HTML5 Charset Kullanımı

Öncelikle HTML ile bir şeyler yazmaya başladığımızda karakter kodlamasını belirtebilmek adına HTML charset özelliğini kullanmamız gerekecektir. Bu özelliği kullanmadan öncesinde neden böyle bir şey olduğunu ve ne işe yaradığını bilip neden kullanıldığı hakkında bilgi edinmemiz gerekir.

 

HTML charset nedir diye baktığımız zaman biz öncelikle bir karakter kodlamasını yapacağımız bilmeli ve HTML kodlarında ki head etiketleri içine yazmalıyız.

 

Head içine yazacağımız bu kod ile biz artık tarayıcıya hangi karakter kodlamasını kullanacağımızı belirtmiş bulunuyoruz. Diyeceksiniz ki şimdi ne karakter kodlaması. Önceleri bir şeyler yazılırken binary kullanılırdı ve binary ise 0 ve 1 lerden oluşurdu. Daha ilerleyen zamanlarda ASCII ler sayesinde bir çok karakter artık okunabilir duruma gelmiş bulunuyordu.

 

ASCII, ilk karakter kodlama standardıydı. ASCII internette kullanılabilecek 128 farklı alfanümerik karakter tanımladı bunlar : sayılar (0-9), İngilizce harfler (AZ) ve bazı özel karakterler! $ + – () @ <> ‘dir. Eğer şuanda hala bunları kullanıyor olsaydık sadece bu tanımlanan değerler ile bir şeyler yazabilecek ve ekranda görüntüleyebiliyor olacaktık. Bu sayede sadece bu karakterler ile kısıtlı kalacak ve bazı dillerde bulunana farklı harfler hiç bir şekilde bilgisayara aktarılamayacak idi. Örneğin bizim alfabemizde olan yumuşak harfleri şuan kullanamıyor olacaktık.

 

 

HTML Meta Charset Kullanımı ?

Temel olarak yukarıda neden charset kullandığımızı ve tarayıcılara artık hangi karakter kodlamasını belli etmek için ise bizler head etiketleri içine meta etiketi açarak istediğimiz karakter kodlamasını belli etmeliyiz. Bizde artık karakter kodlamanın ne olduğunu belli edebilmek adına kullanacağız.

 

<head>
<meta charset="UTF-8">
</head>

 

Yukarıda görülmüş olduğu şekilde bir kullanım şekline sahip olup HTML5 için head etiketleri arasında tanımlanıp belirtilmektedir. Sizlerde artık yazacağınız kodlar için bir karakter kodlama türü tanımlamak istiyor iseniz bu sayede HTML5 charset kullanımı sayesinde tanımlayabilirsiniz.


] }

Yorum yapın