Devletlerin Kullandığı En Büyük Yazılımlar

Devletlerin Kullandığı En Büyük Yazılımlar

Her devlet kendi içerisinde farklı yazılımlar kullanır. Ama genel olarak bütün devletler temel programları kullanırlar. Bu programların çoğunun ismini duymuşsunuzdur. Ama ilk defa ismini duyacağınız programlar da olacaktır. İşte o programlar;

 

Windows / Linux

 

Windows Linux 300x167

 

Yazılım deyince genel olarak aklımıza antivirüs programları, muhasebe programları gibi yazılımlar gelse de işletim sistemleri de birer yazılımdır. Bütün devlet kurumlarına ait bilgisayarlarda Amerikan firması olan Microsoft tarafından piyasaya sürülmüş Windows işletim sistemi mevcuttur. Genel olarak en çok kullanılan Microsoft sürümleri Windows XP, Windows 7 ve Windows 10’dur.

Linux ise daha büyük bir işletim sistemi olmakla beraber sadece profesyoneller tarafından kullanılır. Genellikle askeri kurumlar tarafından kullanılır. Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için birden fazla çeşidi mevcuttur. En çok kullanılan Linux işletim sistemleri; Kali Linux, Debian, Ubuntu ve Pardus’tur. Pardus ODTÜ öğrencileri tarafından geliştirilmiştir.

 

Microsoft Office Programları

 

Microsoft Office Programlari 300x169

 

Microsoft firmasına bağlı olan bir yazılımdır. İçerisinde birden fazla program mevcuttur. Bunlar Word, Excel, Power Point gibi programlardır. En çok Excel kullanılmaktadır. Küçük dik dörtgenlerden oluşan Excel adlı program genel olarak devlet kurumlarında çok amaçlı olarak kullanılır. Kimi zaman kullanıcı bilgileri saklanırken kimi zaman belge olarak kullanılabilir

 

SAP

 

SAP 300x153

 

Avrupa Kıtasının en büyük yazılım şirketi olan SAP adlı firmanın, neredeyse bütün yazılımları devletler tarafından kullanılmaktadır. Çok amaçlı kullanıma sahip olan SAP genel olarak büyük özel ve kamu kuruluşlarında kullanılır. Yani hastane, belediye, askeri fabrikalar gibi devlet kurumlarında kullanılır.

 

ESET – AVAST – AVG

Dünya çapında en popüler antivirüs programlarıdır Eset, Avast ve AVG. Her biri farklı şirketler tarafından piyasaya sürülmüştür. Bunlar haricinde kullanılan 80 den fazla antivirüs programı bulunmaktadır. Peki, antivirüs programları ne işe yarar? Antivürüs programları bilgisayarlara bulaşan virüsleri(zararlı yazılım) tespit eder ve imha eder. Devletlerin çoğu bu tarz yazılımlara büyük miktarda yatırımlar yapmaktadır.

 

Muhasebe Yazılımları

Dünyanın her yerinde muhasebe programları kullanılmaktadır. Bu muhasebe programları sayesinde elektrik, su gibi faturaların kaydını yapabilirsiniz. Devletlerde bu tarz programlara büyük önem vermektedirler. Bu programlar arasında en meşhur olanı ETA adlı muhasebe yazılımıdır.

 

Arama Motorları

Aram motorları internet sayfası açıldığı zaman karşımıza çıkar. En çok kullanılan arama motoru Google Chrome’dur. Her ne kadar internet siteleri üzerinde arama yapsa da arama motorları da birer yazılımdır. Her devlet kurumu en az bir tane arama motoru kullanır.

 

Adobe Yazılımları

Adobe adlı Amerikan firması tarafından piyasaya sürülün onlarca yazılım mevcuttur.(Adobe Reader gibi…) Devletler tarafından birçok Adobe programı kullanılmaktadır. Ama en çok kullanılan yazılım Adobe Reader yazılımıdır. Reader, PDF dosyalarını görüntülemek için yazılmış bir program olup piyasadaki en meşhur PDF programıdır.

 

Diğer Yazılımlar

Yukarıdakiler haricinde binlerce program devletler tarafından kullanılmaktadır. Bu programların diğer yazılımlar başlığı altında sıralanmasının sebebi ise tamamen isteğe bağlı olarak yüklenmesidir. Yani devlet kurumlarında çalışan bir personel video programı indirmek isterse GOM gibi programlar indirebilir. Sonuç olarak devletler birden fazla program(yazılım) kullanmaktadır. Her devlet kurumu kendine ait farklı programlar kullansa da genel olarak kullanılan programlar yukarıdaki programlardır.


] }

Yorum yapın