HDR Nedir ? Ne Zaman Kullanılmalıdır ?

Kameralar, ışığa maruz kaldığında kaydedebilecekleri görüntü ayrıntılarıyla sınırlıdır. Otomatik ayarları kullanıyorsanız ya da ustaca ayarlanmış manuel ayarları kullanarak fotoğraf çekiyorsanız, hedefiniz sonuç görüntüsündeki ayrıntıları en üst düzeye çıkarmak için mevcut ışıktan yararlanmaya çalışıyor. Sorun şu ki, ağır gölgeler ve parlak ışıklar çekerken, bir aralıkta veya diğerinde detay kaybetmek zorunda kalıyorsunuz.

 

HDR, adından da anlaşılacağı gibi, dinamik aralık, bir fotoğrafta ışığın karanlıka oranı olan fotoğraflara daha fazla “dinamik aralık” eklemeyi amaçlayan bir yöntemdir. Sadece bir fotoğraf çekmek yerine, HDR farklı pozlarda çekilmiş üç fotoğraf kullanıyor. Daha sonra bu üç resmi bir araya getirmek ve her fotoğrafın en iyi parçalarını vurgulamak için görüntü düzenleme yazılımını kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlarda HDR söz konusu olduğunda, telefonunuz tüm işleri sizin için yapar, sadece fotoğrafınızı çekin ve bir normal fotoğraf ve bir HDR fotoğrafı çekmektedir. Sonuç, kameranın gördüklerinden ziyade gözlerinizin gördükleri gibi görünmesi gereken bir şeydir. HDR, farklı pozlamalarla birden çok fotoğraf çekerek bu sorunu çözüyor, ardından bunları birleştirerek tüm olası dünyalardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlıyor.

Hdr Fotograf

 

 

HDR Ne Zaman Kullanılmalı ?

Söylediğimiz gibi, HDR özellikle bazı durumlarda daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. HDR’yi kullanmayı denemeniz gereken yerler:

 

  • Manzaralar : Büyük manzara fotoğraflarının genellikle gökyüzünüzle kara arasında çok fazla kontrast var, bu da fotoğraf makinenizin tek bir fotoğrafta uğraşması zor. HDR ile, toprağın çok karanlık görünmesine gerek kalmadan gökyüzünün detayını yakalayabilirsiniz, ya da tam tersi.
  • Güneş Işığında Portreler : Hepimiz, ışıklandırmanın iyi bir fotoğrafın en önemli yönlerinden biri olduğunu biliyoruz, ama birisinin yüzünde çok sert bir ışık (sert güneş ışığı gibi) karanlık gölgelere, parlak bir parlamaya ve diğer göze çarpan özelliklere neden olabilir. HDR herşeyi bile yapabilir ve konunuzu daha iyi gösterir.
  • Düşük Işıklı ve Arkadan Aydınlatmalı Sahneler : Fotoğrafınız çok karanlık görünüyorsa sahneniz de çok fazla arka ışık varsa sık sık meydana gelir. HDR, fotoğrafınızın iyi aydınlatılmış kısımlarını yıkayarak ön planı aydınlatır.

 

 

HDR Ne Zaman Kullanılmamalıdır ?

Elbette, keşfettiğiniz gibi, HDR bazen resimlerinizi daha da kötüleştirir. HDR’nin göz ardı edilmesinin daha iyi olduğu bazı durumlar :

 

  • Hareketli Fotoğraf : Konularınızdan herhangi biri hareket ediyorsa (veya hareket ederse) HDR, bulanık fotoğrafın şansını artırır. Unutmayın, HDR üç fotoğraf çeker, böylece nesneniz birinci ve ikinci çekim arasında hareket ederse, son resminiz çok iyi görünmez.
  • Yüksek Kontrastlı Sahneler : Bazı fotoğraflar, vurgulamak istediğiniz karanlık bir gölgeniz veya siluetiniz varsa, fotoğrafın karanlık ve aydınlık bölümleri arasındaki keskin kontrastla daha iyi görünür. HDR bunu daha az yoğun hale getirecek ve sonuçta daha az ilginç bir fotoğraf ortaya çıkacak.
  • Canlı Renkler : Sahneniz çok karanlık veya çok açıksa, HDR bazı renkleri geri getirebilir. Ancak, zaten çok canlı olan renklerle uğraşıyorsanız, HDR onları yıkayabilir.

 

Neyse ki, çoğu HDR kameralı cep telefonu iki görüntü verecektir: biri HDR kapalı ve bir tanesi açık. Bu, HDR’ye her zaman bir çekim yapabilmeniz ve tamamen kapatmadan önce karşılaştırmanın neye benzediğini görmeniz anlamına gelir (fotoğraf çekmeden birkaç saniye sonra oturmak için zamanınız olduğu sürece). Her şey fotoğrafçılığında olduğu gibi, yanlış deneyler yapamazsın! Bu kurallar size yardımcı olmalı, ancak birkaç fotoğraf çekip daha sonra onlara bakmaktan çekinmeyin. Bir kez onu aşmak, HDR daha iyi fotoğraflar elde etmek için harika bir araç olabilir.


] }

Yorum yapın