Whois Nedir, Nerelerde Kullanılır ?

Whois, kayıt edilen alan adının ya da IP adresinin bilgilerini gösteren kayıtlara denilmektedir. Domain whois bilgilerine ulaşarak alan adının kime ait olduğunu öğrenebilmenize imkan tanımaktadır. Ayrıca tescil edilmiş alan adının ne zaman kayıt edildiğini ve de ne zaman sonlanacağının bilgisini de vermektedir.

 

Whois ile kayıt edildiği alan sahibinin ya da firmanın kim olduğunu öğrenebilirsiniz. Whois bilgilerini tam ve eksiksiz girmeniz, ICANN kuralları gereğince zorunludur. Domain kaydeden kişilerin bu bilgileri yönetim paneli ile yönetmesine Domain kayıt firmaları izin vermektedir.

 

Eğer bu Whois sorgulaması ile bilgilerinize ulaşılmasını istemiyorsanız; hizmet aldığınız firmaya ileterek gizleyebilirsiniz ya da gizlemeniz için bir yol gösterilir. Bunlar dışında Cloudflare gibi servislerden de gizlemek için yararlanabilirsiniz. Bunların dışında genellikle alan adını yani domaini alırken ‘Whois’i gizlemek ister misiniz?’ diye sorulmaktadır. Bu seçeneği seçerseniz de bilgileriniz gizlenmektedir. Ancak şirketten şirkete bu özellik ücretli olabilmektedir ve fiyat değişim gösterebilmektedir.

 

 

Whois Nerelerde Kullanılır ?

Whois sorgusu, domain adresine, IP adresine ve ASN (Autonomous System Number) kaydına yönelik yapılmaktadır. Domain sahibinin adını, soyadını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini ya da hangi firmanın aldığını ve DNS kayıtlarının nerede tutulduğunu öğrenmek için kullanılmaktadır.

 

Almak istediğiniz alan adını sizden önce almış kişiye ulaşabilmek için Whois sorgulamasını kullanabilirsiniz. Alan adının ne zaman sonlanacağını öğrenebilir ya da o kişiye ulaşarak alan adını alıp alamayacağınız hakkında görüşme yapabilirsiniz.

 

Whois sorgulaması ile; domainin durum kodlarına, domain geçmişine, hangi server tipinde yayın yaptığına, domainin seo puanı gibi bilgilere de erişebilmektesiniz. Whois sorgulamasını yaparak, domain ile ilgili bahsettiğimiz bilgilere erişmeniz; satın almanızda, alan kişi ya da firma ile iletişime geçmenize, sitenin çalışıp çalışmadığına bakmanıza, ne zamana kadar kayıtlı olduğuna bakabilmenizi sağlamaktadır.


] }

Yorum yapın