SQL NULL Kullanımı

SQL ile bir tablo oluşturduğumuzda bazı verilerin kesin olarak girilmesini ve boş bırakılmamasını isteyebiliriz. Böyle bir durumda ise SQL NULL kullanımı ile karşı karşıya kalacağız demektir. Basit fakat önemli bir detay olan bu konuda ise artık veritabanına girilen verilerin bazı kolonların boş bırakılmasını sağlayabileceğimiz gibi bazı kolonlarında kesin olarak doldurulmasını isteyebiliriz.

 

Bunu istediğimiz taktirde ise artık tablomuzda ki kolonları isteğimize göre şekillendirmek adına NOT NULL olarak yada NULL olarak tanımlayacağız.

 

 

SQL NULL Komutu

Öncelikle tablo ile işleme başlayacaksak temel olarak tablo oluşturma komutlarını biliyoruz. Fakat eğer kod ile değilde sol tarafta yer alan Table kısmından tablo oluşturacak isek yapmamız gereken işlem ise aslında yine değişen bir şey olmadan sadece NULL olan kısma tik atmak veya atmamaktan geçecektir.

 

create table deneme (id int is null,isim varchar(50) is not null)

 

Yukarıda yer alan kodlar sayesinde id kısmının boş bırakılacağını fakat isim kısmının ise boş bırakılamayacağını belli etmiş bulunuyoruz. Bundan sonrasında ise eğer siz kod ile değilde sol tarafta ki yer alan menüden oluşturmayı tercih ediyorsanız kolon isimlerini girerken yan tarafta yer alan “Allow NULL” ifadesine tik attığınız taktirde o kısmı boş bırakabileceğinizi NULL olacağını onaylamış bulunuyorsunuz.

 

select * from deneme where id is null

 

Yukarıda yer alan sorgu cümlesinde ise karşımıza getireceği sonuçların artık boş girilen id ‘lere sahip olan bilgileri getirmesini istemiş bulunuyoruz. Eğer is ile null arasına not kelimesini yerleştirmiş olsaydık karşımıza bizim boş bırakılmayan sonuçları getirmiş olacaktı.

 

Basit ama kolay olan SQL is null kullanımı konusu ince bir detay olduğu gibi bir çok program yaparken ve veritabanına kayıt edilecek bilgilerin boş geçilmemesini yada belli bir alanın boş bırakabileceği sonucunu bizlere getirecektir.

 


] }

Yorum yapın