BIOS Nedir ?

Günden güne popüler olan terimlerden bir taneside BIOS kelimesidir. Bios nedir diye bir araştırma yapıldığında birden fazla sitede hemen hemen benzer sonuçlara ulaşabilirsiniz. Günümüzde teknolojiye dayalı bilginin artmasıyla beraberinde bu tür terimlerinde bilinirliği istatistiksel olarak artmaktadır.

 

Genel olarak “BIOS” kelimesi bir bilgisayar toplayacağımız zaman donanımlarımızı kontrol etmek amacı ile kullanmış olduğumuzu videolardan yada öğrenmiş olduğunuz kaynaklardan görebilirsiniz. Bios ne işe yarar diye bir arama yaptığınızda da temel olarak size biraz önce ki bahsetmiş olduğum cümleden konu açılacaktır.

 

 

Bios Nedir ?

Basic Input Output System ‘in kısaltılmış hali olan BIOS : Güç kaynağı kapatılsa bile üzerinde ki veriyi saklayabilen mikroçip üzerinde salt okunabilir bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Donanımınız çalışır iken işletim sisteminiz ile arasında ki bağlantıyı kurmaya yarayan bu yazılım bilgisayarınızı açtığınız andan itibaren üzerinde ki bütün donanımı tanır. Donanımların temel protokollerini belirler ve işletim sisteminizi nereden yükleye bileceğinizi, bilgisayarınız başlarken öncelikle hangi donanımın okunmasına kadar seçebileceğimiz bir yazılımdır.

 

 

Bios Ne İşe Yarar ?

Basic Input Output System kullanmış olduğunuz işletim sisteminiz ile bilgisayarınızda yer alan donanımınız ile bağımsız sürücü programlarını yönetir. Bunu yapmasında ki amaç ise donanım üreticilerinin her bir işletim sistemine farklı olarak sürücüleri yayınlamasından gelir. İşletim sistemi ile donanım arasında ki sürücülerin hepsini içeren yazılım BIOS ‘dur. Bazı BİOS’lar ise donanımların ayarlarını değiştirerek hız aşırtma işlemini yapabilirsiniz. Bu sayede daha çok performans alır iken uzun vadede donanımların ömrünü azaltabilirsiniz. BIOS menüsüne girmek için bilgisayarınız açılır iken her bilgisayar özel olan bir tuş ile basılarak girilir ve ardından bu menüden :

  • Donanımınızı yapılandırabilir
  • Sistem saatini ayarlayabilir
  • Sistem donanımlarını etkinleştirebilir yada etkinliğini kaldırabilir
  • Hangi belleğin ön yükleme aygıtı olarak seçme

işlemlerini yapabilirsiniz.

 

 

Bios Nasıl Çalışır ?

İçinde ki sürücülerin bir kısmı ROM denilen belleklere yüklüdür. Teme olarak BIOS ‘un üç kaynağı vardır bunlar :

  • Anakartta ki ROM
  • Adaptör Kartında ki ROM
  • Dikten yüklenen sürücüler

BIOS hemen hemen bütün sürücüleri içermez. Bir çok donanım takıldığında donanımın içinde ki ROM kodunu okuyarak işletim sistemi açılmadan önce donanımın sürücüsünü yükler.


] }

Yorum yapın