
- EPROM : Rom üzerinde bir bilgiyi silmek için kullanılır. Eğer silinip tekrar yazılması gerekirse ultraviyole ışığıyla siliniyor, sonrasında Rom’a tekrardan bilgi yazılabiliyor.