‘Nano’ kelimesinin kökü Yunancadan gelir ve cüce anlamındadır. Çok küçük birimleri söylerken, küçüklüğünü belirtmek için ‘nano’ kelimesi kullanılır. Nanoteknoloji ise, atomlarla ve moleküllerle alakalı, Dünya’da ve bilimde çığır açmış bir teknolojidir. Nanoteknoloji, aslında bu seviyelere gelmeden önce ilk kez 1959 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde düzenlenen Amerikan Fizik Topluluğu toplantısında konuşma yapan fizikçi Richard Feynman tarafından ortaya atıldı. ‘Aşağıda Daha Çok Yer Var’ ismini verdiği konuşmasında bilim insanlarının her bir atomu ve molekülü kontrol edebilecek bir teknolojinin varlığından söz etti. Bu konuşmadan 10 yıl sonra Profesör Norio Taniguchi ultra hassas işlemler alanında yaptığı çalışmalarla bunu tekrar gündeme getirdi.
Nanoteknoloji Nedir?
Nanoteknoloji çalışmalarına; 1981 yılında icat edilen taramalı tünel mikroskobu sayesinde, yani her bir atomun görünebilmesiyle birlikte başlandı. Bu alanda atomların ve moleküllerin en küçük birimlerinin incelemesini yapılır. Çalışmalarda atomları birleştirmek, üst üste koymak, çarpıştırmak veya değiştirmek gibi deneyler yapılır. Bu deneyler sonucunda da oluşan sonuçlar gözlemlenir. Doğadaki dizilimin ve sıralanışın yapısı değiştirilirse birçok yeni madde ortaya çıkarılabilir. Örneğin atom yapısı değiştirilen kömür elmas haline gelir ve çok değerlidir. Bunun gibi örneklerle aslında nanoteknolojinin insan için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
Ayrıca Dünya’da çığır açan 5 teknolojik alet bilgilerine bakabilirsiniz.
Nanoteknoloji Ne İşe Yarar?
Nanoteknolojinin çalışma aralığı çok geniştir. Başta tıp olmak üzere, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi gibi önemli alanlarda kullanılabilir. Şu anki mevcut teknolojide sınırlı bir çalışma aralığı olsa bile gelecekte bu teknoloji sayesinde ciddi işler yapılabileceği şimdiden bellidir. İlerde, teknoloji geliştikçe ve nano boyutlarda yapılan incelemeler genişletildiğinde tıp alanında, insan DNA yapısını inceleyen ve hatta belki de iyileştiren nano boyutlu teknolojiler yapılabilir. Bunun dışında fizik, kimya gibi alanların daha iyi anlaşılmasında ve daha derinine inilmesinde nanoteknolojinin etkisinin çok büyük olacağı şimdiden söylenebilir.
Nano Ölçekte Çalışmalar Nasıl Yapılır?
Atom ve moleküllerin tanımı, maddenin en küçük yapıtaşı şeklindedir. Bu tanım aslında ne kadar küçük olduğunu hafızada canlandırmaya yetebilir. Gözle görülebilen en küçük şeyler bile aslında milyarlarca atom içerir. Atom ile alakalı çalışmalar yapılan nanoteknoloji, bu duruma ayak uydurabilecek yeni gelişmelere ve icatlara olan ihtiyacı beraberinde getirir. Atomları görünebilir hale getiren elektron mikroskobunun icadı; insanı, doğayı, Dünya’yı anlamada bir çığır açmış, hatta elektron mikroskobundan sonra yepyeni bir çağ başlamıştır. Bu sayede insan evreni daha kolay anlayabilir ve yorum yapabilir hale gelmiştir. Bu durumda beraberinde çok farklı çalışmaları ve başarıları getirmiştir.
Nanoteknolojinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Nanoteknolojinin aslında çok geniş yelpazeye sahip kullanım alanları bulunmaktadır. Ancak günümüz teknolojisinde bazı konularla alakalı fikirler yürütülse bile, teknoloji yetersizliğinden dolayı kanıtlanamayabilir. Bunların yanında ise, nanoteknoloji sayesinde ilerlemelerini çok hızlı bir şekilde yapmış hatta çığır açmış araştırmalar da yapılmaktadır. Nanoteknolojinin günümüz teknolojisi ile birlikte en çok kullanıldığı alanlar şu şekildedir:
- Malzeme ve imalat sektörü
- Tıp ve sağlık sektörü
- Çevre ve enerji
- Savunma Sektörü
- Biyoteknoloji
- Tarım ve gıda
- Nano elektrik ve bilgisayar teknolojisi
- Havacılık ve uzay araştırmaları
Nano teknolojinin kullanım alanı baya geniş ben şahsen yakın gelecekte Nano robotlarla ameliyatlar ve bunun dışında savaş alanında kullanılacağını düşünüyorum. Örnek bir bakmışsınız kendini onaran zırhlar çıkmış
Nanoteknoloji bence son on yılın en hızlı gelişen alanlarından biri.Nanoteknolojinin çalışma aralığı buna bağlı olarak gelecek yıllarda artacak bence.
Teknoloji dünyasında önemli yer tutan nanoteknoloji hakkında derli toplu kaliteli pek yazı bulamamıştım. Bu yazı güzel bir nanoteknoloji yazısı olmuş sağolun.
Bu yazdığımı unutmayın:) Nanoteknoloji öyle bir gelişecek ki dünya diye birşey kalmayacak.. 🙂
nanoteknoloji sadece tıp ta işe yaradığını biliyordum taki bu metni okuyana kadar 🙂
Nanoteknolojinin bulunmasında en büyük yararı gören meslek Tıp ve sağlık alanlarıdır.
nanaoteknoloji hakkında proje ödevimiz vardı tam destek oldu çok teşekkürler admin
Nano teknoloji tekstilde de kullanılmıyor muydu? Yazınızda göremedim belki de tam dikkat etmedim ama Nano teknolojinin kullanıldığı alanlarda tekstilde var diye biliyorum.
Nanoteknoloji çok havalı birşey bence 🙂 düşünsenize yapılan şeyleri kendi kendini temizleyen ürünler vesaire oldukça iyi umarım daha çok gelişir.
Nanoteknolojinin tanımı ve kullanışının çok sade bir şekilde anlatımına sahip olan bu yazıyı çok beğendim.