Bluetooth cihazlarımızın kısa mesafelerde iletişim kurabilmesi ve veri aktarımı sağlayabilmesi amacıyla icat edilmiş bir teknolojidir. Oldukça uzun zamandır hayatımızda olan bluetooth birçok konuda fayda sağlamaktadır. Akıllı telefonların piyasaya çıkması ve kablosuz donanımların üretilmesi ile Bluetooth çok daha fazla önem kazandı. Bluetooth güncellenebilir bir teknoloji olduğu için dönem dönem geliştirildi fakat çok büyük farklılıklar olmadığı için farkına varmadık. Ancak en son geçtiğimiz yıllarda Bluetooth 5.0 piyasaya sürüldü. Ve bu güncelleme oldukça fark edilir oldu. Bu yazımızda da Bluetooth 5.0 nedir, ne gibi avantajları vardır sorularına yanıt arayacağız.
Bluetooth 5.0 Teknolojisi
Akıllı telefon gibi günlük hayatta kullandığımız cihazların teknolojisi gün geçtikçe ilerliyor ve biz bu duruma yetişemiyoruz. Bu gelişen teknolojinin yanında kablosuz kulaklık, klavye, şarj istasyonu gibi birçok yeni donanım da piyasaya giriş yapıyor. Ve bu tür cihazların bağlantı yöntemi olarak Wi-Fi ve Bluetooth tercih ediliyor. Daha kolay ve internete ihtiyaç duymadan sinyal alıp verebildiği için Bluetooth bu tür donanımlarda çok daha fazla tercih ediliyor.
Bluetooth uzun zamandır kullanılıyor ve cihazlarımız arasında veri aktarımı için kullanıyoruz fakat günümüzde Bluetooth teknolojisinin değeri artmış durumda. Herhangi bir kablosuz cihaz alacaksanız, bluetooth mutlaka bulunması gereken teknolojilerden biri. Fakat eski bluetooth teknolojileri bazı durumlarda bu tür cihazlar arasında veri aktarımı yaparken oldukça zorlanıyordu. Geri kalmış bir teknoloji olduğu için veri aktarım hızlarından çekim mesafesine kadar birçok sorunla karşılaşıyorduk. Fakat yeni Bluetooth 5.0 teknolojisi tüm bu problemlerin üstesinden gelmeyi başardı. Yeni çıkan telefonlarla birlikte gelen bu teknoloji, günümüzde çıkan kablosuz donanımlar için bir zorunluluk haline geldi. Bluetooth 5 teknolojisinin eski bluetooth sürümlerine göre birçok avantajı ve yeniliği bulunuyor. Bunları listeleyecek olursak;
- Bluetooth 4.2 teknolojisinde maksimum çekim alanı 100 metre seviyesini geçmezken, bluetooth 5 ile bu mesafe 200 metreye kadar çıkarılabiliyor.
- Bluetooth 4.2 teknolojisinde veri aktarım hızı 1Mpbs’yi geçmezken Bluetooth 5.0 ile normal şartlarda 2Mpbs hız elde edilebiliyor. Bu hem kablosuz şarj istasyonları için hızlı şarj demek, hem de kablosuz cihazlarda kesintiler yaşanmasını engellemek demek.
- Bluetooth 5 önceki sürümlerinde bulunmayan birden fazla noktaya aktarım imkânı tanıyor. Yani aynı anda iki farklı hoparlöre tek cihazdan aktarım yapabilirsiniz.
- Bluetooth 5 ile enerji tüketimi çok daha azaltıldı. Bu sayede kablosuz cihazların ve Bluetooth 5 uyumlu telefonların bu teknoloji kullanılırken enerji tüketiminin önüne geçilmiş oluyor ve şarj ömürleri uzuyor.
Eski Cihazlarda Bluetooth Desteği
Bluetooth eski sürümlere uyumlu olduğu için Bluetooth 5’e sahip olan herhangi bir cihazınız varsa tüm donanımlarla rahatlıkla kullanabilirsiniz. Örneğin 5.0 teknolojisine sahip bir kulaklığınız varsa, 4.2 destekleyen bir telefonla bağlantı kurabilmeniz mümkündür. Bu açıdan Bluetooth problem yaratmamaktadır. Ancak bu sürüm uyuşmaması durumunda son sürüm teknolojiyi kullanmak yerine en düşük sürüm teknolojiyi kullanırsınız. Yani örneğini verdiğimiz bağlantıda zorunlu olarak 4.2 teknolojisini kullanırsınız.
Yeni alacağınız telefonunuzda veya donanımlarınızda bluetooth sürümlerini incelemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Gelecekte problem yaşamanız açısından alacağınız tüm donanımların son sürüm Bluetooth teknolojisine sahip olması gerektiğini unutmayın.