Açımı Virtual Dedicated Server’dir. VDS özel sanal sunucu merkezidir ve sucunun kullanım tasarrufları kullanıcıya aittir. VDS, sunucuların üzerinde, kendine ait donanım bileşenleri ayrı olarak yer alır. Sunucu yazılımları ve birbirinden bağımsız işletim sistemi barındırmaktadır.
VDS serverlar, fiziksel sunucuların içinde sanal bir bilgisayar ortamı oluşturmaktadır. Oluşturulan sanal ortam ana serverdan bağımsız olarak çalışabilir. VDS gelişmiş bir sanal bölümlendirme şeklidir; VPS’ye göre daha gelişmiştir.
Fiziksel sunuculara oranla maliyeti daha yüksektir. Programlama işinde yeni iseniz kodlarınızı denemek için yüksek bir fiyat ödemenize de gerek yoktur. Bir proje düşünceniz varsa buna ekonomik olarak VDS ile başlayabilirsiniz ve projeyi geliştirerek kaynak ihtiyacınıza göre fiziksel sunucuya da geçebilirsiniz.
VPS sunucularına göre VDS sunucular daha iyi bir performans ile çalışmaktadır. VDS sunucular kendilerine ayrılmış kaynağın tamamını kullanmaktadır; bu sayede üstün bir performans katmaktadır.
VDS, ana sunucudan işlemci hızını ve işlemcinin kaç çekirdek kullanabileceğini, RAM miktarını belirleyebilmektesiniz. Birden fazla VDS sunucusu aynı ana sunucu içinde birbirini etkilemeden çalışabilmektedir. Ek olarak ana makine içindeki sunuculardan biriside güvenlik zayıfı olsa da bu diğerini engellememektedir.
VDS’de her sanal sunucu direk donanım kaynağına erişebilmektedir. Kullanıcıya atanmış olan 2 GB RAM varsa, kullanıcı tarafından kullanılsa da kullanılmasa da 2GB RAM kullanıcıya atanmış olmaktadır.
VDS Ne İçin Kullanılır ?
VDS’yi hosting panel kurulumu yaparak, müşterilere hosting satışı yapabilmektesiniz ya da kişisel projelerinizi kendi web sitenizde de barındırabilmektesiniz. VDS ile kendinize ait bir oyun sunucusu da oluşturabilmektesiniz.
VDS sayesinde kendi radyonuzu kurarak, internet üzerinden yayın yapabilmektesiniz. ayrıca kişisel veri yedekleme alanını ve hızlı hat hizmeti olduğu için upload / download işlemlerini de kullanabilmektesiniz.