Komut istemi, bir işletim sistemi veya program için metin tabanlı bir kullanıcı arabirimi ekranındaki giriş alanıdır. Bir istem, bu bağlamda, eylemi kışkırtmak için tasarlanmış bir şeydir. Komut istemi, kısa bir metin dizesi ve ardından yanıp sönen bir imleçten oluşur; burada kullanıcı komutları yazar.
Komut istemi resmi olarak Windows Komut İşlemcisi olarak adlandırılır, ancak bazen komut kabuğu veya CMD veya hatta dosya adı cmd.exe olarak da bilinir. Komut istemi bazen yanlış olarak “DOS istemi” veya MS-DOS‘un kendisi olarak adlandırılır. Komut istemi, MS-DOS’ta kullanılabilen komut satırı özelliklerinin çoğuna öykünen bir Windows programıdır, ancak MS-DOS değildir.
Komut İstemi Nasıl Açılır ?
Windows’ta komut istemini düzenli olarak görüntülemek zorunda olduğunuz günler çoktan gitti, ancak bu, yardımcı programın zaman zaman yararlı olmadığı anlamına gelmez. Yanıp sönen bir imleçle siyah bir ekran fikrinden korkarsanız, yardım etmek için buradayız.
Komut istemini, Windows sürümünüze bağlı olarak Başlat menüsünde veya uygulamalar listesinde bulunan komut istemi kısayoluyla açarsınız.
Komut istemine erişmenin başka bir yolu, CMD Run komutu veya C: \ Windows \ system32 \ cmd.exe’deki orijinal konumu aracılığıyladır, ancak çoğu için kısayolu kullanmak daha hızlıdır insanlar. Bazı Windows sürümlerinde komut istemini açmanın başka bir yöntemi de gelişmiş kullanıcı menüsünü kullanmaktır. Ancak, bilgisayar yapılandırmanıza bağlı olarak komut istemi yerine PowerShell’i burada görebilirsiniz.
Komut İstemi Nasıl Kullanılır ?
Komut istemini kullanmak için, isteğe bağlı tüm parametrelerle geçerli bir komut istemi komutu girersiniz. Komut istemi daha sonra komutu girildiği gibi yürütür ve Windows için tasarlandığı görevi veya işlevi yerine getirir.
Örneğin, İndirilenler klasörünüzde aşağıdaki komut istemi komutunu çalıştırmak, söz konusu klasördeki tüm MP3 dosyalarını kaldırır:
- del *.mp3
Komutlar, komut istemine tam olarak girilmelidir. Yanlış sözdizimi veya yazım hatası, siparişin başarısız olmasına veya kötüleşmesine neden olabilir; yanlış komutu veya yanlış komutu yanlış şekilde uygulayabilir. Okuma komutu sözdiziminde bir rahatlık düzeyi önerilir.
Örneğin, dir komutunu çalıştırmak, bilgisayarın herhangi bir yerinde bulunan ancak önemli olmayan dosya ve klasörlerin bir listesini görüntüler. Ancak, sadece birkaç harfi değiştirin ve bir del komutuna dönüşür, dosyaları komut isteminden nasıl silersiniz!
Söz dizimi o kadar önemlidir ki, bazı komutlarda, özellikle de sil komutunda, tek bir boşluk eklemek tamamen farklı verilerin silinmesi anlamına gelebilir.
En Çok Kullanılan Komutlar
CMD’yi kullanmak için bütün komutları bilmenize gerek yoktur. Sizler için en yararlı olabilecek ve en çok kullanılan komutları seçtik ve listeledik.
- IPConfig – Ağ oluşturma sorunlarınız varsa, IPConfig her türlü nedenden dolayı çok faydalı olacaktır. Yürütülmesi, yönlendiricinizin IP adresi, o sırada kullandığınız sistem ve çeşitli ağ bağlantılarınızın durumu dahil olmak üzere PC’niz ve yerel ağınız hakkında çok şey anlatır.
- Ping – İnternet bağlantınızın resmi olarak kesilip kesilmediğini veya soruna neden olan bir yazılım sorunu olup olmadığını doğrulamanız mı gerekiyor? Bir şey ping atın. Google.com veya kendi kişisel uzak sunucunuz olması önemli değil. Ne seçerseniz seçin, bir yanıt alırsanız, bir bağlantınızın olduğunu bilirsiniz. LAN sistemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için de yararlıdır.
- Help – Muhtemelen tüm komut istemi komutları içinde en önemlisi olan “Help” yazmanız, size mevcut komutların bir listesini verecektir. Bu kılavuzdan başka bir şey öğrenmezseniz, bir CMD tavşan deliğine düşerseniz yardımın sadece dört harf olduğunu unutmayın.
- “command” /? – Alıntı yapılan bölüme bir komut girmenizi gerektirse de, bu listedeki siparişlerden biri hakkında bilmeniz gereken her şeyi size söyleyecektir. Ne yaptıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve nasıl çalıştıklarına ilişkin örnekleri görmek istiyorsanız iyi.