Günümüzde popüler olarak kullanılan fakat eski popülerliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlayan SWF dosya uzantısını merak edenler olarak bu yazıya toplandınız. Toplandınız fakat ne anlama geldiği, ne işimize yaradığı gibi çeşitli olarak karmaşık düşünceler içindeyiz.
Aslına bakarsanız hepimizin bildiği ve internet ortamında sık sık karşılaştığı bir dosya uzantısı ile beraberiz. Günümüzde girdiğimiz küçük oyun siteleri bir çok belediye, kurum internet siteleri swf dosya formatı ile hazırlanmaktadır. SWF dosya formatı sayesinde bir çok farklı biçimde ortaya güzel grafikler konulabilmektedir.
SWF Nedir ?
Bu dosya formatı Adobe firmasının çıkarmış olduğu Flash adlı internet eklentisinin dosya uzantısı olarak karşımıza gelmektedir. Günümüzde çoğu internet tarayıcısı bu dosya uzantısını desteklemez fakat bu dosyaları internet tarayıcınızda çalıştırma işlemini başarı ile gerçekleştirebilmek ve SWF açma için ise Marcomedia Flash Player ‘ın bilgisayarınıza yüklü olması gerekmektedir.
SWF dosya uzantısı nedir diye bakıldığında aslına bakarsanız açılımı “Small Web Format” olarak karşımıza gelmektedir. Kategorisi vektör ve grafik olan bu dosya uzantısı günümüzde oldukça popüler fakat yavaş yavaş önemini yitirmektedir. Ama hala vazgeçilemez bir dosya uzantı türüdür.
Eğer internet sitenizde kullanıcı ile sunucu arasında bir iletişim oluşur. Oluşan bu iletişim süreci ise aşağıda yer alan şekilde yürütülmektedir :
- Bir kullanıcı bir SWF dosyasına bilgi girer.
- Bilgi verilere dönüştürülür.
- Veriler biçimlendirilir ve bir web sunucusuna gönderilir.
- Veriler web sunucusu tarafından toplanır ve bir uygulama sunucusuna gönderilir.
- Veriler işlenir ve web sunucusuna geri gönderilir.
- Web sunucusu sonuçları SWF dosyasına gönderir.
- SWF dosyası biçimlendirilmiş verileri alır.
- ActionScript’iniz, uygulamanın kullanabilmesi için verileri işler.
Temel olarak ise bir SWF dosya uzantısında aşağıda yer alan özellikleri kullanabilirsiniz :
- Veri toplama ve biçimlendirmek
- Veri gönderme ve işlemek
- Veri yüklemesi ve doğrulaması eklemek
- Hata işlemeyi ve hata ayıklamayı kullanmak
- Dosyaları organize etme ve kodu depolamak
- MVC tasarım modelini kullanmak
- Güvenli uygulamalar oluşturmak
gibi farklı özellikler ekleyebilmek mümkündür. Eğer sizde bir SWF uzantılı dosya ile bir şeyler üretmek, yapmak istiyor iseniz kullanmanız gereken program Adobe firmasının Animate CC (Animate CC İndir) programı olacaktır. Bu program ile bir çok farklı şekilde bir çok güzel swf uzantılı dosyalar üretip internet sitenizin içinde yayınlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
SWF Dosyası Açma Programı
SWF Dosyası Açma veya SWF dosyası nasıl açılır soruları sıkça sorulmaktadır. SWF dosya uzantısını bilgisayarda açma işlemi için bilgisayarınıza Flash Player adlı programın yüklü olması yeterli olacaktır. Ekstra SWF Player aramak yerine bu sayede SWF ile oluşturulmuş olan dosyaları internet tarayıcınızda yada bilgisayarınızda çalıştırmanız mümkün olacaktır.