Arama motorları aracılığıyla sitenize gelen ziyaretçinin siteden çıkarılan içeriğe rastlaması durumunda, sunucunuz web sitenize atanan 404 sayfa ile yanıt verecektir. Bu durumda sizlerin kendi internet sitenize özel olarak oluşturmuş olduğunuz 404 sayfaları ise ziyaretçiyi sitenizde tutmaya yarayacaktır. Kimse düzensiz, şekilsiz 404 sayfalarını sevmez. Ziyaretçiyi tutabilmek için ise yönlendirmelere sahip güzel mesaj ile ziyaretçinin karşına çıkan bir yönlendirme sayfası herkesi mutlu eder.
404 Hata Sayfası Nedir ?
İnternet sitesinden kaldırılmış içeriğe sahip url yapısına girildiğinde 404 hata kodu alırız. Bu hata kodu bize bu içeriğin yayından kaldırıldığını yada daha önce hiç yayına girmediğini belirtmek ister. İnternet sitenizde olmayan bir url girdiğinizde muhtemel olarak bir 404 sayfası ile karşılaşırsınız. Bu 404 sayfaları pek önemli değil iken Google ‘da index almış ve daha sonra yayından kaldırılmış içerikler sitenizi tehlikeye sokabilir. Tehlikeyi önlemek için ise index ‘e alınmış içerikleri Google ‘dan silmeniz gerekecektir.
404 Sayfaları Nasıl Olmalıdır ?
Sunucunuz tarafından yada kullanmış olduğunuz temada yer alan 404 sayfaları yeteri kadar iyi değiller ise ziyaretçi kaybı yaşamanız muhtemeldir. Bir kullanıcıyı kaybetmemek için kullanıcıyı karşılayacak ve özel hissettirecek 404 sayfası hazırlamakla başlayabilirsiniz. Kendinize sormanız gereken sorular olacaktır. Bir internet sitesine girdiğinizde hata aldığınız varsayalım. Siteyi direk terk etmek yerine nasıl bir sayfa olursa ki siz sitede vakit geçirip içeriğine bakma ihtiyacı duyabilirsiniz ? Hata sayfaları iğrençtir fakat sizlerin kullanıcılar üzerinde merak uyandırmanız gerekir.
Burada basit bir mesaj yerine sitenizin önemli olan bölüm ve içeriklerine link veren sade, güzel, şık bir hata sayfası tasarlamanız ciddi anlamda yararınıza olacaktır. Bu konuda tasarım tamamen sizin hayal gücünüzdür. Asıl önemli olan husus ise her ne kadarda bu tip hataların oluşmasına imkan vermemekse de her zaman bunu sağlamak mümkün olmadığından dolayı güzel bir hata sayfası oluşturmanız size ileriye dönük yarar sağlayacaktır. Sitenizde ki hata sayfalarının sayısını olabildiğince az tutmaya çalışın. Kullanıcılar en az şekilde bir hata ile karşılaşması gerektiğini unutmayın.
Diğer önemli olan bir konu ise başka rakip sitelerin 404 hata sayfasına göz atabilirsiniz. Bu konuda rakiplerinizi iyi tanımalı ve onların üstünde bir şey yapmanız her açıdan gereklidir. Rakipleri sezmek bu konuda en iyi şeydi.
Merhaba hocam, ben de sitem için adsense almayı başardım, şu makale altında olan google reklamının boyutları ve türü nedir? Kısaca bilgi verebilir misiniz? Ben de siteme bu reklamdan ekleyeceğim de…
Tam olarak hangi reklam boyutundam bahsediyorsunuz? Detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Eğer hem site içinde yazılan yazılar hemde reklamlar çıkan alandan bahsediyor iseniz bu eşleştirilen içeeiktir. Adsense önce eşleştirilen içeriği açar. Bu sitenin durumuna göre farklılık gösterebilir. Daha sonrasında ise eşleştirilen içeriklere reklaö koyma özelliğini aktif etmektedir.
Cevap için çok teşekkür ederim. Şu adreste olandan bahsediyorum hocam.
https://i.hizliresim.com/oOVY7q.jpg
Hocam “Adsense>Reklamlarım” kısmına bakınca 728×90, 468×60, 250×250 vb. klasik ölçüler var. Yukarıdaki linkte kutucuklar şeklinde birden fazla reklam var ya, işte onun gibi olmasını istiyorum. Benzer makalelerin olduğu kısma ekleyeceğim.
Çok uzun yazdım kusura bakma, teşekkürler. 🙂
Hocam Adsense yeni olduğu için bu kısım sizde aktif değildir. İlerleyen zamanlarda içerik için Adsense reklamları aktif hale gelecektir. İlk aktif geldiğinde ise sadece internet sitenizde ki yazılar gözükecek daha sonrasında reklam ekleme özelliğini aktif edeceklerdir.
Peki hocam, çok teşekkür ederim, ileride yine rahatsız ederim sizi. 🙂
Tabi ki hocam ne demek. Rahatsızlık sayılmaz bu 🙂 Bilgi alışverişi diyelim. İyi çalışmalar dilerim.
Bu güzel bilgi için teşekkür ederim dostum ne zamandır bu editi yapmaya çalışıyorum.
Karışık bi 404 sayfası yerine ziyaretçiyi yönlendirici bir 404 sayfasıyla hem oturum süresi artırır hemde seo açısından bi adım önde olursunuz.
404 hataları gerek Search Console’da gerek karşımıza çıkması ile çok kötü duruyor. 301 redirect eklentileri ile yönlendiriyorum. SEO’ya katkısı bol!