Raw Fotoğraf Nedir ?

Günümüzde bir çok farklı fotoğraf makinesi olsun yada fotoğraf çekebilen cihazlar olsun RAW fotoğraflar çekebilir. RAW fotoğraf olarak çekilen yada JPEG dosya format türü ile çekilen fotoğrafların arasında dağlar kadar fark olduğu iki fotoğrafı yan yana koyduğumuzda belli olmaktadır.

 

RAW ‘ın anlamına değineceğimiz zaman ise ham ve işlenmemiş olarak kullanılır. Bunun fotoğraf üzerine dönüşümü ise makine çektiğiniz fotoğraf üzerinde hiçbir işlem yapmaz.

 

 

Raw Nedir ?

Günümüzde hemen hemen bir çok fotoğraf makinesinden çekebileceğiniz bir resim türü olan RAW aslına bakarsanız sensöre düşen ışık bilgisi direkt olarak fotoğrafa yazılmaktadır. Bunun yanında renk ve beyaz ayarı, kontrast gibi bilgiler fotoğraf üzerine yazılmaz. Bu yüzden çekilen fotoğrafın en saf ve temiz hali elde edilmiş olur. RAW formatında çekilen fotoğraflar üzerinde düzenleme yapmak, fotoğrafınızın daha ne ve bir çok bilginin daha detaylı bir şekilde düzenlenebileceği anlamına gelmektedir.

 

Çekmiş olduğunu fotoğrafa tüm veriler, düşen ışık bilgisi vesaire ayrı ayrı katmanlar halinde eklenir. Fotoğraf kalite kaybetmeden bu katmanları ayrı ayrı düzenleme imkanına sahip olabiliriz.

 

Gerçekçi bir yaklaşımla baktığımızda JPEG formatına göre daha fazla alan kaplamasının sebebi ise her bir katmanın ayrı ayrı ve tüm orijinalliği ile kaydedilmiş olmasından dolayıdır. Raw formatı bizim fotoğraf makinelerimizde .raw şeklinde görünmemektedir. Zamanla her marka kendi raw formatı türünü oluşturmuş.

 

 

Raw Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Raw fotoğraf çekmek için yukarıda bahsettiğimiz her bir markanın kendine ait raw dosya formatı ürettiğinden bahsetmiştik. Şimdi markaların aslında raw olan ve ismi farklı olan uzantılara göz atmak istersek :

 

Canon:.crw .cr2
Adobe:.dng
Casio:.bay
Epson:.erf
Fuji:.raf
Hasselblad:.3fr
Kodak.dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif
Leaf:.mos
Leica:.raw .rwl .dng
Mamiya.mef
Minolta:.mrw
Nikon.nef .nrw
Olympus:.orf
Panasonic:.raw .rw2
Pentax:.ptx .pef
Phase One:.cap .tif .iiq .eip
RED:.r3d
Samsung:.pef, .nef
Sigma.x3f
Sony:.arw .srf .sr2

şeklinde bir tablo ile karşılaşmaktayız. Bu markaya sahip cihazlardan RAW formatına sahip fotoğraf çekmek istiyor iseniz ayarlarından bu kısımları seçerek raw formatına sahip fotoğraf çekebilirsiniz.

 

Raw formatında çekilen resimlerin profesyonelce düzenlenebilmesi için çeşitli fotoğraf düzenleme uygulamalarına ihtiyaç duyarken en çok kullanılan program Photoshop Camera Raw programıdır. Gelişmiş fonksiyonları sayesinde bir çok farklı düzenleme işlemi yapabilmenize olanak sağlamaktadır.


] }

Yorum yapın