SSL Kurduktan Sonra Yapılması Gereken 5 Şey

Bir internet sitesine girdiğinizde sunucu ile verilerin şifrelenme görevini taşıyan Secure Sockets Layer yani diğer anlamıyla güvenli giriş katmanı sitenizi arama motorlarına güvenli olarak göstermek için gerekli bir şeydir. İnternet siteniz SSL Sertifikasına sahip ise arama motorları internet sitenizi güvenli olarak işaretleyecektir.

 

Geçtiğimiz günlerde Google artık SSL Sertifikasına sahip olmayan internet sitelerini güvenli olarak işaretlemelerine karşın bir tarayıcıdan internet sitenize girdiğinizde “Gizlilik Hatası” şeklinde bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Sizde artık bir SSL Sertifikası kurmayı kafanıza koyduktan sonrasında SSL Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler başlığına göz atabilir gereken adımları sırası ile uygulayabilirsiniz.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]1 301 Yönlendirmeleri

Hypertext Access ağ sunucusu tarafından kullanılan web alanı üzerinde çeşitli ayarlar yapmanızı sağlayan bu dosyaya ekleyeceğiniz bir kaç kod parçacığı sayesinde daha öncesinde sitenizde var olan HTTP linklerini direkt olarak HTTPS ‘ye yönlendirerek arama motorlarından ve diğer bir çok platformdan gelecek olan ziyaretçileri kaybetmez ve gelen kullanıcıya 404 hatası almamasına izin vermemiş olursunuz.

 

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.+)$ [NC]
RewriteRule ^ https://%1%{REQUEST_URI} [R=301,L]

 

Yukarıda yer alan kodu .htcaccss dosyanızın her hangi bir yerine ekleyerek kaydedip tekrardan internet sitenizin barınmış olduğu sunucuda ki dosya ile değişitirin. Daha sonrasında HTTP ile internet sitenize girmeye çalıştığınızda otomatik HTTPS ‘ye yönlendirildiğinizi göreceksiniz.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]2 Sitenize Lisanlı Olan Ürünlere Dikkat Etmek

İnternet sitenizin içerik yönetim sistemi ne olursa olsun alan adınız üzerine almış olduğunuz bazı ürünler var ise ve bunlar HTTP şeklinde alan adınız üzerine zimmetlenmiş ise SSL Sertifikasına geçiş yaptığınızda ve yönlendirmeleri tamamladığınızda Lisan Anahtarı hatası ile karşılaşabilirsiniz.

 

Asıl en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biriside budur. Almış olduğunuz ürünün satısından HTTPS ‘li URL ‘ye yeni bir Lisans Anahtarı isteyin yada HTTPS ‘li olan şekilde o ürüne lisans yapmasını isteyin. Lisans dosyalarını SSL Sertifikasına geçmeden önce elinizde bulundurmak SSL Sertifikası kurduktan sonrasında sorun yaşamanızı engelleyecektir.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]3 Webmaster Tools’a HTTPS’li Eklemek

İnternet sitenize SSL Sertifikasını kurduktan sonra asıl yapılması gereken işlem ise artık arama motorlarına bak benim HTTPS ‘li sürümünün de var olduğunu bildirmektir. Kayıt yaptırmış olduğunuz arama motorlarının webmaster araçlarına girerek sitenizin HTTPS ‘li şekilde eklemeniz gerekir.

 

Bing ve Yandex için ise yeniden eklemek yerine otomatik olarak tanır ve tekrardan mülkünüzü doğrulamanızı istemez. Bing ve Google ‘da tekrardan yeni bir mülk ekleme işlemini yapar iken Yandex ‘in sunmuş olduğu ayarlardan internet sitenizin otomatik olarak HTTPS ‘li sürümünü ekleyebilirsiniz.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]4 Robots.txt Dosyasında ki Sitemap URL Değiştirme

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise internet sitenize gelen arama motoru robotlarına sitenizin haritasını göstermiş olduğunuz “robots.txt” dosyanızda yer alan site haritanızın HTTP’ li olan kısmını değiştirip HTTPS yapmak.

 

Bu değiştirme işlemini de tamamladıktan sonrasında ise artık arama motoru Webmaster Tools larına eklemiş olduğunuz SSL Sertifikalı internet sitenizin site haritalarını ve robots.txt dosyanızın son sürümünü gönderebilirsiniz.

 

 

[vurgu color=”#dd3333″]5 Analytics URL Değiştirme

İnternet sitenize giren kullanıcıları kontrol etmek adına kullanmış olduğunuz Google Analytics gibi analiz araçlarında var olan internet siteniz için doğru düzgün sonuçlar elde edebilmek adına Analytics ‘e eklediğiniz sitenin HTTP ‘li olan kısmını HTTPS olarak değiştirmeniz gerekecektir.

 

Değiştirmeseniz bile .htcacces dosyasına eklemiş olduğumuz kod parçacığı sayesinde Analytics değerleriniz doğru çalışacaktır. HTTP ile gelen kullanıcılar direkt olarak HTTPS ‘li linklere yönlendirileceği için hiç bir sorun yaşanmayacak olsa bile bu araçlarda da HTTPS ‘li linki kullanmakta yarar vardır.


] }

“SSL Kurduktan Sonra Yapılması Gereken 5 Şey” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba öncelikle yazınız için teşekkür ederim gerçekten işime yaradı ancak bişeyi yapamadım. Google search console’dan robots.txt dosyasının içine sitemapi ekliyorum gönder diyorum ancak sayfayı yeniledikten sonra eklediğim sitemap gözükmüyor ne yapmam lazım ?

    Cevapla

Yorum yapın