Dünya’da en çok kullanılan arama motorlarının isimleri aşağıda belirtilmiştir:
- Google,
- Microsoft (Bing),
- Yahoo,
- Baidu,
- Yandex.
Bu arama motoru listesi en çok kullanılandan en az kullanılana doğru sıralanmıştır.
Google Özellikleri
Google’ın arama motoru pazarının neredeyse %70’i Google’un elinde bulundurduğuna dair resmi sonuçlar bulunmaktadır. Google sürekli gelişmekte ve kullanıcıya en iyi sonuçları verebilmek için arama motoru algoritmasını geliştirmeye devam etmektedir. Google şu anda dünyanın en büyük arama motoru olma ünvanını elinde tutmaktadır.
Microsoft (Bing) Özellikleri
Microsoft Bing Bing (Live Search, Windows Live Search ya da MSN Search), Microsoft tarafından geliştirilen bir arama motorudur ve 2009 yılında başlatılmıştır. Bing, Microsoft’un web tarayıcılarında varsayılan arama motorudur.
Yahoo Özellikleri
Yahoo Inc ( NASDAQ : YHOO ) Amerikalı çok uluslu, Sunnyvale Kaliforniya, Birleşik Devletler merkezli internet şirketidir. Arama motoru özelliğinin yanı sıra mail, güncel içerikler, ve birçok başka hizmet sağlamaktadır.
Ayrıca cep telefonunun performansını arttıran uygulamalar hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Baidu Özellikleri
Baidu, Çin’deki en çok kullanılan arama motorudur ve 2000 yılında Çinli Girişimci Eric Xu tarafından kurulmuştur. Türkiye’de çok kullanıcısı olmamakla birlikte bu arama dünyada en çok kullanılanlar arasında yer almaktadır. Bu web tarayıcısı; web sitesi, ses dosyaları ve resimler için sonuçlar sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Şu anda ise haritalar, haberler, bulut depolama ve çok daha fazlası dahil olmak üzere başka hizmetler de sağlamaktadır.
Yandex Özellikleri
Yandex Türkiye’de Google’dan sonra en çok kullanılan arama motorudur. Bu arama motorunun en çok kullanıldığı ülke ise Rusya’dır. Yandex ayrıca Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Türkiye’de de büyük bir kitleye sahiptir. Sunmuş olduğu hizmetler ise Yandex Haritalar, Yandex Müzik, çevrimiçi çevirmen, Yandex Para’dır.
Arama Motorlarının Tarihi
Arama Motorlarının tarihçesi 1990’ a kadar uzanmaktadır. İlk arama motoru 1990 yılında, Kanada Montreal Üniversitesinde, FTP üzerindeki dosyaları bulmak için geliştirilmiştir. Günümüz arama motorlarının temelini oluşturan bot sistemini kullanan ilk arama motoru Web Crawler, Washington Üniversitesinde geliştirildi. Bot sistemi, kullanıcıların aradıkları kelimelerle, aranılan web siteler arasında, içeriği en uygun sonucu bulmayı hedeflemekteydi.
Web Crawler’ın çıkışından sonra Lycos, Infoseek ve Altavista arama motorları geliştirilmiştir. Altavista, Web Crawler’ı satın alarak güçlenmiştir. Bu 3 arama motoru uzunca bir süre arama pazarında yer almışlar, fakat daha sonra pazarın yenilerine yerlerini bırakmışlardır. Yahoo ise 1994 yılında Yahoo!Directory’i kurarak, firma bilgilerini kendine ait bir veritabanında toplamaya başlamıştır. Ancak daha sonra sadece kendi veritabanı değil, webin bütününü tarayacak bir yapıya geçmiştir. 200 milyon sayfayı tarayabilen ilk arama motoru olan Fast Search’ü satın almış, böylece hızla güce kavuşmuştur. 1995 yılında Google’ın kurucuları Larry ve Sergey Stanford Üniversitesi’nde tanışmışlar ve Google tarihinin başlangıcı gerçekleşmiştir. Ocak 1996’da iki arkadaş BackRub adındaki arama motorunu yapmak için çalışmaya başlamışlardır. Sunucuların fiyatları epey pahalı olduğu sebebiyle Larry düşük kapasiteli bilgisayardan başarılı bir sunucu geliştirmiştir ve BackRub bu sunucu üzerinde çalışmaya başlamıştır. “BackRub” adı arama motorunun sitelerden geriye dönük bağlantıları çözümlemesi fikri üzerine kurulur ve bu teknolojini başarısı kısa sürede kampüs içinde yayılmıştır.
Bir süre sonra Larry ve Sergey, doktora tezlerini bir kenara bırakıp projeleri için yatırım aramaya başlamışlardır. Başarısız bir kaç denemeden sonra, Sun Microsystems’in kurucularından Andy Bechtolsheim kendilerine 1998 Ağustos ayında 100.000 Usd’lik bir çek yazmıştır. Böylece Google arama motorunun ilk temeli atılmıştır.
Yandex’i seviyorum, Google bazen arama sonuçlarında saçmalayabiliyor. Yandex alternatif oluyor öyle zamanlarda.