C Sharp programlama dilinde olduğu gibi bir çok farklı programlama dilinde de kullanılan bir kodların belirli sayıda üst üste tekrar etmesi için kullanılmaktadır. C# for döngüsü kullanımı ise diğer dillerden ayıran hiç bir farklı yanı yok ve bu zamana kadar alışılagelmiş şekilde yazılmaktadır.
For döngülerinde ise belirli bir yerden belirli bir koşulda belirli bir tekrara kadar azaltabilmek yada arttırabilmek mümkündür. Aşağıda yer alan C# for döngüsü örnekleri sayesinde ise hem kullanımını hemde nasıl yazıldıklarını görebilirsiniz.
C Sharp For Döngüsü Nasıl Kullanılır ?
C Sharp ‘ta ilk öğrenmemiz gereken konulardan bir tanesi de for döngüsünü kurabilmeyi öğrenmek olacaktır. For döngüsünün tekrar sayısını girdiğimiz metin değerinin uzunluğunu alarak ayarlayabilmek ve çeşitli şeyler yapabilmek mümkündür. Bunun için ise öncelikle bilmemiz gereken şey for döngüsünü bir kafaya oturtmak olacaktır. Öncelikle bunu öğrendiğinizde daha sonrasında ise iç içe C# iç içe for döngüsü kullanımı ve diğer döngü çeşitlerini beraberinde kullandığınızda hiç bir sorun ile karşılaşmaz ve başarılı bir şekilde doğru yazılımı gerçekleştirebilirsiniz.
[accordion] [accordion_content title=”C Sharp For Döngüsü Kullanımı” icon=”” active=”active”]Öncelikle bilmemiz gereken şey ise for döngüsü içersin de sayı döndürür. Bu döngünün üst üste kaç kez döndürüleceğini sayı ile belirlemekteyiz. C# for döngüsü kullanmak için ise :
private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { for (int a=0; a<10; a++;) { listBox1.Items.Add(a); textBox1.Text = a.ToString(); } }
Yukarıda yer alan kısımda ise for döngüsünün içine integer tipinde bir a değişkeni tanımlayarak bunun 0 olduğunu, En fazla 9 olabileceğini ve her seferinde ise bir arttırmasını ++ operatörü ile belirtmiş bulunuyoruz. Dikkat edin 9 dedim nedeni ise küçüktür işaretini kullandığımızdan dolayıdır. Eğer küçük eşittir kullansaydık 10 olacaktı. Daha sonrasında ise formumuza bir listBox ekleyerek bunun içine ise bu değerleri yazdırıyoruz. Bu kutucuğun içerisine sırasıyla 0 dan başlayarak 9 da dahil olan sayıları yazdırmaktadır. Fakat textBox nesnemiz de ise sadece 9 rakamını görmekteyiz. Bunun nedeni ise bizim aslında bütün hepsini yazdırmadığından dolayı değil hepsini yazdırdığından dolayı fakat en son 9 rakamını yazdırdığından dolayı sadece 9 rakamını görüyor olacağız. ToString() ifadesi ile textBox nesnesine yazdırmak için integer değişkeni string değişkenine çevirmiş oluyoruz.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp For İçinde If Kullanımı” icon=”” active=”active”]Bu sefer ise İngilizce ‘den bildiğimiz kadarıyla if kelimesinin anlamı eğer olmasıyla beraberinde döngünün içinde belirli bir yeri atlamasını istiyor yada belirli bir kuralda bunu yapmasını istiyor isek if kullanarak bunu sağlayabiliriz. If içine kullanacağımız koşul sayesinde o koşul olduğunda aşağısında yer alan komutları gerçekleştirecektir.
private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { for (int a=0; a<10; a++;) { if ( a != 5) { MessageBox.Show("A =" + a.ToString()); } } }
Yukarıda yer alan örnekte ise if altında yer alan kod parçacığında A değerinin hangi sayıya olduğunu bir mesaj kutucuğu ile göstereceğiz. Fakat if altına yazmış olduğumuz kod parçacığında ise 5 e eşit olduğunda geçmesini söylüyoruz. Yukarıda mesaj kutusuna ise yazdıracağı sayı değerleri ise 5 hariç 0 dan 9 da dahil olan rakamlardır.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp İç İçe For Kullanımı” icon=”” active=”active”] For içine for kullanmamızın nedeni ise aslına bakarsanız kullanım amacınıza göre değişmektedir. Bir benzetme yapacak isek For döngüsünün içinde for kullanmamız çark sistemine benzeyebilir. Çark büyüklüğüne göre attığı tur sayısı da değişmektedir. 5 dişli bir çark 1 tur attığında 10 dişli bir çark ise yarım tur atacaktır. Bunu kod haline döktüğümüz zaman ise :
private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { for (int a=0; a<10; a++;) { for (int b=0; a<5; a++;) { listBox1.Items.Add(a.ToString() + b.ToString()); } } }
Yukarıda ise biz artık listBox nesnesine for içinde for kullanarak bu değerleri eklemiş bulunacağız. İkinci for 4 ‘e geldiğinde ise ilk en başta bulunan for döngümüz bir değer atlayarak 1 değerine yükselecektir. Daha sonrasında ise en üstte yer alan döngümüz ikinci for döngüsü tekrar 4 ‘e gelene kadar 1 de kalacak ve ikinci for döngüsü 4 ‘e geldiğinde ise ikinci turuna gelecektir. Bu sayede iç içe for döngüsünü sağlayabiliriz.[/accordion_content] [/accordion]
Yukarıda yer alan kısımlar basit ama atlanmaması gereken konulardır. For döngüsü sadece C Sharp ‘ta değil bir çok farklı programlama dilinde karşınıza gelecek ve çalışma mantığı aynıdır. Sizlerde bilgisayarınızda bu döngü komutlarını çalıştırarak daha kolay bir öğrenme yolu izleyebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda ise for döngüleri ile nasıl eğlenceli şeyler yapabileceğimizi, basit ama önemli olan bu konunun nerelerde ne şekilde kullanacağımızı görmüş olacağız.