CGI Nedir Hangi Programlarla Yapılır?

Günümüzdeki tüm bilim kurgu ve fantastik türdeki filmler CGI teknolojisinden yararlanılarak yapılıyor. Süper kahraman filmlerinde gördüğümüz karakterler ve efektler olmak üzere neredeyse tüm sahneler bir yeşil perdenin önünde çekiliyor ve CGI ile anlamlı bir hale getiriliyorlar. Peki, CGI Nedir ve nasıl yapılır sorularına cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz.

CGI Nedir?

CGI (Computer-generated imagery), Türkçe anlamıyla bilgisayar üretimli imgeleme özellikle sinema ve televizyon sektöründe kullanılan bilgisayar yardımıyla sanatsal görüntüler yaratmaya yarayan grafik işidir. Animasyonun geliştirilmiş bir versiyonu olan ve gerçek ile bir araya getirilmeyi sağlayan CGI teknolojisi ile günümüzdeki efsanevi filmler, diziler ve oyunlar tasarlanıyor.

Birçok yerde gördüğümüz yeşil perdenin kurgulanması kısmında CGI teknolojisi kullanılıyor. İster olmayan bir sahneyi yaratabilirsiniz, isterseniz de bir rol model kullanarak hareketlerini başka bir canlı üzerinde kurgulayabilirsiniz. Örneğin efsanevi LOTR serisindeki Gollum karakteri, Marvel filmlerindeki birçok süper kahraman ve yeni teknoloji oyunlar bu şekilde hazırlanarak CGI teknoloji yardımıyla anlamı bir hale getiriliyor.

2D ve 3D olarak tasarlamalar yapabileceğiniz, bunlara dinamik özellikler ekleyebileceğiniz teknolojilerin bütününe sahip olan CGI tekniklerini bilmek ve uygulamak düşünüldüğü kadar kolay değil. Yapılan her efektin arkasında bir sanatçı ve bu sanat eserlerini kurgulamak için kurguculara ihtiyaç duyuluyor.CGI teknolojileri üzerinde kendinizi geliştirmek isterseniz izlemeniz gereken uzun bir yol bulunuyor. Bunun için kararlı olmak ve grafik teknolojilerine karşı ilginiz olması da gerekenler arasında.

cgi
cgi nasıl yapılır

CGI Nasıl Yapılır?

CGI Teknolojilerine adım atmak istiyorsanız bunu bir programla yapamayacağınızı bilmeniz gerekiyor. CGI için öncelikle bir şablona sahip olmalı ve ne olursa olsun bir stüdyoda bu şablona göre çekimler gerçekleştirmelisiniz. Şablona göre birçok noktada yeşil ve mavi perde teknolojileri kullanılmalıdır. Daha sonrasında çeşitli sanatçı programlarıyla gerekli çizimleri yapmalı ve bu çizimleri animasyon programları ile birleştirmeli ve tüm bu işlemle çektiğiniz görüntüleri de birleştirmeniz gerekiyor. Anlayacağınız bu iş kısa ve basit bir iş değil.

CGI Teknolojilerine adım atabilmek için ilk olarak öğrenmeniz gereken video düzenleme uygulamalarıdır. Adobe After Effects, Sony Vegas Pro gibi yazılımlar yardımıyla videoları düzenleyebilir gerekli efektleri uygulayabilir ve yeşil perde teknolojisini deneyimleyebilirsiniz. Fakat bu noktada kullanacağınız efektler ve vektörler hazır olarak internetten bulduğunuz içerikler olacaklardır. İşinizi daha da profesyonelleştirmek istediğinizde Cinema 4D, 3ds Max, Realflow, RayFire, iClone ve buna benzer birçok yazılımı öğrenerek gelişebilirsiniz. Bu uygulamalardan bazıları modelleme, bazıları animasyon ve dinamikleri hazırlama, bazıları efekt ve simülasyon oluşturma üzerine yoğunluk vermiş yazılımlardır. Tüm bu yazılımları öğrenerek birbirlerine entegre bir şekilde kullanmayı başarabilirseniz kendi CGI filminizi bile yapabilirsiniz. Tabii tek başınıza çalışacağınız için bu yıllar sürebilir.

CGI Teknolojisi çok gelişmiş ve detaylara sahip bir görsel programlama teknolojisidir. Öğrenmesi ve uygulaması zor ancak gelecekte hem sahip olacağı yer açısından hem de bu mesleğin sahiplerinin kazanacakları para açısından oldukça önemlidir.


] }

Yorum yapın