C Programlama Diline Giriş ve Bilinmesi Gerekenler

Temel olarak bir konsol uygulaması olarak yazacağımız kodlar temel olarak Algoritma mantığını anlamak için kendi adımıza önemlidir. Programlamaya yeni başlayacak kişilere ise C programlama dili ile başlamasının en önemli nedeni de budur. Öncelikle ise C programlama dilinin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve bu dil ile neler yapabileceğimizi bilmemiz bu dili öğrenme konusunda isteğimizi arttıracaktır. Öncelikle ne olduğunu bilerek başlamak gerekir.

 

 

C Programlama Dili Nedir ?

Öncelikle teknik bilgilerden bahsedecek olur 1972 yılında Amerika ‘da laboratuvarda Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından çıkarılan bir programlama dilidir. Öncelikle bu dilin çıkma amacı ise Unix tabanlı sistemleri geliştirmekti. Günümüzde ise bir çok farklı alanda bir çok farklı yerde C programlama dili kullanılmaktadır. Unix  işletim sistemi böylece 0 ve 1 ‘ler den oluşmayan yani makine dilinde kodlanmayan ilk işletim sistemi oldu.

 

C programlama dili orta seviye bir programlama dilidir. Alçak seviyeli diller en zor dil olarak belirtilirken yüksek seviye diller ise öğrenmesi kolay, fazla kod yazmadan bir şey yapabileceğiniz diller anlamına gelmektedir. C ile programlama mantığını çözmek ise aslında sizlere farklı bir düşünme yapısı katacak ve diğer programlama dillerinde bu mantığı kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

 

 

C ile Neler Yapılabilir ?

Bu dili öğreniyoruz fakat niye öğreniyoruz ? Öncelikle bunu bilmeliyiz. Bunu bir aklımıza koymalı, hiç bir fikrimiz olmadan bu dili öğrenmenin bir amacı olmayacak ve kafamızda bir çok soru işareti olacaktır. Bunun için öncelikle bu dili öğrenmeye başlamadan öncesinde gücünü bilmeli, neler yapabileceğinizi öncesinden biliyor, kod parçacıklarını öğrenirken de neyi ne için kullanılacağını bilerek hareket etmek faydalı olacaktır.

 

  • Programlama Dili
  • İşletim Sistemi
  • Robot
  • Gömülü Sistem
  • Oyun
  • Driver

 

Yukarıda yer alan maddeler halinde ki saydıklarımızı C programlama dili ile yapabilmemiz mümkündür. Robotlar için C dili ile bir çok şey belirleyebilir fakat yapabileceğimiz oyunlar ise satranç, siyah beyaz dama oyunlarından öteye gidemeyecektir. Yeni bir programlama dili de siz yazabilirsiniz işte en önemlisi bu. C#, PHP, JavaScript, Java gibi programlama dilleri C programla dili alt yapısından meydana gelmiştir. Gömülü sistemler ile de bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi aletlerin kartlarını kodlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

C Kod Yazmak İçin Kullanılacak Program

C programlama dili komutları ne yazık ki bilgisayarımızda yazacağımız NotePad++ uygulamasında çalışmayacaktır. Bunun için ise bir derleyici programa ihtiyacımız bulunmaktadır. C kodlarını bilgisayarınızda çalıştırabilmek için ise bizim videolarda kullanacağımız program ise Dev C++ ‘dır.

 

Dec C++ İndir

 

Yukarıda yer alan yazıya tıkladığınız zaman indirme sitemize ulaşarak programı indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Bilgisayarınıza kurmak için ise tek yapmanız gereken şey .exe dosyasını çalıştırmak olacaktır. Kurulumu oldukça basittir.

 

 

C ile Ekrana Bir Şey Yazdırmak

Bunun için ise öncelikle C giriş derslerinde ise ekrana bir şey yazdırmakla başlayabiliriz. Yavaş yavaş kod yapısını öğrenip ilerleyen zamanlarda veri tipleri, ve daha fazla C programlama dili hakkında bilgi edinebiliriz. İsterseniz de şimdi C programlama dilinde ekrana bir şey yazdıralım. Bunun için ise :

 

#include <stdio.h>

void main()

{

printf ("Hello World");

}

 

Kodlarını kullanmamız gerekir. “#include” ile biz yazacağımız kodlara göre kütüphane ekleme işlemini gerçekleştirmekteyiz. Siz derleyici programını indirdiğiniz zaman ise bu kütüphanelerde otomatik olarak bilgisayarınıza inecektir. Yazacağımız kodlara göre farklı kütüphaneleri ise diğer derslerde öğreneceğiz.

 

void main” ise bizim kodumuzun gövdesini oluşturmaktadır. Yani bunun içine yazacaklarımız ekranda gözükmesi sağlanır. Artık bu ders sayesinde C ile ekrana bir şey yazdırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 


] }

Yorum yapın