Yavaş yavaş HTML5 & CSS3 ve JavaScript öğrenir iken yanına katmamız gereken diğer şey ise PHP olmalıdır. HTML5 ile temel internet sitesi sayfa yapısını oluşturmayı öğrenir iken, CSS3 ile internet sitesi görsel anlamda iyileştirmeyi öğrenmiştiniz. JavaScript ile çeşitli şeyler atayıp internet sitesinin davranışını belirlemiştik. Şimdi ise tamamen işimize asıl internet sitesi oluşturur iken yapacağımız PHP ile karşı karşıyayız.
PHP Nedir ?
PHP giriş dersi demeden öncesinde ise PHP “Hypertext Preprocessor” kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. PHP açık kaynak kodlu bir yazılımdır. PHP ‘nin çalışabilmesi için ise bir sunucuya yada kendi bilgisayarımıza kuracağımız sunucuya dönüştüren bir programa ihtiyacımız vardır.
PHP çok çeşitte veritabanlarını destekler. Ve günümüzde hemen hemen tüm sunucu türleri ile uyumlu olması bunu popüler bir hale getirmektedir. PHP ile yazmış olduğunuz kodlar sayfanın kaynağını görüntülendiği zaman sizin karşınıza HTML olarak gelir. Yazmış olduğunuz bütün PHP kodları tarayıcıda sayfa kaynağı görüntüleme işlemi yapıldığı zaman bir HTML ‘miş gibi gözükür. PHP derslerine başlamadan önce ise kesinlikle biliyor olman gereken 3 temel şey ise HTML, CSS ve JavaScript olduğunu unutmamalısın.
PHP ile Neler Yapılabilir ?
PHP temel olarak bizim veritabanına bir şeyler ekleme, silme, veri şifreleme, form verileri toplama gibi farklı farklı işlemleri yapmamıza olanak sağlar. Aşağıda yer alan maddelerde ise PHP ile yapabileceklerinizin ve aklınızda oluşması için neler yapabileceği ile ilgilidir.
- PHP, dinamik sayfa içeriği üretebilir
- PHP, sunucudaki dosyaları oluşturabilir, açabilir, okuyabilir, yazabilir, silebilir ve kapatabilir
- PHP form verilerini toplayabilir
- PHP çerezleri gönderebilir ve alabilir
- PHP, veritabanınızdaki verileri ekleyebilir, silebilir, verileri değiştirebilir
- PHP, kullanıcı erişimini kontrol etmek için kullanılabilir
- PHP veri şifreleyebilir
PHP sadece HTML ile sınırlı değildir. Flash filmlerin ve hatta PDF dosyalarının çıktısını alabilmenize imkan sağlar.
Wamp Server Kurulumu
Öncelikle kurulum işlemlerine başlamadan öncesinde Wamp Server kurulum dosyalarını bir yerden temin etmeniz gerekmektedir. Wamp Server kurulumu oldukça basit bir işlem olup kurulum sırasında ise sadece 2 şeyi seçmeniz istenir. Bunlardan birincisi İnternet Tarayıcısı olur iken diğeri ise kullanacağınız kod editörüdür.
Yukarıda yer alan bağlantıyı kullanarak Wamp Server kurulum dosyalarının en güncel versiyonunu indirebilirsiniz. Wamp Server indirdikten sonrasında ise özel bir ayar gerektirmeyen bir işlem yoktur. Kolay bir şekilde ve videodan da yararlanarak kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bundan sonrasında ise PHP kodlarını çalışması için yapmamız gereken tek şey kaydettiğimiz PHP dosyasını Wamp Server ‘ın kurulu olduğu kısımda ki WWW dosyasının içine atmak ve internet tarayıcımızdan localhost yazıp bu dosyayı bulmak olacaktır. Buraya yazmadığım fakat Wamp Server ile ilgili atlanmaması gereken noktalar için videodan yararlanabilirsiniz.
PHP’ye Giriş
Klasikleşen “Hello World” kısmında ise biz “Merhaba PHP” ile başlayacağız. PHP ‘de ekrana bir şey yazdırmak istiyor isek print, printf ve echo etiketlerini kullanabiliriz. Print ve printf sizlere bir yerden tanıdık gelebilir ama biz şimdi echo ile başlayalım bakalım.
[accordion] [accordion_content title=”PHP Ekrana Bir Şey Yazdırmak” icon=”” active=”active”]PHP ‘de ekrana Merhaba PHP yazdırmak için ise :
<?php echo "Merhaba PHP"; ?>
Yukarıda PHP başlangıç etiketinin <?php olduğunu ve kapanış etiketinin ise ?> olduğunu anlamışızdır artık. Bunu kullanmış olduğunuz kod editörü hangisi ise uzantısı .php olarak kayıt edip bilgisayarınıza kurmuş olduğunuz Wamp Server ‘ın içinde yer alan WWW isimli klasörünün içine kopyalayın. Ardından tarayıcınızdan bu sayfayı görüntüleyebilirsiniz.[/accordion_content][accordion_content title=”PHP Yorum Satırı” icon=”” active=”active”]PHP ‘de yazacağınız kodlara daha sonra bir şeyler eklemek, yarım kalan satırları açıklamak, eksik kalan bir şeyleri daha sonra dönüp düzenlemek için yorum etiketlerini kullanabilirsiniz. PHP ‘de yorum etiketleri ise :
// yazılan her ne ise tek satırlık php yorum etiketidir. #yazılan her ne ise tek satırlık php yorum etiketidir. /* yazılan her ne ise birden fazla satırlık php yorum etiketidir */
Yukarıda görüldüğü şekilde yeşil olan kısımlar etiketlerin başlangıcıdır. Tek satırlık yorum etiketlerinde ise sonlarını kapatmaya ihtiyaç duyulmaz iken çok satırlık yorum etiketinde kaç satırlık yorum yazacağınız bilinmediği için kapatma olarak */ işareti kullanılır.[/accordion_content][accordion_content title=”PHP Büyük Küçük Harf Hassasiyeti” icon=”” active=”active”]PHP ‘de büyük küçük harf hassasiyeti sadece veri tiplerinde geçerlidir. Hemen bir örnek ile verecek olur isek yukarıda öğrendiğimiz echo komutunun isterseniz bütün harflerini büyük yazsanız bile çalışır. Fakat aşağıda göreceğiniz durumda ise ilk ve ikinci örnek çalışır iken üç ve dördüncü örnek çalışmayacaktır.
$renk="mavi"; echo "Benim arabamın rengini seçerken ".$renk. " renk tercih ettim"; ECHO "Benim arabamın rengini seçerken ".$renk. " renk tercih ettim"; echo "Benim arabamın rengini seçerken ".$RENK. " renk tercih ettim"; ECHO "Benim arabamın rengini seçerken ".$Renk. " renk tercih ettim";
Yukarıda görmüş olabileceğiniz şekilde mavi ile bir veri tipi belirledik ve PHP ‘de birleştirme elamanı olan nokta ile de bunu yazı içerisinde göstereceğiz. Yazı göstermek için kullandığımız echo etiketinin bütün harflerini büyük küçük gibi değiştirebilirsiniz fakat bir veri tipi olarak belirlediğimiz renk kısmının ise olduğu gibi yazılmalıdır. Bu yüzden üçüncü ve dördüncü satır çalışmayacaktır.[/accordion_content] [/accordion]
Yukarıda temel olarak PHP ilk giriş dersinde bilmemiz gereken kısımlardan bahsettik. Bundan sonra ki PHP derslerinde ise bunların üzerine bir şeyler koyarak ilerleyeceğiz. Bundan dolayı bu kısımları iyi bir şekilde anlamanız size yarar sağlayacaktır.