Bir SSD (katı hal sürücüsü), sabit durum flash belleğindeki kalıcı verileri depolayan kalıcı bir depolama ortamı türüdür. İki temel bileşen bir SSD oluşturur: bir flaş denetleyici ve NAND flash bellek yongaları. SSD kontrolörünün mimari konfigürasyonu, sıralı ve rastgele veri talepleri için yüksek okuma ve yazma performansı sağlamak üzere optimize edilmiştir. SSD’ler bazen flash sürücüler veya katı hal diskleri olarak adlandırılır.
Bir sabit disk sürücüsünün (HDD) aksine, SSD’nin kırılması veya eğilmesi veya eğilmesi için hareketli parçaları yoktur. Geleneksel bir HDD, bir aktüatör adı verilen mekanik bir kol üzerinde bir okuma / yazma kafasına sahip bir eğirme diskinden oluşur. Sabit disk mekanizması ve sabit disk entegre ünite olarak paketlenmiştir. SSD’ler artık masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda yaygın olmakla birlikte, işletmeler ve bilgisayar üreticileri, daha düşük birim maliyetleri ve daha yüksek ortalama dayanıklılıklarından dolayı iplik diskini tarihsel olarak kullanıyor.
Bir döner HDD, sürekli kullanımda en eski depolama ortamlarından biri olan verileri manyetik olarak okur ve yazar. Bununla birlikte manyetik özellikler mekanik arızalara yol açabilir. Bir SSD, tersine, verileri silikondan üretilmiş, birbirine bağlı bir flash bellek yongaları substratına okur ve yazar. Üreticiler, değişen yoğunluklara ulaşmak için bir ızgaradaki yongaları istifleyerek SSD’ler oluştururlar.
Uçuculuğu önlemek için SSD üreticileri, elektrik yükünü tutmak için yüzer kapı transistörlü (FGR) cihazları tasarlar. Bu, bir SSD’nin bir güç kaynağına bağlı olmadığında bile depolanmış verileri tutmasına izin verir. Her bir FGR, bir şarj hücresi için 1 veya hücrenin elektrik yükü yoksa 0 olarak belirlenen tek bir veri biti içerir.
SSD ‘nin Geçmişi
En eski katı hal sürücüleri genellikle tüketici cihazları için tasarlandı. Apple iPod’un 2005 yılında piyasaya çıkması, tüketici pazarına geniş ölçüde nüfuz etmek için ilk önemli flaş tabanlı cihazı işaret etti.
EMC – artık Dell EMC olarak biliniyor – 2008 yılında Symmetrix disk dizisine teknolojiyi eklediğinde, kurumsal depolama donanımında SSD’leri dahil eden ilk satıcı olma ile ödünç verildi. Bu, flaş sürücülerini birleştiren hibrit flaş dizilerinin ortaya çıkmasını sağladı. HDD. Çoğunlukla, hibrid dizilerindeki kurumsal SSD’ler, flaştaki okumaları önbelleğe almak için kullanılır. Bu, HDD’lerle karşılaştırıldığında SSD’lerin daha yüksek maliyet ve daha düşük dayanıklılığından kaynaklanmaktadır.
En erken ticari olarak tasarlanmış SSD’ler, tüketici sınıfı MLC’ye kıyasla geliştirilmiş yazma çevrimlerine sahip, kurumsal çok seviyeli hücre (kurumsal MLC) flaş teknolojisi ile yapılmıştır. Yeni kurumsal SSD’ler üçlü düzey hücre (TLC) kullanan pazarlanmaktadır. 3D NAND ile yapılan SSD’ler bir sonraki evrimi temsil ediyor. IBM, Samsung ve Toshiba, flash bellek hücrelerinin dikey katmanlarda birbirinin üzerine yığıldığı 3D NAND ile SSD’ler ürettiler ve pazarladılar. Toshiba, 2017 yılında flaş çipi işini sattı.
Küresel flaş sarf malzemelerinin sıkılmasının fiyat düşüşünü durdurabilmesine karşın, katı hal aşınma performansında ve düşen flaş fiyatlarındaki iyileşmelerin bir sonucu olarak, şirketin flaşın benimsenmesi artmaktadır. Uzmanlar, SSD’lerin bazı kullanım durumlarında geleneksel diski desteklemeye başladıklarını, ancak flaş sürücüler ve HDD’lerin öngörülebilir bir gelecekte birçok kuruluşta bir arada bulunması bekleniyor. Örneğin, SSD’ler yüksek performanslı depolama için tasarlanmıştır, ancak genellikle sabit disk kullanan uzun süreli arşivleme ve yedekleme için daha azdır.
SSD ‘nin Kullanım Amaçları Nelerdir ?
SSD’ler, sabit diskten daha hızlı depolama ve diğer performans avantajları sağlar. Daha yüksek girdi / çıktı (I / O) için hızla genişleyen bir ihtiyaca sahip olan işletmeler, SSD’lerin geliştirilmesini ve benimsenmesini sağlamıştır. SSD’ler, HDD’lerden daha düşük gecikme sundukları için, hem ağır okuma hem de rasgele iş yüklerini etkin bir şekilde işleyebilirler. Bu düşük gecikme, bir flaş SSD’nin, verileri doğrudan ve belirli bir flaş SSD hücre lokasyonundan doğrudan okuma yeteneğinden kaynaklanır.
Tüm flaş dizisi, depolama olarak yalnızca SSD’leri alır. Hibrit bir flaş dizisi, daha sonra diske veya teybe yazılan sıcak verileri önbelleğe almak için kullanılan flaşla birlikte disk depolama ve SSD’leri birleştirir. Sunucu tarafı flash yapılandırmalarında, SSD’ler bazen ağ bağlantılı depolama ile bağlantılı olarak hedeflenen iş yüklerini desteklemek için x86 bilgisayarlara kurulur.
Yüksek performanslı sunucular, dizüstü bilgisayarlar, masaüstleri veya gerçek zamanlı veya gerçek zamana yakın bilgi vermesi gereken herhangi bir uygulama katı hal sürücü teknolojisinden yararlanabilir. Bu özellikler, kurumsal SSD’leri işlem-ağır veritabanlarından okumaları boşaltmaya, sanal masaüstü altyapısı (VDI) ile önyükleme fırtınalarını hafifletmeye ya da hibrit bir bulut senaryosunda saha dışı depolama için yerel olarak sıcak verileri düzenlemek üzere bir depolama dizisinin içine yerleştirmeye uygundur.
SSD’ler, bilgisayar oyunları, dijital kameralar, dijital müzik çalarlar, dizüstü bilgisayarlar, PC’ler, akıllı telefonlar, tabletler ve parmak sürücüleri dahil olmak üzere bir dizi tüketici cihazında kullanılmaktadır. Bu cihazlar, bir kurumsal SSD olarak aynı düzeyde performans veya dayanıklılık sağlayacak şekilde tasarlanmamıştır.