SQL Giriş, Veritabanı, Tablo Oluşturup Veri Girmek

Bilgisayar ortamına dışarıdan girilen bilgiler veri olarak adlandırılır. İşlenen bu veriler ise bizlere bilgi olarak aktarılır. Veritabanı konusu ise çok önemli bir konudur. İster internet programcılığı, masaüstü programcılığı yada mobil programcılık yapın bu bilişim sektörünün tamamını ilgilendiren bir dildir.

 

Herkes veritabanını öğrenebilir ama herkes adam akıllı neyi nerede kullanacağını bilemez. Örneğin Facebook ‘a günde kaç milyon insan giriyor ve bu giren insanların bir şeyler paylaştıklarını, bir şeyler beğendiklerini varsayalım, ama nasıl dimi saniyede o kadar milyon veri. Dehşet geliyor kulağa. Adamlar demek ki veritabanı yönetim işlemini o kadar iyi yapıyorlar ki hiç bir yavaşlık hissetmiyoruz bile.

 

 

SQL Nedir ?

SQL bizim elimizde ki verileri kaybetmeden gerekli diyagramlar, tablolar oluşturarak saklayabileceğimiz bir veritabanı sistemidir. Açılımı ise : “Structured Query Language” kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı ise Yapılandırılmış Sorgulama Dili anlamını ifade etmektedir.

 

Örneğin bir bankanın veritabanına saniyede kaç veri ekleniyor ? Kim ne yapıyor ne ediyor ? Düşünsenize bankanın veritabanı bilgilerinde 1 dakikalık bir kayıp var. O 1 dakikada ne kadar işlem gerçekleşti ? Ne oldu ? İşte bu yüzden bu dili en iyi öğrenip en iyi şekilde kullanmak gerekmektedir. İlla küçük bakmayın. Bir uygulama yapacağım o uygulamada ki kullanıcı bilgilerini eklemek için öğreniyorum gibisine. Her bir derste üzerine durup iyice üzerinde çalışmalar yapmalısınız.

 

 

SQL Giriş

SQL ile veritabanı sistemi oluşturacak isek öncelikle yapacağımız çalışmaları bu derslerde bilgisayarımız üzerinden gerçekleştireceğiz. Bunun için ise Microsoft ‘un olan SQL Server programını indirmeniz gerekmektedir. SQL Server programının bir çok farklı sürümü olup Developer ve Express sürümü ise ücretsizdir. Bu sürümler hayliyle fazla bir şekilde işimizi görecektir.

 

SQL Server ‘ı indirdip kurduktan sonrasında ise bizim artık SQL veritabanını sistemini yönetebilmek adına ise Microsoft Server SQL Server Management Studio programı sayesinde veritabanı işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Şimdi ise aşağıda sırasıyla SQL Server için bir veritabanı oluşturma, tablo oluşturma ve veri girme işlemlerine değineceğiz.

 

[accordion] [accordion_content title=”SQL Veritabanı Oluşturma” icon=”” active=”active”]SQL Server Management Studio programını açtıktan sonrasında yapmanız gereken işlem bir bakıma ilk işlem diyelim hatta biz buna localhost ‘a bağlanmanız olacaktır. Bağlanma işlemini gerçekleştirdikten sonrasında ise artık yukarıda yer alan menülerde “New Query” butonuna basıp karşınıza beyaz bir sayfa gelecek ve bu sayfaya ise artık komut girmeye başlayacağımız anlamına gelmektedir.

create database deneme

Yukarıda yer alan kod satırını yazıp “Execute” butonuna bastığınızda yeni bir veritabanı oluşmuş olacaktır. Daha sonrasında ise bu beyaz sayfaya artık bu veritabanı üzerinde işlemler yapabilmek için :

use deneme

komutunu kullanıyoruz ve artık bu veritabanı üzerinde işlem yapmaya hazırız.[/accordion_content][accordion_content title=”SQL Tablo Oluşturma” icon=”” active=”active”]SQL Server ‘da veritabanı yönetimi yapar iken en çok dikkat etmemiz gereken konu ise veritabanının tablolardan oluşmasıdır. Girilecek verilere göre veritabanı tablolara ayrılmalıdır. Biz şuanda yapmamız gereken işlem ilk giriş dersi olduğu için her hangi bir şekilde tablo oluşturabilir ve ilerleyen derslerde tabloların nasıl ayrılması gerektiğine göz atabiliriz.

create table ogrenci (isim varchar(20),soyisim varchar(20),cinsiyet bit)

Yukarıda ise “create table” komutu ile oluşturacağımız tablo komutunu sonrasında gelen kelime ise tablonun ismi olmaktadır. Oluşturacağımız bu tabloya ise biz kolonları belirlemek için parantez açıp kolon ismini ve veri tipini giriyoruz. Veri tipine bir ilerleyen derslerde değineceğiz. Şuanda temel olarak bir tablo ve tabloya kolon eklemek için ise yukarıda yer alan komutu kullanmamız gereklidir.[/accordion_content][accordion_content title=”SQL Veri Girme” icon=”” active=”active”]SQL dilinde artık veritabanı ve tablo oluşturup tablonun kolonlarını da belirledikten sonrasında sıra geldi veri girişi yapmaya. Veri girişi yapmak için ise :

insert into ogrenci values ('Gökmen','Efsun',1)

Yukarıda yer alan kod satırında ise “insert into” komutunu kullanarak veri girişi yapacağımızı belli ediyoruz. Daha sonrasında nereye veri girişi yapacak isek o tablonun adını girdikten sonrasında “values” yazıp artık o tablonun kolonlarına göre veri girişi sağlayacağız. Eğer harfe dayalı karakter girecek iseniz yapmanız gereken işlem bunları tek tırnak içine almak olacaktır.[/accordion_content] [/accordion]

 

Evet şimdi geldik girdiğimiz verileri nerede görüntüleme işlemini gerçekleştireceğinize. Bunun için ise girdiğimiz verileri aynı ekrandan gerçekleştirebiliriz. Fakat kafanıza takılan bir soru duyuyorum sanki. Program yada internet sitesi yapacaksınız ama SQL Server ‘a herkes erişmeyecek ki yada cinsiyetini herkes 1 yada 0 olarak yazmayacak ki ! Dimi ama canım siz programcı olacaksınız. Seçilen cinsiyet Erkek olarak seçilirse veritabanı sisteminize bir olarak işleyecek ve siz bu veriyi çektiğiniz zamanda karşınıza Erkek olarak gelmesini sağlayacak olanlar sizlersiniz. Siz başaracaksınız bunu. Neyse biz gelelim bu verileri şuanda görüntülemek için ne yapmamız gerektiğine :

 

select * from ogrenci

 

Yukarıda yer alan komut çalıştırıldığında ise yazmış olduğunuz bu tablo isminde ne var ne yok ise karşınıza ekranınızın alt tarafında getirecektir.


] }

Yorum yapın