Driver Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Driver Türkçe karşılığı ile sürücü üretici firmalar tarafından geliştirilmiş bir arayüz yazılımıdır; bilgisayarın diğer donanım aygıtları ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Sürücüler sayesinde mouse, klavye ve harici sabit sürücüler çalışabilmektedir; sürücü olmadan çalışamazlar. Driver sayesinde bilgisayar, bağladığınız yeni donanımı tanır ve kullanmaya başlayabilir.

 

 

Bilgisayar yeni donanımı tanımazsa onu kullanamazsınız. Bu durum özellikle oyunlar üzerinden belli olmaktadır. Ekran kartınıza donanımın sürücüsünü tanıtmazsanız oyunları oynayamazsınız ya da sürekli hata ile karşılaşırsınız.

 

 

Bilgisayarınıza yeni aygıtlar bağladığınız zaman Windows, o aygıtlar için sürücü olup olmadığını kontrol etmektedir veya Windows kurulumu esnasında sürücüler otomatik olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarınızda kullandığınız aygıtlar için ilerleyen zamanlarda güncel driver çıkabilir ve güncellenen driver otomatik yüklenmemektedir.

 

Güncellemeler ile zaman içerisinde eksikler, hatalar ve açıklar kapatılmaktadır. Bu sebeple güncellenen driver yüklenmelidir. Size gereken sürücüyü Windows Update ile bulabilmektesiniz. Eğer bulamıyorsanız sürücüyü kullanmak istediğiniz donanım ya da aygıtla verilen diskte veya üreticinin web sitesi adresinde bulabilmektesiniz. Web sitesinde bulduğunuz zaman indirip kurmanız gerekmektedir.

 

 

Eğer bilgisayarınıza yüklenen yeni bir bileşen ile sorun yaşıyorsanız, problemi çözmek için ‘donanım ve aygıt sorun gidericisini’ kullanabilirsiniz. Bu sayede problemleri tespit ederek, bilgisayarınıza takılan donanımı düzgün yükleyebilirsiniz.

 

 

Driver Ne İşe Yarar ?

Çeşitli bilgisayar parçaları farklı üretici firmalardan sağlanabilmektedir. Driver ile farklı üretici firmalardan aldığınızda dahi bilgisayarınızla uyumlu hale getirebilmektesiniz. Bu sayede anakart, yazıcı, webcam, klavye, mouse, optik sürücü, hoporlör, parmak izi algılayıcısı, Access point gibi bileşenler bilgisayarınızla uyumlu çalışmasını büyük boyutlu yazılımlar ile sağlayabilmektedir.

 

Sürücüler kullanacağınız donanımlara özeldir; yani herhangi bir driver dosyası ait olmadığı bir aygıt için kurulup çalıştırılamamaktadır. Kullandığınız tüm donanımların kendine özgü özellikleri vardır.


] }

Yorum yapın