C Sharp Do While Döngüsü

Yazmış olduğumuz döngünün içinde ki komutları her ne olursa olsun bir kez kesin olarak çalıştıran döngüye do while döngüsü denir. C# do while döngüsü yazmak ise çok basit olup biraz daha bu döngüyü açacak olur isek temel olarak her ne olursa olsun yazmış olduğunuz komutlar bir kez çalışacaktır.

 

Temel olarak ise :

do

{

komutlar

}

while (koşul);

 

şeklinde bir syntax ‘a sahiptir. Yazacağımız komutları do ‘nun içine açmış olduğumuz süslü parantezin içine yazarak koşul sağlansın yada sağlanmasın bir kez olarak çalışacaktır.

 

 

C Sharp Do While Döngüsü Kullanımı

Temel olarak prensibini anladığımız bu döngü çeşidini ise öncelikle sizin aşağıda yer alan örnekleri kendiniz deneyerek öğrenmeniz büyük önem arz etmektedir. Temel olarak çalışma prensibini ancak deneyerek öğrenebilirsiniz. Bir program yazarken birden fazla şekilde bir çok döngü çeşidi bulunmaktadır. Yazacağınız programda her ne olursa olsun bir kez bile çalışmasını istediğiniz şeyleri do while döngüsü ile sağlayabilirsiniz.

 

int i =1

do

{

listbox1.Items.Add(i);

i++;

}

while (i<15);

 

Yukarıda yer alan örnekte ise artık biz integer tipinde tanımlamış olduğumuz değişken değerimizi 1 olarak belirtiyoruz. Daha sonrasında ise bu değeri sürekli olarak listbox1 nesnemizin içine eklenmesini istiyoruz. Bu değer ise nereye kadar devam edecek sorusu aklımıza geldiğimizde en son yazdıracağı değer 14 olacaktır. Eğer biz i değişkenini 20 yazmış olsaydık. Bu nesneye sadece 20 sayısını yazıp bir daha çalışmayacaktır.

 

Random a = new Random();

int sayi;

do

{

sayi = a.Next(1,30)

listbox1.Items.Add(sayi);

}

while (sayi != 10);

 

Yukarıda yer alan örnekte ise artık bizim rastgele olacak şekilde yani random sayılar atayacaktır. Bizim bu sayımız 10 ‘a eşit olduğunda ise artık döngüden çıkacaktır. Bu random sayıları ise programın 1 ve 30 arasında atmasını istedik. Programı her çalıştırdığımızda döngüden çıkma sayısı değişecektir. Bunun için ise formumuz üzerinde bulunan listeye her seferinde farklı sayılar ekleyip 10 sayısına denk geldiğinde ise döngüden çıkacaktır.

 

Görmüş olduğunuz şekilde yukarıda temel olarak 2 farklı örnek üzerinde durmuş bulunuyoruz. Fakat asıl anlamamız gereken tek şey ise C# do while döngüsü örnekleri ve bu örneklerin çoğaltılabileceği olacaktır. Asıl anlamanız gereken örnekler değil bu döngünün ne iş yaptığı ve syntax ‘ının nasıl olduğudur. Bu işten sonrasında ise artık temel prensibini anladıktan sonrasında örnekleri kendiniz oluşturabilecek duruma gelecek ve bu basit olan nesneye eklemek yerine program için bir şeyler yapabilecek duruma gelebileceksiniz.


] }

Yorum yapın