USB Type-B Nedir ?

Resmi olarak Standard-B konektörler olarak adlandırılan USB Type-B kabloları, USB sürümüne bağlı olarak hafif bir yuvarlama veya üstte büyük bir kare şeklindedir. Bu kabloyu büyük ihtimalle yazıcınızı bilgisayarınıza bağlarken mutlaka görmüşsünüzdür. USB kablosu diğerlerine göre oldukça farklıdır. Günümüzde USB Type-B kablosu hiç yaygın değildir. Sizlerde bu kabloyu görüp merak etmiş ve araştırma yapmışsınızdır. Peki USB Type-B Nedir ve nerelerde kullanılır yakından inceleyelim.

USB Type B kablo

USB 3.0, USB 2.0 ve USB 1.1 dahil olmak üzere her USB sürümünde USB Type-B kablolar desteklenir. Powered-B olarak adlandırılan ikinci tip “B” konektörü de vardır, ancak yalnızca USB 3.0’da bulunur. USB 3.0 U Type-B soketlerin uçları genellikle mavi, USB 2.0 Type-B ve USB 1.1 Type-B konektörler genellikle siyahtır. Bu her zaman böyle değildir, çünkü USB Type-B girişleri ve kabloları üretici tarafından seçilen renkte olabilir. Bu nedenden dolayı kendini belli eden bir rengi bulunmamaktadır.

Hangi Cihazlar Usb Type-B Kulanıyor ?

USB Type-B kablolar en çok yazıcı ve tarayıcı gibi büyük bilgisayarlarda görülür. Ayrıca bazen USB Type-B bağlantı noktalarını optik sürücüler, disket sürücüler ve sabit sürücü kasaları gibi harici depolama aygıtlarında bulabilirsiniz. En yaygın olarak yazıcıları ve harici sabit sürücüleri masaüstü bilgisayarlara bağlamak için kullanılan Type-B bağlantı noktasının aslında iki farklı yapılandırması vardır. Biri USB 1.1 ve 2.0 hız protokollerine özgü, diğeri USB 3.0 ve sonraki tip kablolar ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Hangi Cihazlar Usb Type B Kulanıyor

Her başarılı standart gibi, USB, Evrensel teknolojiye ayak uydurmayı başarmış ve standart, USB 1, USB 1.1, USB2, USB 3 sonra USB 3.1’i gibi serileri ile sürekli güncellenmiştir. Teknolojinin geliştirilmesinin ve iyileştirilmesinin mümkün olduğunca yaygın, geriye dönük uyumluluğun ve gelecekteki bir yükseltme yolunun geliştirilmesi çok önemlidir. Bu tip kablolar geriye dönük teknolojiler ile uyumlu olmaya devam ettikçe biz kullanıcılar için çok daha iyi olacaktır.

Bu tip cihazların fişleri genellikle USB A / B kablosunun bir ucunda bulunur USB Type-B kablosu, yazıcıdaki veya diğer aygıttaki USB Type-B soketine takılırken, fiş ise USB Type-A, bilgisayar gibi ana cihazdaki USB Type-A soketine takılır.

USB Type-B Uyumlu Olduğu USB Türleri

USB 2.0 ve USB 1.1’deki USB Type-B konektörleri aynıdır, yani bir USB sürümünün USB Type-B fişi kendi sürümünün ve diğer USB sürümünün USB Type-B soketine sığacaktır.

USB 3.0 tip B konektörler öncekilerden farklı bir şekle sahiptir ve bu nedenle fişler önceki soketlere uymaz. Bununla birlikte, yeni USB 3.0 , Type-B form faktörü, USB 2.0 ve USB 1.1’den önceki USB Type-B fişlerinin USB 3.0 Type-B soketlerine sığmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Başka bir deyişle, USB 1.1 ve 2.0 Tip B soketleri USB 3.0 Type-B soketleri ile fiziksel olarak uyumludur, ancak USB 3.0 Type-B soketleri USB 1.1 veya USB 2.0 Type-B soketleri ile uyumlu değildir.

Değişikliğin nedeni, USB 3.0 Type-B konektörlerde daha hızlı bir USB 3.0 veri aktarım hızı sağlamak için önceki USB Type-B konektörlerin dört piminden çok daha fazla olan dokuz pim olmasıdır. Bu pimler bir yere gitmek zorunda kaldı, bu yüzden B tipi şeklinin biraz değiştirilmesi gerekiyordu.

Ek olarak iki adet USB 3.0 Tip B konektörü var, USB 3.0 Standard-B ve USB 3.0 Powered-B. Fişler ve soketler aynı şekildedir ve daha önce açıklanan fiziksel uyumluluk kurallarına uyar, ancak USB 3.0 Powered-B konektörlerinde toplam on bir pim için güç sağlamak için iki ek pim bulunur.

Günümüzde pek yaygın olmayan ancak yazıcılarda ve tarayıcılarda çok fazla gördüğüümüz bir USB türüü olan USB Type-B hakkında artık çoğu şeyi biliyorsunuz. Daha merak ettiğiniz USB türlerini sizler için açıklayıp, yeni türleri hakkında sizleri bilgilendireceğiz.


] }

Yorum yapın