Sunucu Nedir?

Sunucular “Server” ya da “Ana Makine” olarak da adlandırılırlar. Sunucular donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bir bilgisayarlardır. Sunucu türlerinin her biri farklı bir hizmete yöneliktir.

Ayrıca sunucu, bir ağ üzerinden yapılan istekleri kabul eden ve yanıtlayan bir yazılım veya donanım aygıtıdır. Sunucudan yanıt isteyen ve alan aygıta istemci denir. İnternette “sunucu” terimi genellikle bir web belgesi için istek alan ve istenen bilgileri istemciye gönderen bilgisayar sistemini ifade eder.

sunucu nedir

Sunucular ağ kaynaklarını yönetmek için kullanılır. Örneğin, bir kullanıcı bir server ağa erişimi denetlemek, e-posta göndermek / almak, yazdırma işlerini yönetmek veya bir web sitesi barındırmak üzere yapılandırabilir. Ayrıca yoğun hesaplamalar yapmaya da yetkilidirler. Bazı sunucular, genellikle özel olarak adlandırılan belirli bir görevle meşgul olurlar. Bununla birlikte, günümüzde birçok sunucu, bir web sunucusu durumunda e-posta, DNS, FTP ve hatta birden fazla web sitesi için sorumluluk alabilen paylaşılan sunuculardır.

Sunucular Sunduğu Hizmete Göre Adlandırılır

 

-Veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı Sunucusu”,

-Bir web server olarak hizmet veriyorsa “Web Sunucusu”

olarak adlandırılmalara tabi tutulurlar.

 

Ana Makineler hangi amaçla kullanılacağı da önemlidir. Örnek vermek gerekir ise web hizmeti veren sunucular, dosya paylaşımı, canlı yayın ve oyun hizmeti veren sunucu çeşitleri de mevcuttur. Tüm bu sunucular farklı hizmetler vereceği için sistem gereksinimleri farklılık göstermektedir. Eğer sunucu kiralayacak yada satın alacak olursanız iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

 

 

Bilgisayar ve Sunucu Arasındaki Fark Nedir ?

 

Kiralayacağınız sunucularda farklı farklı özellikler taşıyabilir. Bu sunucuları sizin bilgisayar kasanız gibi düşünmeniz gerekmektedir. Kasanızda bulunan çoğu donanımlar sunucularda da yer almaktadır.

 

Kişisel bilgisayarların sunuculardan tek farkı kişisel kullanım olduğu için bu kullanım göz önünde bulundurularak evimizde ki bilgisayarlar tasarlanır. Diğer bir fark ise aslında buna en büyük fark demek gerekir ki sunucular evimizde ki kullandığımız bilgisayarlardan kat ve kat olarak performans açısından üstünlerdir. Bu performans bellek, sabit disk, işlemci gibi donanım özellikleri, aynı anda çok sayıda görevi başarıyla yerine getirebilecek kapasiteye sahiptir.

 

Ana makinelerin internetle ve elektrikle hiç bağlantılarının kesilmemesi gerekmektedir. Bunlar bilgisayarlar gibi kapatılmaz. Kesintisiz olarak açık bırakılırlar.

Diğer bilgisayarlar bir sunucuya nasıl bağlanır?

Yerel bir ağla, ana makine ağdaki diğer tüm bilgisayarların kullandığı bir yönlendiriciye veya anahtara bağlanır. Ağa bağlandıktan sonra, diğer bilgisayarlar bu sunucuya ve işlevselliğine erişebilir. Örneğin, bir web sunucusuyla, kullanıcı bir web sitesini görüntülemek, ağdaki diğer kullanıcıları bulmak ve iletişim kurmak için sunucuya bağlanabilir.

Internet sunucusu, LAN sunucusuyla aynı şekilde çalışır, ancak çok daha büyük bir ölçekte. Sunucuya InterNIC veya web host tarafından bir IP adresi atanır.

Kullanıcılar genellikle bir servere, bir etki alanı adı kaydedicisine kayıtlı olan etki alanı adını kullanarak bağlanır. Kullanıcılar etki alanı adınabağlandığında, ad otomatik olarak sunucunun IP adresine bir DNS çözümleyici tarafından çevrilir.

Alan adı, kullanıcıların bir IP adresinden daha kolay hatırlandığından, sunucuya bağlanmasını kolaylaştırır. Ayrıca, etki alanı adları, ana makine operatörünün kullanıcıların servere erişim biçimini bozmadan server IP adresini değiştirmesine izin verir. IP adresi değişse bile etki alanı adı her zaman aynı kalabilir.


] }

Yorum yapın