Nesne yönelimli olarak hazırlanan C Sharp dili .NET platformu için hazırlanmış bir programlama dilidir. C Shrarp sektörün içinde yer alan C ve C++ programlama dilleri ile türetilmiş bir dil ve arkasında ise Microsoft şirketi bulunmaktadır. Bu dili bu kadar popüler yapması ise arkasında kocaman bir şirket olan Microsoft ‘un bulunmasıdır.
C Sharp Nedir ?
.NET platformu ile C Sharp dilini tamamen bir biri ile zanneden kişiler için aslında yanıldığınızı burada belirtmek isterim. C Sharp programlama dili tamamen nesne yönelimli programlama dili iken .NET platformu ise C Sharp dili için geliştirilen bir çalıştırma ortamı olmaktadır. Aslına bakarsanız C Sharp dili içinde ki kütüphaneler .NET Framework platformunu geliştirmek için yapılan kütüphanelerdir. .NET Framework platformu sayesinde yazmış olduğunuz kodları çalışabilir hale getirebilirsiniz.
C Sharp ile Neler Yapılabilir ?
C Sharp programlama dili ile yapabileceklerimiz tamamen sizin hayal gücünüze bağlıdır. Nesne yönelimli bir program geliştirmek istiyor iseniz yapmanız gereken işlem nesne yönelimli bir programlama dili olacaktır. C Sharp dili ile yapabileceğiniz temel platformlar ise :
- Konsol Uygulamaları
- Windows Form Uygulamaları
- Web Form Uygulaması
- Mobil Programlama
- Web Servisleri
- DLL
gibi şeyler oluşturabiliriz. Aslına bakarsanız dediğim gibi yapabilecekleriniz tamamen hayal gücünüz ile sınırlı olacaktır.
C Sharp Giriş
C Sharp giriş eğitim serisinde ise öncelikle öğrenmemiz gereken şey bizim için Visual Studio uygulamasında nasıl bu platforma giriş yapacağımız önemli olandır. Bu programlama dilini kullanabilmek adına bilgisayarınıza Microsoft ‘un orijinal sitesinden ücretsiz bir şekilde Visual Studio programını bilgisayarınıza indirip kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
[accordion] [accordion_content title=”Visual Studio C Sharp Windows Formu Açmak” icon=”” active=”active”]Bunun için ise Microsoft ‘un orijinal sitesinden indirmiş olduğunuz Visual Studio programını çalıştırın. Daha sonrasında C Sharp uygulaması başlatmak için ise yapmamız gereken işlemler :
Visual Studio programını açın.
Ardından üst tarafta yer alan menüden “Dosya” başlığına tıklayın.
Daha sonrasında “Yeni” kısmı üzerine gelip sağ tarafta açılan kısımdan “Proje” başlığına tıklayın.
Karşınızda açılan yeni pencerede sol taraftan “Visual C#” butonuna tıklayıp sağ tarafta yer alan kısımdan “Windows Form Uygulaması (.NET Framework)” butonuna tıklayın.
Bundan sonrasında ise karşınıza bir form uygulaması açılacaktır. Form uygulamasının yanında bulunan pencereler sayesinde artık bu form uygulamasını yönetebiliriz. Form uygulamasına artık ekleyeceğimiz objeleri bu pencereler ve özellikler kısmından gerekli ayarlarını yapabiliriz.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp Forma Araç Eklemek” icon=”” active=”active”] C Sharp Form uygulaması başlattıktan sonrasında ise yapmamız gereken işlemler bu forma nesneler eklemek olacaktır. Nesne eklemek için ise Formun sol tarafında yer alan “Araç Kutusu” başlığına tıklayın ve eklemek istediğiniz nesneleri sürükleyip bırakma yöntemi ile formun üzerine ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bu nesneyi ise sağ alt tarafta yer alan “Özellikler” başlığı altından o nesneye göre çıkan özellik ayarları yapabilirsiniz. Bu konuda ise tamamen hayal gücünüze bağlı olarak çeşitli değişiklikler yaparak kod yazmadan bu objeler üzerinde bir çok değişiklik yapabilirsiniz.[/accordion_content][accordion_content title=”C Sharp Araçlara Kod Yazmak” icon=”” active=”active”]Bunun için ise her hangi bir araca kod eklemek istiyor isek yapmamız gereken işlem o aracın üzerine çift tıklamak olacaktır. Bunun için ise örnek olarak formumuza bir buton koyalım ve iki tane yazı kutucuğu olsun. Form yüklendiğinde yazı kutusunun ilkinde “Gökmen Efsun” yazıyor iken butona tıklandığında ikinci yazı kutusuna bu kelimelerin geçmesini sağlamak olacaktır. Bunun için ise yazacağımız kod satırları :
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) { textBox1.Text="Gökmen Efsun" } private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { textBox2.Text = textBox1.Text; textBox2.Focus(); }
Yukarıda yer alan kod parçacıklarını incelediğimiz zaman her zaman kod private void içine yazılır. Zaten o araca tıkladığınızda private void kısmı otomatik olarak oluşacaktır. O kısmın yanında yer alan kısma baktığınızda ise nesne ve nesnenin olayı gözükmektedir. Örnek olarak Form1_Load demek form nesne load ise olaydır. Yani biz formumuz ekrana geldiğinde öncelikle birinci text kutusuna Gökmen Efsun değerini tanımlıyoruz. Daha sonrasında ise ne olduğunda ikinci private void kısmına baktığımızda button 1 tıklandığında text 2 kısmına text 1 in içeriği aktarılacaktır. En sonunda da text 2 nin içine ise focus özelliği gerçekleştirilecektir.[/accordion_content] [/accordion]
Yukarıda görmüş olabileceğiniz şekilde asıl kavramımız gereken olay kodların nereye yazıldığı ve ne şekilde yazıldığıdır. Kod yazmak için genellikle kullanılan kalıp ise :
- Nesneismi.özellik=”atanana değer”;
- Nesmeismi.özellik=nesneismi.özellik;
- Nesmeismi.metot();
şeklinde yazılmaktadır. Bu yüzden öncelikle bunu kavramalıyız. Artık bunun üzerinden hareket etmeye başlayacak ve ders içerikleri genelde bu tür kalıplaşmış kod yazmak için devam edecektir.